littekentherapie
3 juni 2024

Littekentherapie: Wat is het en hoe werkt het?

Er zal bijna niemand bestaan zonder littekens. Littekens komen vaak voor, in allerlei verschillende vormen, maten en plekken. Toch kan het ook een bron van onzekerheid zijn, bijvoorbeeld wanneer je een heel zichtbaar of groot litteken hebt. Een manier om hiervan af te komen is littekentherapie. Met behulp van deze behandeling kan je je litteken wat meer vervagen en soms zie je er zelfs bijna helemaal niks meer van. In deze tekst leggen we je uit wat littekentherapie is, welke soorten er bestaan en welke het beste past bij je littekens.

TIP: Wil jij littekens minimaliseren? Gebruik dan deze zalf >>

Wat is littekentherapie?

Littekentherapie is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende behandelingen die allemaal helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid van je litteken. Ook kunnen deze behandelingen helpen bij het verminderen van klachten rondom je litteken, zoals jeuk, pijn of roodheid. Veelvoorkomende littekentherapie vormen zijn:

Welke behandeling je kiest is vaak afhankelijk van meerdere factoren. Zo is het allereerst belangrijk om te weten welke therapievorm het beste werkt bij het litteken dat je hebt. Een dermatoloog of (huis)arts kan je hier vaak bij begeleiden. Daarnaast is het belangrijk om te kijken waar je zelf behoefte aan hebt. Ben je niet comfortabel met een operatie of injectie, dan moet je uiteraard deze niet kiezen.

KORTOM:
Littekentherapie is een verzamelnaam voor verschillende behandelingen die kunnen helpen bij het verminderen of verwijderen van littekens. Welke behandeling het beste bij je past is afhankelijk van je litteken en je eigen voorkeur. 

Welke behandelingen passen het beste bij je littekens?

Je littekens spelen een grote rol bij het kiezen van een passende behandeling. Wij hebben een aantal veelvoorkomende litteken typen voor je uitgeschreven en zullen hierbij uitleggen welke behandeling daar het beste bij past. (2)

1. Keloïd littekens

Keloïd littekens zijn littekens die buiten de vorm van de wond zijn gegroeid. Ze liggen meestal op de huid en zijn vaak rood of paars van kleur. Bij deze littekens kan je het beste kiezen voor laserbehandelingen, corticosteroïde injecties of een hersteloperatie.

2. Littekentherapie bij atrofische littekens

Atrofische littekens liggen net wat lager dan de omliggende, gezonde huid. Deze littekens ontstaan vaak na acne, waterpokken, operaties of het verwijderen van moedervlekken. Bij deze littekens kunnen dermafillers, chemische peelings, microneedling en dermabrasie goed het herstel ondersteunen.

3. Hypertrofische littekens

Hypertrofische littekens lijken soms een beetje op keloïd littekens, maar komen niet buiten de grenzen van de wond. Ze liggen iets hoger dan de omliggende huid, maar hebben vaak ook geen rare verkleuringen. Hierbij kan je compressie tape, laserbehandelingen, dermabrasie, microneedling of corticosteroïdeinjecties gebruiken om het litteken te laten vervagen/verdwijnen.

KORTOM:
Afhankelijk van je litteken, zijn er bepaalde behandelingen die hier het beste bij werken. Denk hierbij aan peelings bij atrofische littekens en laserbehandelingen bij keloïd littekens. 

Edula® zalf gebruiken als littekentherapie

Naast het uitvoeren van cosmetische en medische ingrepen om je littekens te verwijderen of verminderen, zijn er ook nog een aantal dingen die je zelf kan doen. Zeker wanneer je kleine of lichte littekens hebt, komt dit vaak beter van pas. Een goed voorbeeld hiervan is het gebruik van een hydraterende en voedende zalf zoals Edula® zalf. Deze zalf is ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en farmaceuten en wordt al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt.

Edula® zalf is een natuurlijke zalf op basis van een goudsbloem extract. Het hydrateert en voedt de huid en het brengt direct ook een beschermlaagje aan waardoor je huid en het litteken beschermd blijven tegen uitdroging en schadelijke bacteriën. De zalf is daarnaast effectief bij jeuk, gevoeligheid, roodheid, pijn en een trekkend gevoel. Breng de zalf twee á driemaal daags aan en maak bij voorkeur gebruik van een steriel gaasje om het herstelproces te bevorderen. Je kan al beginnen zodra de wond gesloten is en een week nadat eventuele hechtingen verwijderd zijn. Ook kan je Edula® zalf gebruiken na alle bovenstaande therapieën om het herstelproces te bevorderen. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Natuurlijke ingrediënten
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van jeuk, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf: littekentherapie

Bekijk ook:

Litteken verzorgen na hechting: Dit is de beste manier

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0