zalf voor wondjes: een jonge is gevallen van de fiets met als gevolg een bloedende knie
7 juli 2021

Ben jij op zoek naar de beste zalf om wondjes te behandelen?

Iedereen heeft er wel eens mee te maken, kleine wondjes zoals schaaf-, snij- en steekwondjes. Je schaaft je ellenboog langs de muur of je snijd jezelf in je vinger terwijl je de aardappels schilt, een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Kleine wondjes zijn niet gevaarlijk en bloeden meestal niet veel, echter is het wel belangrijk om ze goed te verzorgen. De beschermende huid is verbroken en dit kan je versneld herstellen, door het gebruik van een goede zalf voor wondjes. In het volgende artikel geven we je uitleg hoe je dit het beste kunt doen.

TIP: Zoek jij de beste zalf om littekens van wondjes te voorkomen? Gebruik dan deze >>

Wat zijn wondjes?

Wondjes zijn er in verschillende soorten en hebben verschillende kenmerken. Zo ziet een schaafwond er bijvoorbeeld anders uit als een brandwond. Andere voorbeelden van wondjes zijn snijwonden, kloven, blaren, krabwonden, bijtwonden en insectenbeten en -steken.

Indien een wond open is dan is het huidweefsel beschadigd. Andere kenmerken zijn bloedverlies, wondvochtverlies en pijn. Men kan open wonden indelen in droge en natte wonden. Wanneer een wond geen vocht of bloed meer verliest en er hierna een korst ontstaat spreken we van een droge wond. Een natte wond daarentegen droogt niet uit en vormt ook geen korst. Wist je dat een wond het beste geneest in een vochtige wondomgeving?

Wat te doen bij een wondje?

Het is belangrijk om een wond schoon te houden en goed te ontsmetten, want hoe je jouw wond behandeld bepaald mede het eindresultaat van de wondheling en een eventueel litteken.

Het schoon en vochtig houden van de wond, het minimaliseren van trauma en infectie zijn de basis principes voor optimale wondgenezing.(1)

Allereerst is het belangrijk dat je schone handen hebt om zo infecties te voorkomen. Als een wond ontstoken raakt, zal deze namelijk minder snel genezen. Wanneer je de wond gaat ontsmetten doe je dit eerst voorzichtig met zacht stromend lauwwarm water zonder zeep of ontsmettingsmiddel. Er zijn verschillende middelen om een wond te ontsmetten, maar water is eigenlijk gewoon de basis. Dit is vrijwel altijd beschikbaar en werkt prima om de wond ook te ontsmetten.

Haal daarna eventueel vuil uit de wond met een nat washandje of een pincet. Voor een sneller herstel en het minimaliseren van de kans op littekens breng je 2 á 3 maal daags een laagje Edula® zalf aan op een gaaskompres en dek je hiermee de wond af. Twijfel je of de wond gehecht dient te worden? Neem dan contact op met je huisarts.

KORTOM:
Werk zo schoon mogelijk, wanneer een wond ontstoken raakt zal hij namelijk minder snel genezen

Proces wondgenezing

Wondgenezing is een complex proces waarbij littekenvorming kan ontstaan. Direct nadat er letsel is opgetreden start het proces van genezing om bloedverlies te voorkomen.(2)

Dit wordt gevolgd door de volgende 3 fases:

De ontstekingsfase; het lichaam reinigt de wond en start het genezingsproces. Het lichaam maakt littekenweefsel en collageenvezels aan om de huid te dichten. Kenmerkend in de fase is de roodheid van zowel de wond als de huid eromheen. Deze fase duurt zo’n 1 tot 4 dagen

De regeneratiefase; In deze fase wordt er nieuw weefsel aangemaakt. Onderdelen van de huid zoals zenuwen, bloedvaten en lymfevaten herstellen zich. Kenmerkend voor deze fase is de roodheid van de wond, rondom de wond wordt dit minder. Deze fase kan tot 3 weken duren

De rijpingsfase; Het litteken gaat rijpen en zal gedurende de tijd oppervlakkiger, soepeler en minder rood worden. Deze fase start na 3 weken en kan zeker wel 1 tot maximaal 2 jaar duren

Naarmate de huid dieper en groter beschadigd, loopt de kans op dat de huid niet normaal hersteld en er zodoende een blijvend litteken ontstaat. Het is wetenschappelijk bewezen dat door een vochtige wondgenezing, de onstekingsfase en regeneratiefase sneller verlopen. Door de juiste wondbedekking te gebruiken creëer je een goed vochtig wond milieu.

KORTOM:
Wondgenezing is een complex proces met verschillende fases waarbij littekenvorming kan ontstaan

Zalf voor wondjes: vochtige wondgenezing versnelt het genezingsproces

Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat wonden sneller genezen in een vochtige omstandigheid en dat korstvorming wordt tegengegaan. Vochtige wondgenezing bevordert de groei en verplaatsing van cellen en zorgt dat noodzakelijke eiwitten in de wond blijven. Er zijn diverse onderzoeken uitgevoerd die allen bevestigen dat vochtige wondgenezing helpt om littekens te voorkomen. Er wordt zo een natuurlijk en vochtig milieu gecreëerd die de huid nodig heeft om optimaal te herstellen. Doordat je de huid vochtig houdt, verbetert dit het normale genezingsproces, waardoor de huid flexibeler blijft en bewegen minder pijnlijk is. Daardoor kan een wond tot wel 50% sneller genezen. De kans op een litteken wordt drastisch verminderd, wat leidt tot een beter cosmetisch resultaat.

KORTOM:
Wanneer je de huid vochtig houdt, verbetert dit het normale genezingsproces, waardoor een wond tot wel 50% sneller kan genezen.

Edula® zalf de beste zalf voor wondjes

Edula® zalf is een wondzalf, die Calendula oertinctuur bevat, bereid uit Calendula officinalis, in Nederland bekend onder de naam Goudsbloem. Het vermindert de pijn en voorkomt ontsteking van de wond, waardoor het herstel van de beschadigde huid bevorderd wordt.

Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld. Verder heeft het in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde bewezen. Edula® zalf verbeterd de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Edula® zalf zorgt voor een beschermende barrière waardoor de huid wordt gehydrateerd. Dankzij het herstellende vermogen genezen wonden mooier en sneller, de kans op littekens wordt daardoor aanzienlijk verminderd. Daarnaast zullen eventuele klachten zoals pijn, roodheid of jeuk verminderen.

Voor de versnelling en ondersteuning van wondgenezing breng je in de eerste week 2 á 3 maal daags een laagje aan. Daarna zolang als nodig 1 á 2  maal per dag tot de wond volledig is genezen. Waar mogelijk de wond afdekken met een gaaskompres, zo creëer je en vochtig wond milieu wat het herstelproces bevordert. De zalf dient niet in gemasseerd te worden! Bij kleine wondjes kan je Edula® zalf direct aanbrengen na het ontsmetten, bij grotere wonden dien je eerst te wachten tot de wond gesloten is. Houdt er rekening mee dat je pas begint een week nadat eventuele hechtingen zijn verwijderd. Lees voor het gebruik de bijsluiter

  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • 100% veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de vele voordelen voor je huid >>

Zalf voor wondjes: Edulazalf littekenzalf, 30 gram en 15 gram tubes afgebeeld in doosjes

Lees ook:

Oud litteken ontstoken | Behandel dit effectief met Edula® zalf! (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Reacties

    Ik heb sinds enkele3 Edula zalf, hopelijk genezen de wondjes goed..De wondjes zijn al dicht en droog, waarschijnlijk van de zalf. Naar ik hoop heb ik de goede zalf.

Geef een reactie


0