Clownseczeem
6 augustus 2021

Hoe je clownseczeem kan behandelen

Clownseczeem of dermatitis perioralis komt relatief veel voor. Het is een huidaandoening die gepaard gaat met rode en jeukende plekken rond de neus, de ogen, maar vooral rond de mond. Vandaar dat het ook clownseczeem wordt genoemd. Naast dat het jeukt en soms ook pijn doet, ziet het er niet aantrekkelijk uit. Vandaar dat je er dan ook zo snel mogelijk vanaf wilt, maar hoe? In het volgende artikel vertellen we je daar meer over en geven we ook wat tips.

TIP: Zoek jij de beste zalf om clownseczeem te behandelen? Gebruik dan Edula® zalf >>

Wat is clownseczeem?

Clownseczeem of dermatitis perioralis is een goedaardige huidaandoening die rode plekken veroorzaakt van enkele millimeters groot. Het wordt gekenmerkt door acne-achtige gezichtsuitbarstingen, vaak met het uiterlijk van eczeem.(1) In zo’n 40 procent van de gevallen is dit alleen het geval rond de mond. De direct aan de lippen grenzende huid is vaak niet aangedaan, maar er is een duidelijk definieerbare rode tekening rondom de lippen. De plekken kunnen schilferen, jeuken en een branderige pijn veroorzaken. Er ontstaan soms ook blaasjes en puistjes. Dermatitis perioralis betekend vrij vertaald: “ontsteking van de huid rond de mond”. Wanneer het alleen rond de ogen te zien is heet het: “dermatitis periocularis”, echter komt dit zelden voor. Clownseczeem is niet besmettelijk en verder onschadelijk, maar kan toch zeer belastend zijn. Clownseczeem komt meer voor bij (jonge) vrouwen als bij mannen.

KORTOM:
Clownseczeem of dermatitis perioralis veroorzaakt acne-achtige gezichtsuitbarstingen, vaak met het uiterlijk van eczeem

Wat zijn de oorzaken van clownseczeem?

Er zijn geen bewezen wetenschappelijke oorzaken voor clownseczeem, maar er zijn wel zeker factoren die van invloed kunnen zijn. Vooral wanneer je een vette of gevoelige huidtype hebt heb je meer kans dat je clownseczeem ontwikkeld. Helemaal als je vaak cosmetica gebruikt, zoals make-up en crèmes. De poriën in je huid worden zo afgesloten en dat kan van invloed zijn. Ook is er een relatie tussen clownseczeem en het smeren van hormoonzalfjes die corticosteroïden bevatten. Wanneer een arts denkt met gewoon eczeem te maken te hebben en dit voorschrijft kunnen de klachten verergeren. Verder kunnen stress, hormonale veranderingen, schimmelinfecties, lichtgevoeligheid en bacteriële infecties een trigger zijn.

KORTOM:
Wanneer je een vette of gevoelige huid hebt heb je meer kans dat je clownseczeem ontwikkeld

Clownseczeem voorkomen (tips)

 • Wees voorzichtig met de keuze voor cosmetica en huidverzorgingsproducten, probeer niet zomaar iets nieuws uit.
 • Minimaliseer je huidverzorgingsroutine met enkele natuurlijke, hypoallergene en parfumvrije producten.
 • Reinig je gezichtshuid dagelijks met water en eventueel met een huidvriendelijke zeep.
 • Gebruik geen hormoonzalfjes die corticosteroïden bevatten, wanneer je last hebt van eczeem in je gezicht.
 • Weet je niet wat voor een aandoening je hebt, ga dan langs de huisarts of dermatoloog om dit te laten bepalen.

Behandelen met Edula® zalf

Clownseczeem is een huidaandoening die over het algemeen weer vanzelf verdwijnt. Om dit proces te versnellen kan je gebruik maken van Edula® zalf. Smeer de huid rond je mond de eerste 2 weken twee á driemaal daags dun in, daarna volstaat eenmaal daags tot de huid weer volledig hersteld is. Stop in deze periode met het gebruik van alle huidverzorgingsproducten, cosmetica en corticosteroïdcrèmes.

Edula® zalf is een wondzalf, die Calendula oertinctuur bevat, bereid uit Calendula officinalis, in Nederland bekend onder de naam Goudsbloem. Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld en in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde heeft bewezen.

Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is, zo verbetert het de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Verder werkt het wond-helend en ontstekingsremmend.

Edula® zalf heeft een lichte aangename geur en is uitstekend geschikt voor alle huidtypen en laat zich snel en soepel verwerken. Lees voor het gebruik de bijsluiter

 • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
 • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
 • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Geschikt voor elk huidtype
 • 100% veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn en overtuig jezelf.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>

Clownseczeem: Edulazalf littekenzalf, 30 gram en 15 gram tubes afgebeeld in doosjes

Lees ook:

Huiduitslag gezicht door stress | Verhelp dit effectief met Edula® zalf! (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Reacties

  Wij hebben helaas geen proefmonsters beschikbaar. Om de werkzaamheid van het product goed te kunnen beoordelen bevat een proefmonster een te kleine hoeveelheid.

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0