Een litteken van acne voorkomen, een dame met acne op haar wang
1 maart 2021

Hoe kan je een litteken van acne voorkomen?

Acne, het klinkt als iets onschuldigs uit de pubertijd, maar het is bepaald geen pretje. Ook op latere leeftijd kan je er nog steeds last van hebben. Veel mensen schamen zich ervoor en het uitknijpen van puisten kan acne verergeren of zelfs een litteken achterlaten. Gelukkig kan je er wat aan doen en dat bespreken we in dit artikel.

Wat is acne en hoe kan het een litteken veroorzaken?

Acne is een verzamelnaam van verschillende huidaandoeningen die te herkennen zijn doordat er jeugdpuistjes optreden. Door een overmatige productie van talg veroorzaakt door de talgklier van het haarzakje kunnen er puistjes en mee-eters ontstaan. De overmatige productie van talg zorgt ervoor dat dode huidcellen achterblijven in het haarzakje die een verstopping of ontsteking kunnen veroorzaken met deze puistjes en mee-eters als gevolg. Zonder haarzakje kan er geen acne ontstaan, dus dit kan alleen voorkomen op delen van je lichaam die behaard zijn. Op bijvoorbeeld je voetzolen en handpalmen zal je dus nooit last hebben van een puistje of mee-eter.

Acne komt vooral voor bij jongeren in de leeftijd van 14 tot 25 jaar. Vrijwel iedereen krijgt er in de pubertijd wel mee te maken, de één wat heftiger dan de ander. Uit onderzoek is gebleken dat tot 20% van de tieners littekens overhoudt in het gezicht als gevolg van acne(1). Bij een enkeling begint acne pas op volwassen leeftijd. Acne veroorzaakt jeuk en als je er dan met je vingers aan gaat zitten of gaat krabben kunnen de puistjes open gaan met als gevolg dat dit littekens kunnen worden.

TIP: Wil jij de beste zalf om littekens van acne te voorkomen? Gebruik deze >>

Hoe ziet acne eruit?

Bij Acne ontstaan er puistjes in het gezicht, de nek, armen, schouders en rug. Kenmerkend voor acne zijn de mee-eters, die ook wel comedonen genoemd worden. Door de ophoping van talg komt er een wit bultje op de talgklier. Deze kan later zwart worden, dit is een ‘open mee-eter’. Een rood puistje ontstaat wanneer de talgklier ontstoken is, dit gaat meestal gepaard met een witte/gele pus kop.

Oorzaak van acne

Hormonen en erfelijke aanleg spelen beiden een rol. Mensen met acne hebben over het algemeen een vette huid. Door een hogere talgproductie ontstaan er opstoppingen in de talgklieren waardoor er makkelijker ontstekingen kunnen ontstaan. Dit wordt verergert als het weefsel wordt beschadigd door het uitknijpen.

KORTOM:
Acne is een verzamelnaam van verschillende huidaandoeningen. Overmatige productie van talg zorgt ervoor dat dode huidcellen achterblijven in het haarzakje die een verstopping of ontsteking kunnen veroorzaken met puistjes en mee-eters als gevolg.

Tips om een litteken door acne te voorkomen:

  • Laat je huid zoveel mogelijk met rust om een litteken van acne te voorkomen

Probeer je huid zoveel mogelijk te laten rusten. Krabben, peuteren, wrijven, overmatig wassen en gebruik van zeep, masseren en scrubben zijn allen af te raden.

  • Blijf zoveel mogelijk van je gezicht af

Puistjes kunnen gevoelig zijn of jeuken waardoor je er onbewust toch aan gaat zitten. Je handen zijn nooit echt schoon, bedenk maar eens waar je dagelijks allemaal aan zit: wc klinken, de trapleuning op school, je houdt je vast aan een stang in het openbaar vervoer… En als je dan aan je puistjes gaat zitten kan er vuil en bacteriën in komen.

  • Knijp puistjes bij voorkeur niet uit

Knijp je puistjes bij voorkeur niet uit, hierdoor kunnen littekens ontstaan. Kan je het niet laten (wat in sommige gevallen wel te begrijpen is), prik dan voorzichtig een gaatje met een steriele naald in de pus kop. Bij het uitknijpen druk je met 2 vingers aan beide zijden van een puistje, daardoor doorbreek je het abces en druk je de pus naar buiten. Het is aan te raden dit niet met je blote vingers te doen, maar met een stukje papier op beide vingers. Zo voorkom je dat je grotere ontstekingen of nieuwe infecties veroorzaakt. Indien dit goed verloopt geneest en verdwijnt het puistje snel. Als het puistje nog niet helemaal ‘rijp’ is moet je wachten met het uitdrukken. Dit kan je pas doen als er een ingekapseld abces is dat naar buiten wil doorbreken. Nabehandelen met een goede littekenzalf kan het herstelproces van de beschadigde huid halveren.

  • Verschoon je kussensloop regelmatig

Op een kussensloop hopen dode huidcellen, talg en resten van huid- en haarverzorgingsproducten zich op. Hierdoor kan je juist extra last krijgen van puistjes.

  • Probeer stress te vermijden

Stress kan je hormonen uit balans brengen, met als gevolg dat het invloed heeft op je huid en dus ook op acne. Over het algemeen is het vrij lastig om je hormonen onder controle te krijgen, maar aan stress valt vaak wel wat te doen: zoek ontspanning door bijvoorbeeld een boek te lezen, een wandeling te maken of yoga te doen.

  • Maak je mobiele telefoon regelmatig schoon

Onderzoek heeft uitgewezen dat er op je mobiele telefoon ontzettend veel bacteriën zitten, zelfs meer als op een wc bril! Deze bacteriën kunnen jouw acne verergeren, rede genoeg om deze dus goed schoon te houden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een antibacterieel doekje.

Een litteken door acne voorkomen met Edula® zalf

Puistjes verdwijnen in principe vanzelf, maar wil je dit proces versnellen of wil je een plekje behandelen nadat je deze (verkeerd) hebt uitgedrukt dan kan dit met Edula® zalf. Smeer de acne in de eerste week 2 á 3 maal daags dun in, indien daarna nog nodig volstaat 1 á 2 maal daags tot de huid weer volledig hersteld is.

Edula® zalf is een wondzalf, die Calendula oertinctuur bevat, bereid uit Calendula officinalis, in Nederland bekend onder de naam Goudsbloem. Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld en in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde heeft bewezen.

Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is, zo verbetert het de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Verder werkt het wond-helend en ontstekingsremmend. Dankzij het herstellende vermogen geneest de acne mooier en sneller. De kans op eventuele littekens wordt aanzienlijk verminderd. Lees voor het gebruik de bijsluiter

Edula® zalf heeft een lichte aangename geur en is uitstekend geschikt voor alle huidtypen en laat zich snel en soepel verwerken.

  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • 100% veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de vele voordelen voor je huid >>

Acne litteken voorkomen met Edula zalf

 

Lees ook:

Rode vlek na puist | Voorkom een litteken met Edula® zalf! (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0