diepe snijwond verzorgen
12 januari 2023

Dit is hoe je het beste een diepe snijwond kan verzorgen

Je hoopt natuurlijk dat het niet voorkomt, maar soms krijg je toch te maken met een diepe snijwond. Dit kan bijvoorbeeld komen door onoplettendheid bij het kokkerellen, vallen op een scherp object of om een andere reden. Een diepe snijwond kan schadelijk zijn, waardoor het essentieel is om hier vanaf het begin goed voor te zorgen. Met de juiste behandeling verklein je namelijk de kans op blijvende schade en een litteken. Een diepe snijwond verzorgen heeft wat extra aandacht nodig, er zijn namelijk bepaalde dingen waar je rekening mee moet houden. Welke dat zijn, vertellen we je hier. Lees snel verder!

TIP: Zoek je een verzorgende zalf die overmatig littekenweefsel voorkomt? Gebruik deze >>

Diepe snijwond verzorgen: Wat doe je als eerste?

Veel mensen krijgen in hun leven te maken met snijwonden door vallen, een ongeluk bij het klussen, noem maar op. Dit zijn echter vaak ondiepe snijwonden of oppervlakkige schaafwonden. Deze moet je op een andere manier behandelen dan een diepe snijwond. Daarom is het altijd belangrijk om vast te stellen wat de schade is wanneer je een snijwond oploopt.

Allereerst kijk je (of iemand in je omgeving) naar de wond om vast te stellen dat deze een duidelijke begrenzing heeft (1). Wanneer een begrenzing onduidelijk is, is er mogelijk sprake van een ander type wond. Ook is het essentieel om te kijken naar de hoeveelheid bloed dat uit de wond komt. Het is normaal voor een diepere wond om iets meer te bloeden, maar wanneer het erg veel is en niet lijkt te stoppen moet je contact opnemen met de hulpdienst. Is het nog goed vol te houden, oefen dan veel druk uit op de wond om ervoor te zorgen dat het bloeden stopt.

KORTOM:
Een diepe snijwond moet op een andere manier behandeld worden dan een andere soort (snij)wond. Daarom is het belangrijk om vanaf het moment van ontstaan vast te stellen of de wond een duidelijke begrenzing heeft en hoeveel bloed eruit komt. Bij veel bloedverlies is het verstandig om de hulpdienst te bellen en om in de tussentijd te wond goed aan te drukken om te voorkomen dat je nog meer bloed verliest. 

Hoe moet je een diepe snijwond verzorgen?

Wanneer je hebt vastgesteld dat het om een diepe snijwond gaat, is het belangrijk om een aantal stappen te volgen om deze zo goed mogelijk te kunnen verzorgen. We hebben deze stappen allemaal voor je uitgeschreven zodat je precies weet wat je moet doen in zo’n situatie (2).

STAP 1: Stop het bloeden

Je kan een diepe snijwond pas verzorgen wanneer het bloeden is gestopt. Gebruik een schoon stuk stof of een steriel verband en wikkel deze of houd deze strak om de wond. Ook is het belangrijk om te proberen de verwonding boven je hart te houden, zodat het bloeden sneller stolt. Heb je een snijwond in je been, dan is het handig als je gaat liggen met je been op een verhoging. Check niet continu of het bloeden al is gestopt, dit kan juist averechts werken. Wanneer het bloeden na 15 minuten nog niet is gestopt, neem dan contact op met de hulpdiensten.

STAP 2: Maak de wond schoon

Wanneer het bloeden wel is gestopt, is het belangrijk om de wond goed schoon te maken. Vuil kan er namelijk voor zorgen dat de wond geïnfecteerd raakt en dat deze gaat ontsteken. Gebruik lauw kraanwater om de wond schoon te maken. Als er scherven in de wond zitten, kan je deze er voorzichtig met een steriele pincet uit halen. Je mag eventueel ook een beetje jodium gebruiken, maar dit voelt vaak erg pijnlijk en is niet essentieel.

STAP 3: Voorkom infectie

Hoewel het slechts optioneel is, kan het helpen om een antibiotisch smeersel te gebruiken op de wond om de kans op infectie te verkleinen. Wat je echter nog beter kan doen is het nemen van een paracetamol. Dit werkt ontstekingsremmend en tegelijkertijd ook pijn verlichtend.

STAP 4: Bedek de wond

Na de diepe snijwond verzorgen is het tijd om de wond te bedekken. Doe dit met een steriel gaasje en desnoods daaroverheen een verbandje zodat er geen nieuw vuil in de wond kan komen. Het is belangrijk om regelmatig het gaasje te vervangen, zeker wanneer de wond nog afgeeft. Doe dit eens per dag of tweemaal per dag als de wond veel vocht verliest.

STAP 5: Krijg een hechting/Laat er een professional naar kijken

Bij een diepe snijwond kan het best zijn dat de wond zodanig groot is dat er hechtingen in gezet moeten worden. Het is verstandig om hiervoor langs de eerste hulp of de huisarts te gaan. Je kan dan nog steeds stap 1, 2 en 4 volgen. De rest doet de arts. Deze zal je dan ook handige informatie meegeven over het verzorgen van een gehechte wond.

Zowel met als zonder hechting is het nog steeds van belang dat je de wond goed verzorgd en in de gaten houdt. Bij de eerste signalen van een ontsteking, neem je direct contact op met de eerste hulp om advies te vragen. Afhankelijk van de omstandigheden waarin je de snijwond bent opgelopen, is het ook handig om een tetanus prik te krijgen tegen de mogelijke ziekte. Doe dit altijd bij een wond die door een dier of mens is veroorzaakt.

KORTOM:
Een diepe snijwond verzorgen kan je het beste doen volgens deze vijf stappen: stop het bloeden, maak de wond schoon, voorkom infectie, bedek de wond en laat een professional ernaar kijken. Bij twijfel kan je echter altijd de eerste hulp bellen. Zij bieden namelijk ook advies aan. 

Edula® zalf bij een diepe snijwond verzorgen

Ook wanneer de wond gesloten is en de huid goed begint te helen is het belangrijk dat je nog goed voor de wond zorgt. Dit kan je doen door de huid soepel en gehydrateerd te houden. Edula® zalf is hier een perfect middel voor. Deze natuurlijke zalf is gemaakt op basis van een Calendula tinctuur en het is ontwikkeld door dermatologen en farmaceuten. Deze zachte zalf bevat ingrediënten die de huid voeden en hydrateren, waardoor de huid soepel blijft. Ook helpt het om zwellingen, ontstekingen en jeuk te verminderen en voorkomen. Edula® zalf bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die tijd bewezen als een kwalitatief hoogwaardig middel met echte resultaten.

Gebruik Edula® zalf pas wanneer de wond is gesloten. Wanneer je hechtingen hebt (gehad), gebruik dan Edula® pas een week nadat deze zijn verwijderd. Breng het dan twee á driemaal daags aan op de gesloten wond en laat dit goed intrekken. Gebruik hiervoor eventueel een steriel gaasje om ervoor te zorgen dat het goed in de huid kan trekken. Edula® zalf versneld het herstelproces, zodat jouw litteken sneller en mooier hersteld. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje: 

  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huidlittekens en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>

diepe snijwond verzorgen met Edula zalf

Lees ook:

Stress jeuk bultjes: Wat zijn het en hoe ontstaan ze?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0