eczeem handen blaasjes
14 december 2023

Hoe behandel je eczeem handen blaasjes?

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die roodheid, jeuk, droogheid en schilfering veroorzaakt. Er zijn verschillende soorten eczeem, maar een van de meest vervelende is blaasjeseczeem. Dit is een vorm van eczeem die kleine, met vocht gevulde blaasjes op de handen en soms ook de voeten veroorzaakt. Deze blaasjes kunnen erg jeuken en pijnlijk zijn, en soms zelfs openbarsten en infecteren. In dit artikel lees je meer over eczeem handen blaasjes: wat ze zijn, wanneer ze ontstaan en wat je ertegen kunt doen.

TIP: Op zoek naar een effectief middel bij eczeem? Gebruik dan deze >>

Wat is eczeem?

Eczeem is een huidaandoening waarbij er een ontstekingsreactie van de huid ontstaat door een gevoelig immuunsysteem en een verstoorde huid barrière. Wanneer deze verzwakt of beschadigd is, kan de huid sneller uitdrogen en is hij ook gevoeliger voor prikkels. Waar het immuunsysteem van een persoon zonder eczeem dan normaal reageert, reageert die bij mensen met eczeem erg overdreven waardoor er een ontsteking in de huid ontstaat.

Er zijn verschillende soorten eczeem. Hoewel de exacte oorzaak van eczeem onbekend is, is het goed om te weten welke variant je hebt zodat je op de juiste manier geholpen kan worden. De verschillende soorten eczeem zijn (1):

  • Atopisch eczeem. Deze variant wordt ook nog wel atopische dermatitis genoemd. Atopisch eczeem is chronisch en kan al in de kindertijd ontstaan. De huid is erg droog, rood en kan flink jeuken.
  • Contact dermatitis. Vrijwel iedereen krijgt hier wel eens mee te maken. Deze variant is niet chronisch en ontstaat juist na contact met een irriterende stof of een stof waar je allergisch voor bent, zoals wol, nikkel, rubber of parfum.
  • Dyshidrotisch eczeem. Dit is een specifieke vorm van eczeem waarbij vrijwel alleen de handen en voeten aangetast worden. Bij deze variant is er sprake van veel kleine en jeukende eczeem handen blaasjes. Vaak zijn deze pas na een paar weken weg. Soms komt het daarna nooit meer terug terwijl anderen er de rest van hun leven af en aan last van houden.
  • Neurodermitis. Deze variant veroorzaakt vreselijke jeuk op slechts een of twee vaste plekken op het lichaam. Het komt vooral voor op plekken waar men makkelijk kan krabben.

KORTOM:
Eczeem is een huidaandoening waarbij je last krijgt van uitslag op je huid dat jeuk kan veroorzaken. Er zijn verschillende varianten zoals atopisch eczeem, contact dermatitis, dyshidotisch eczeem en neurodermitis. 

Wanneer ontstaan eczeem handen blaasjes?

Eczeem handen blaasjes zijn een specifieke vorm van eczeem die vooral de handpalmen, de zijkanten van de vingers en soms ook de voetzolen aantast. De officiële term voor deze aandoening is dyshidrotisch of acrovesiculeus eczeem. Je kan de klachten herkennen aan blaasjes op de handen en voeten die ontzettend jeuken. De blaasjes zijn meestal helder of iets troebel van kleur en kunnen variëren in grootte, van speldenknopjes tot grote blaren. Na verloop van tijd drogen de blaasjes in en krijgen ze een donkerdere kleur en dan beginnen deze plekken te vervellen. Ze voelen dan ook erg stug aan. De symptomen duren zo’n 2 á 3 weken per keer (2). Dyshidrotisch eczeem is iets wat je over het algemeen voor de rest van je leven bij je draagt, maar je kan wel de symptomen bestrijden met de juiste behandeling. Het is niet besmettelijk.

De oorzaak van eczeem handen blaasjes is niet helemaal duidelijk. Wel is het bekend dat het vooral bij mensen tussen de 20 en 40 voorkomt en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Ook ben je gevoeliger voor het ontwikkelen ervan wanneer je last hebt van allergieën zoals hooikoorts of andere vormen van eczeem. Er zijn een aantal dingen die het ontwikkelen van de blaasjes kunnen versterken, zoals (3):

  • Stress of landurige spanning
  • Contact met nikkel of kobalt
  • Vochtige en warme omgevingen
  • Overmatig zweten van de handen en/of voeten
  • HIV
  • Bepaalde medicatie die het immuunsysteem verzwakken
  • Seizoensgebonden allergieën
  • Een schimmelinfectie op een andere plek op je lichaam

KORTOM:
Eczeem handen blaasjes worden ook wel dyshidrotisch eczeem genoemd. Dit zijn blaasjes die zich op de handen en voeten vormen en heel erg kunnen jeuken. Het is onduidelijk waardoor ze precies ontstaan, maar er zijn wel factoren die de kans erop vergroten. 

Edula® zalf tegen dyshidrotisch eczeem

Dishidrotisch eczeem kan heel erg vervelend zijn, zeker wanneer je er regelmatig last van hebt. Ook is het een lastig vooruitzicht om te weten dat het soms terug kan komen. Juist daarom is het belangrijk om je huid goed te verzorgen om te voorkomen dat het zich weer ontwikkeld. Een effectief middel hierbij is Edula® zalf. Deze zalf is gemaakt op basis van een Calendula (Goudsbloem) extract en het is geschikt voor alle huidtypen.

Edula® zalf voedt en hydrateerd de huid waardoor deze minder snel uitdroogt en er minder snel droge en jeukende plekken kunnen ontstaan. Daarnaast is het erg effectief bij bestaande klachten omdat het jeuk, zwellingen, pijn en rode plekken kan verminderen. Ook is Edula® zalf effectief bij andere huidaandoening zoals psoriasis, rosacea en atopische dermatitis.

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • 100% natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Wat kun je doen tegen eczeem handen blaasjes?

Eczeem handen blaasjes zijn niet besmettelijk, maar wel erg vervelend. Naast het smeren van Edula® zalf zijn er nog een aantal dingen die je kan doen om de klachten te verminderen en om het ontwikkelen van de blaasjes te vermijden. Wij hebben hieronder enkele tips voor je opgeschreven.

  • Vermijd contact met stoffen waar je allergisch of gevoelig voor bent. Als je gaat schoonmaken, trek dan handschoenen aan om zoveel mogelijk contact te vermijden.
  • Kies voor huidsvriendelijke producten tijdens het douchen of baden. Producten voor de gevoelige huid bevatten vaak minder parfum, kleurstoffen en alcohol en zijn daardoor ook minder irriterend voor de huid.
  • Dep na het douchen of baden je huid droog met een handdoek in plaats van wrijven. Deppen is namelijk veel zachter voor de huid.
  • Probeer krabben aan de blaasjes zo veel mogelijk te vermijden waar mogelijk. Als je dan toch krabt, doe dit met schone handen en korte nagels zodat je contact met irriterende bacteriën kan vermijden.
  • Koel je handen in ijswater of met een koelelement wanneer ze heel erg jeuken. De kou helpt om de jeuk tijdelijk te dempen.
  • Ga naar de huisarts wanneer je vermoed dat je ergens anders op je lichaam een schimmelinfectie hebt dat de blaasjes op je handen en/of voeten kan veroorzaken.
  • Ga ook naar de huisarts wanneer de klachten niet afnemen na 2 weken of wanneer je het idee hebt dat de blaasjes zijn ontstoken.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>Edulazalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Op zoek naar een wondermiddel voor droge huid

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0