stress jeuk bultjes
11 januari 2023

Stress jeuk bultjes: Wat zijn het en hoe ontstaan ze?

Merk jij ook wel eens dat je last krijgt van jeuk wanneer je stress ervaart? Het kan natuurlijk zijn dat het een toevalligheid is dat je deze twee klachten tegelijk ervaart, maar de jeuk kan ook juist een gevolg zijn van stress. Stress jeuk bultjes komen namelijk voor wanneer je stress ervaart, vandaar de naam. Je zenuwstelsel is namelijk erg nauw verbonden met het emotionele gebied in je hersenen (1). Dit kan erg vervelend zijn, zeker wanneer je al andere dingen aan je hoofd hebt. Toch is het goed om te weten wat het nu precies is en hoe je het het beste kan oplossen. Dat lees je hier!

Op zoek naar een effectieve zalf tegen bultjes en jeuk door stress? Gebruik deze >>

Wat zijn stress jeuk bultjes?

Je lichaam reageert snel op emoties. Dit merk je al gauw wanneer je moet blozen nadat je iets zegt waar je je voor schaamt of wanneer je tranen al op beginnen te wellen wanneer je een emotionele film kijkt. Eigenlijk is het dus helemaal niet zo gek dat je ook last van jeuk en bultjes kan krijgen wanneer je stress ervaart.

Stress jeuk bultjes ontstaan wanneer je veel angst of stress ervaart. Dit komt omdat je hersenen continu communiceren met de zenuwuiteinden in je huid. Wanneer je dan plotseling last krijgt van veel stress in één keer, dan kan dit een soort “schok reactie” geven aan je zenuwen die daarop reageren. Je krijgt dan last van een jeukend of brandend gevoel (2). Dit verschilt per persoon. De één krijgt ook direct te maken met kleine bultjes die gaan jeuken als een gevolg van deze overgestimuleerde zenuwen, terwijl het bij de ander alleen bij de sensatie van jeuk blijft.

De jeuk kan overal op je lichaam voorkomen en het kan continu blijven jeuken, of met korte pauzes tussendoor. Op zichzelf kan dit geen kwaad, al voelt jeuk natuurlijk erg vervelend. Wel is het goed om op te letten. Wanneer je namelijk veel aan de jeukende bultjes zit en deze open krabt, kunnen er wel fysieke huidklachten ontstaan.

KORTOM:
Stress jeuk bultjes ontstaan wanneer je veel stress ervaart. Je hersenen sturen dan teveel signalen naar je zenuwen die daarop reageren en een jeuk reactie opwekken. 

Hoe weet je zeker of je er last van hebt?

Het is natuurlijk lastig te zeggen wanneer je uitsluitend last hebt van jeukende bultjes door stress of wanneer er een andere onderliggende oorzaak is. Er zijn namelijk ook een aantal (huid)aandoeningen waarbij je last kan krijgen van jeukende bultjes. Toch gaan deze vaak gepaard met andere huidklachten zoals zwellingen, pijn of zelfs kleine wondjes. In dit geval kan je je het beste laten onderzoeken door een arts om de oorzaak vast te stellen.

Wanneer je slechts last hebt van jeuk en dit alleen lijkt voor te komen wanneer je stress ervaart, dan kan je ervan uitgaan dat je last hebt van stress jeuk bultjes.

Edula® zalf als oplossing bij stress jeuk bultjes

Hoewel je bij stress jeuk bultjes het beste de stress kan aanpakken om de jeuk tegen te gaan, helpt een zalf vaak ook al om de jeuk te verlichten. Daarna heb je meer ruimte in je hoofd om de oorzaak van je stress op te lossen. Edula® zalf is een uitstekende zalf om voor dit doeleinde te gebruiken. De zalf is gebaseerd op een Calendula tinctuur dat uit 100% natuurlijke ingrediënten bestaat. Het is daardoor geschikt voor alle huidtypen en alle leeftijden.

Edula® zalf helpt om de jeuk te verlichten en het houdt de huid goed vet dankzij de voedende en hydraterende eigenschappen. Zo blijft de huid soepel en heb je minder snel last van jeuk of irriterende bultjes. Daarnaast is Edula® zalf efficiënt bij het verminderen van ontstekingen en zwellingen. Mocht je dus veel hebben gekrabd, kan deze zalf de brandende sensatie verminderen en eventuele littekens voorkomen.

Breng de zalf twee á driemaal daags aan op de jeukende huid en laat deze goed intrekken. Op plekken die door kleding bedekt zijn kan je ook een steriel gaasje leggen zodat de zalf de kans heeft om goed in de huid te trekken en je kleding beschermt blijft. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje: 

  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • 100% natuurlijk
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huid, littekens en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier >>

Edulazalf 30 gram tube

Lees ook:

Wat is het nut van anti jeuk crème en welke is effectief?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn
0