brandwond litteken
22 juli 2022

Brandwond litteken behandelen en genezen

Het overkomt vrijwel iedereen wel een keer: je loopt een brandwond op. Misschien is het ontstaan doordat je per ongeluk hete thee over jezelf morste, of omdat je te dicht bij een open vlam in de buurt bent gekomen. Hoe dan ook is het een nare wond die ook heel vervelend kan aanvoelen. Gelukkig bestaan er verschillende manieren waarop jij je brandwond litteken kan behandelen en genezen.

TIP: Wil jij je 1e graads brandwond of 2e/3e graads brandwondlittekens behandelen? Gebruik deze >>

Hoe ontstaan brandwonden?

Een brandwond is een gedeeltelijke of volledige beschadiging van de huid. Per jaar komen er zo’n 92.000 mensen bij de huisarts voor een brandwond en zo’n 1000 mensen moeten naar een speciaal brandwondencentrum (1). Brandwonden kunnen vanwege allerlei redenen ontstaan. De meest bekende reden is de inwerking van hitte in de huid, maar je kan ook brandwonden krijgen van elektriciteit of een chemische reactie. De temperatuur en duur van de blootstelling is hierbij van invloed op de uiteindelijke wond.

Soorten brandwonden

Er bestaan verschillende soorten brandwonden, van kleine, kortdurende wondjes tot diepe en schadelijke wonden. Wij zullen ze hieronder voor je uitleggen.

  1. Eerstegraads brandwond. Deze brandwond is oppervlakkig en je huid verandert van kleur naar rood/roze. De wond kan droog aanvoelen en kan opzwellen. Bij een eerstegraads brandwond is de huid niet kapot en ontstaat er ook geen blaar.
  2. Tweedegraads oppervlakkige brandwond. Deze wond is ook nog redelijk oppervlakkig, maar al heftiger dan een eerstegraads wond. De huid voelt natter aan en er ontstaan vaak ook blaren die vol zitten met vocht. De huid voelt soepel aan en is roze van kleur. Ook kan de plek erg pijn doen.
  3. Diepe tweedegraads brandwond. Deze brandwond ontstaat wanneer de warmte langer de tijd heeft gehad om door te dringen in de huid. De wond zelf is roodachtig met witte plekken en vrij pijnlijk. Ook voelt de wond vochtig aan en ontstaan er blaren.
  4. Derdegraadsbrandwond. Deze brandwond is het heftigst van alle brandwonden. De huid is hierbij  vrij diep verbrandt, vaak zelfs tot het onderhuidse vetweefsel. De wond is donker van kleur en kan zelfs zwart/bruin lijken. Je voelt deze wond niet of nauwelijks omdat de zenuwen zijn aangetast. De huid voelt lederachtig en droog aan. Om een derdegraadsbrandwond zitten vaak tweedegraads brandwonden.

KORTOM:
Brandwonden zijn een gedeeltelijke of volledige beschadiging van de huid. Afhankelijk van de temperatuur en duur van de blootstelling, kan je last krijgen van verschillende soorten brandwonden. 

Wanneer krijg je een brandwond litteken?

Vrijwel alle brandwonden laten een brandwond litteken achter. Dit komt omdat de beschadigde huid zichzelf moet herstellen. Afhankelijk van de graad van de brandwond kan dit enkele weken tot maanden duren (2). Een eerstegraads brandwond kost niet veel tijd om te genezen en het litteken hiervan zal ook redelijk klein zijn of zelfs nauwelijks zichtbaar. Pas vanaf een tweedegraads brandwond zal je hier meer aan overhouden. Bij derdegraadsbrandwonden zijn soms zelfs huidtransplantaties nodig om te helpen bij het herstelproces.

KORTOM:
Een brandwond litteken ontstaat na vrijwel elke brandwond. De grootte en zichtbaarheid hiervan is echter afhankelijk van de graad van de brandwond. 

Brandwond litteken herstellen met Edula® zalf

Stel, je hebt net een hete pan aangeraakt. Dan kan je dit het beste direct behandelen om littekenvorming te voorkomen en om de huid goed te laten herstellen. Edula® zalf helpt hierbij dankzij de hydraterende en vochtvasthoudende eigenschappen. Direct na verbranding, kan je Edula® al voorzichtig op de huid smeren mits deze geen open wond of blaren heeft. De zalf zal verkoelend werken en helpen om het herstelproces te bevorderen. Edula® zalf is ook geschikt voor het behandelen van röntgen- en laserbehandelingen. Bij tweede- en derdegraadsbrandwonden kan je Edula® zalf niet direct opsmeren, maar wel op het brandwond litteken. Dit helpt namelijk om het litteken te versoepelen en minder zichtbaar te maken. Edula® zalf bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die tijd bewezen als kwalitatief hoogwaardig product met echte resultaten. Lees voor het gebruik de bijsluiter.

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Vochtvasthoudend en hydraterend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Wond-helend en ontstekingsremmend
  • Geschikt om pijn, jeuk en irritaties te verminderen
  • Gemaakt van 100% natuurlijke bestandsdelen
  • Ontwikkeld door farmaceuten en dermatologen
  • Ook geschikt voor andere huidklachten, zoals een schilferige huideczeemwondjes en een droge huid

Andere tips voor een brandwond litteken

  • Gebruik niet te warm water tijdens het douchen of baden.
  • Draag losse kleding die niet schuurt langs de wond/het litteken.
  • Vermijd cosmetische producten die de huid kunnen irriteren.
  • Vermijd direct contact met zonlicht en houd de huid bedekt wanneer je naar buiten gaat.
  • Drink voldoende water. De herstellende huid heeft veel vocht nodig om beter te genezen. (3)

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>

Edulazalf 30 gram tube

Lees ook:

Wat is een peeling gezicht en wat is de beste aftercare?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0