eczeem lippen, man houdt hand voor zijn mond
4 maart 2021

Heb jij last van eczeem op of rond je lippen? Dit kan je er aan doen

Lippen eczeem, ook wel liplik eczeem of licking dermatitis genoemd, is een vervelende aandoening. Naast dat het er niet fraai uitziet kan het ook klachten geven zoals pijn, jeuk of een branderig gevoel. Je wilt er weer zo snel mogelijk vanaf, maar hoe? In het volgende artikel bespreken we hoe lippen eczeem ontstaat en geven we tips om dit te voorkomen.

TIP: Wil jij de beste zalf om lippen eczeem te behandelen? Gebruik deze >>

Wat is lippen eczeem?

Lippen eczeem is een ontsteking van de lippen die acuut kan optreden. Het komt vaak voor bij kinderen en jong volwassenen, maar ook volwassen kunnen er last van hebben. In sommige gevallen heeft men er langdurig last van en kan er zelfs van een chronische aandoening gesproken worden(1).

Hoe ziet lippen eczeem eruit?

Door de ontsteking zijn de lippen rood en schilferig. Daarnaast kunnen er korstjes ontstaan, waarin kloofjes kunnen komen. Wanneer dit langdurig aanhoudt kan ook de huid rond de mond aangetast worden. Dit gebied beperkt zich tot het bereik van de tong.

KORTOM:
Lippen eczeem is een ontsteking van de lippen die acuut kan optreden. Het kan bij alle leeftijden voorkomen en door de ontsteking zijn de lippen rood en schilferig.

Hoe ontstaat lippen eczeem?

Er zijn meerdere oorzaken mogelijk, maar meestal wordt het veroorzaakt door factoren die van buitenaf komen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Uitdroging

Door blootstelling aan droge lucht kan je huid kwetsbaarder worden en zodoende kunnen er makkelijker eczeem symptomen ontstaan.

 • Het veelvuldig likken van de lippen

Als je droge lippen hebt is het vaak een natuurlijke reactie om deze met je tong nat te maken. Doe je dit veelvuldig, en in sommige gevallen zelfs dwangmatig, dan zorg je ervoor dat de huid van de lippen juist verder uitdroogt en geïrriteerd kan raken. Er zitten bepaalde enzymen in je speeksel die vrij agressief zijn en de lippen kapot kunnen maken.

 • Toxische reacties

Als je middeltjes gebruikt die eigenlijk niet bedoeld zijn om op de lippen te smeren kan dit een bepaalde reactie veroorzaken.

 • Gontactallergie 

Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een bepaalde lippenstift, bepaalde medicinale zalven, een kunstgebit of een spalkje in de mond.

 • Stress

Onderliggende stress kan zich manifesteren als eczeem.

Hoe kan je lippen eczeem zien te voorkomen?

 • Stop met het likken van de lippen

Dit is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Het is vaak een natuurlijke reactie, of het gebeurd dwangmatig, maar het verergert de klachten alleen maar.

 • Zit zo min mogelijk aan je lippen

De bacteriën op je vingers kunnen de symptomen verergeren, vooral als je wondjes of korstjes open krabt.

 • Vermijd het gebruik van “huismiddeltjes” bedoeld voor de lippen

Hierin kunnen bepaalde stoffen zijn verwerkt die een allergische reactie kunnen veroorzaken, zoals “perubalsem”.

 • Zorg voor een goede luchtvochtigheid

Doe dit zowel in huis en als op het werk. Bijvoorbeeld door het gebruik van en luchtbevochtiger. Zo voorkom je dat je lippen uitdrogen, wat een factor kan zijn bij het ontstaan van eczeem.

 • Gebruik Edula® zalf preventief

Voorkomen is beter dan genezen. Houdt je lippen gehydrateerd door dagelijks gebruik te maken van Edula® zalf als lippenbalsem.

Behandeling van lippen eczeem met Edula® zalf

Lippen eczeem is een goedaardige huidaandoening die over het algemeen weer verdwijnt als je stopt met het bevochtigen van de lippen. Om dit proces te versnellen kan je gebruik maken van Edula® zalf. Smeer de lippen en de huid rond je mond de eerste 2 weken 2 á 3 maal daags dun in, daarna volstaat eenmaal daags tot de huid weer volledig hersteld is.

Edula® zalf is een wondzalf, die Calendula oertinctuur bevat, bereid uit Calendula officinalis, in Nederland bekend onder de naam Goudsbloem. Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld en in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde heeft bewezen.

Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is, zo verbetert het de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Verder werkt het wond-helend en ontstekingsremmend. Lees voor het gebruik de bijsluiter

Edula® zalf heeft een lichte aangename geur en is uitstekend geschikt voor alle huidtypen en laat zich snel en soepel verwerken.

 • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
 • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
 • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Geschikt voor elk huidtype
 • 100% veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn en overtuig jezelf.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de vele voordelen voor je huid >>

Lippen eczeem: Edulazalf littekenzalf, 30 gram en 15 gram tubes afgebeeld in doosjes

Lees ook:

Clownseczeem | behandel dit met Edula® zalf | 100% veilig en natuurlijk! (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0