Waarom krijg je soms last van jeukende littekens en wat kan je ertegen doen?
Iedereen krijgt te maken met littekens, of het nu komt van een wondje toen je als kind gevallen was of als gevolg van een operatie. Wat echter minder fijn is, zijn jeukende littekens. Dit kan op verschillende momenten voorkomen in verschillende fasen van het littekenherstel. Toch is het niet fijn en kan krabben de klachten zelfs verergeren. Daarom is het goed om te weten waarom jeukende littekens ontstaan en hoe je dit dan het beste kan aanpakken.
Op zoek naar een hydraterende zalf tegen jeukende littekens? Gebruik deze >>
Waarom jeuken littekens soms?
Wanneer je een litteken hebt, gaat er eerst een herstelproces van de wond aan vooraf. In deze fase kan jeuk al ontstaan, maar soms gebeurt dit ook op pas een later moment. Er zijn verschillende redenen waarom je litteken kan gaan jeuken. Wij zullen ze hieronder voor je uitschrijven. (1)
- Beschadigde zenuw. Bij het ontstaan van een wond kunnen er soms zenuwen beschadigen. Dit komt door de soort wond of door de plek van de wond. In principe is dit niet heel erg, maar wanneer de huid daarna hersteld, kan de zenuw extra gevoelig worden en gaan jeuken tijdens het herstellen.
- Droge huid. Als je van jezelf al een droge huid hebt, merk je vast af en toe dat deze begint te jeuken of schilferen. Hetzelfde gebeurt wanneer de huid rondom je litteken droog is. Dit kan komen door je eigen huidtype of door de weersomstandigheden. De droge huid maakt dat het litteken gaat jeuken.
- Strakke huid. Je huid is erg flexibel en dat is maar goed ook. Wanneer je je ledematen strekt of je uitrekt, strekt de huid mee. Littekens zijn over het algemeen minder soepel en kunnen niet zo makkelijk mee rekken. Hierdoor begint het te trekken en kan dat gaan jeuken. Dit komt ook voor wanneer je plots aankomt of afvalt op de plek van het litteken.
KORTOM:
Wanneer je een litteken hebt, kan deze om verschillende redenen gaan jeuken. De meest voorkomende redenen zijn een beschadigde zenuw bij het ontstaan van de wond, een droge huid hebben of een strakke huid/gerekt litteken hebben.
Kunnen jeukende littekens kwaad?
Over het algemeen kan het geen kwaad wanneer je last hebt van jeukende littekens. Je moet alleen wel oppassen met het eraan zitten. Een litteken is een gevoelig stukje van je huid. Wanneer je hieraan krabt, kan dit kleine scheurtjes of wondjes veroorzaken waardoor er bacteriën in kunnen komen. Ook als je krabt met ongewassen handen kan dit tot schade leiden. Het is daarom belangrijk om er zo min mogelijk aan te zitten. Je kan het beter behandelen zodat de jeuk stopt. (2)
Edula® zalf tegen jeukende littekens
Jeukende littekens zijn niet fijn, juist daarom is het handig als je deze kan voorkomen of gelijk kan aanpakken wanneer je het opmerkt. Edula® zalf is hier de perfecte zalf voor. Het is namelijk een vette zalf op 100% natuurlijke basis die helpt om de huid en het litteken te hydrateren en te voeden. Daarnaast is het ontwikkeld door dermatologen en farmaceuten, waardoor de zalf geschikt is voor alle leeftijden en alle huidtypen. Je kan de zalf dus ook op elk litteken aanbrengen, mits de wond dicht is en een week nadat eventuele hechtingen verwijderd zijn.
Naast dat Edula® helpt om de huid te voeden, zorgt het er ook voor dat je minder last van jeuk hebt en kan het zelfs zwellingen en irritaties verminderen. Breng twee á driemaal daags de zalf aan op je litteken met schone handen. Laat het daarna goed intrekken en dek het eventueel af met een steriel gaasje om een vochtig wondmilieu te creëren. Zo versnel je namelijk het herstelproces. Lees voor gebruik de bijsluiter.
Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:
- Geschikt voor alle huidtypen
- 100% natuurlijk
- Hydraterend en vochtvasthoudend
- Geschikt voor alle leeftijden
- Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
- Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwonden, eczeem, rosacea, droge huid en wondjes.
Andere tips tegen jeukende littekens
Naast dat Edula® zalf erg effectief is bij jeukende littekens, zijn er nog een aantal dingen die je kan doen om de jeuk te verminderen en/of voorkomen. Wij hebben deze tips voor je opgeschreven.
- Houd de huid schoon en was deze regelmatig met lauw water.
- Gebruik een koud kompres om de jeuk te verlichten.
- Leid jezelf af van de jeuk door iets anders te doen.
- Masseer de littekens zachtjes met schone handen om deze te versoepelen. Dit is het meest effectief wanneer de jeuk veroorzaakt wordt door een trekkende huid.
- Gebruik parfumvrij wasmiddel en wasverzachter. Soms kan de toegevoegde parfum je huid irriteren.
- Bescherm je litteken tegen direct zonlicht.
- Draag niet te strakke kleding.
Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.