huiduitslag stress
9 maart 2023

Huiduitslag door stress: Hoe ga je ermee om?

Heb jij wel eens last van stress? Stress is een hele normale reactie van het lichaam op spannende en enge situaties. Het zorgt ervoor dat we betere beslissingen kunnen maken in bepaalde situaties. Langdurige stress kan echter veel klachten opleveren, waaronder huiduitslag. Huiduitslag door stress is een vervelend fenomeen waar je veel last van kan ervaren, zeker als je met je hoofd al met andere dingen bezig bent. Toch is het relatief onschadelijk en ook makkelijk op te lossen. Om echter te weten hoe je van de huiduitslag af komt, is het ook belangrijk om te weten hoe je je stress kan verminderen.

Op zoek naar een effectieve zalf tegen huiduitslag door stress? Gebruik deze >>

Wat is stress?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) omvat stress alle soorten verandering die fysieke, emotionele of psychologische spanning veroorzaken (1). Op zichzelf is het ervaren van stress geen slecht iets. Het helpt je namelijk om gedurende een korte periode beter te presteren, zoals tijdens het geven van een belangrijke presentatie. Wanneer stress echter langdurig aanhoudt, kan je hier mentale en fysieke klachten van ondervinden.

Er zijn twee hoofdsoorten stress: acute stress en chronische stress (2).

Acute stress is meestal gedurende een paar minuten tot een paar uur aanwezig en kan voorkomen in periodes tot een paar weken lang. Vaak gaat dit gepaard met stressvolle situaties zoals een project, of in ergere gevallen, een ongeluk.

Chronische stress is vaak aanwezig voor langere periodes of het blijft steeds terugkomen. Je kan er de hele dag lang last van hebben en het kan soms zelfs maanden of jaren aanhouden. Chronische stress is vaak een gevolg van lastig te veranderen situaties, zoals leven in armoede of het continu moeten verzorgen van een ander persoon naast je eigen leven.

KORTOM:
Stress is een lichamelijke of mentale reactie op een gebeurtenis of spanning. Op de korte termijn kan dit weinig kwaad, maar wanneer het langdurig aanhoudt kan dit klachten veroorzaken. Er zijn twee hoofdsoorten stress: acute stress en chronische stress. 

Huiduitslag stress: Hoe ontstaat het?

Stress wordt gezien als een psychisch probleem, maar het kan ook juist fysieke klachten veroorzaken. Omdat het zo nauw verbonden is met alles in je lichaam, kan je namelijk fysieke en mentale klachten ondervinden als gevolg van stress. Denk hierbij aan depressie, angststoornissen, maar ook misselijkheid of huiduitslag.

Wanneer je stress ervaart, produceert je lichaam meer cortisol. Dit is een stresshormoon. Dit hormoon stuurt echter ook bepaalde processen in je lichaam aan, zoals het produceren van talg in je huid. Bij een langdurig hoog cortisolgehalte, kan het zijn dat je lichaam te veel talg produceert en je hiervan meer puistjes krijgt (3).

Daarnaast kan stress ook bestaande huidproblemen verergeren. Eczeem, rosacea en andere huidaandoeningen reageren op je stress en verergeren. Ook kan het zijn dat je door de hoeveelheid stress je huidverzorgingsroutine meer laat liggen en daardoor meer huidproblemen ondervindt.

KORTOM:
Stress kan mentale en fysieke problemen veroorzaken. Dit heeft te maken met het stresshormoon cortisol. Bij een teveel aan cortisol gaat je huid meer talg produceren wat tot meer puistjes kan leiden. Ook kan stress bestaande huidaandoeningen verergeren. 

Wat kan Edula® zalf doen tegen huiduitslag stress?

Hoewel Edula® zalf niet de stress wegneemt, is het wel in staat om je huid goed te verzorgen waardoor je minder snel last krijgt van huidproblemen tijdens stressvolle gebeurtenissen. Edula® zalf is namelijk gemaakt op basis van een Calendula tinctuur dat een voedend, hydraterend en kalmerend effect heeft op de huid. Daarnaast is het ontwikkeld door dermatologen en farmaceuten waardoor het geschikt is voor elk huidtype en elke leeftijd.

Voor het gebruiken van Edula® zalf tegen huiduitslag veroorzaakt door stress kan je de zalf het beste twee á driemaal daags aanbrengen op de plekken waar je irritatie ervaart. Waarvan eenmaal voor het slapen gaan, zodat de zalf goed z’n werking kan doen. De vette zalf helpt om de geïrriteerde huid te kalmeren en het helpt bovendien om jeuk, zwellingen en ontstekingen tegen te gaan.  Lees voor gebruik de bijsluiter.

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje: 

 • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
 • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
 • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Geschikt voor elk huidtype
 • 100% natuurlijk
 • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huidlittekens en wondjes.

Wat kan je doen om je stress te verminderen?

 • Doe aan ontspanningsoefeningen op vaste momenten gedurende de dag.
 • Schrijf voor het slapen je gedachten op zodat je wat makkelijker in slaap valt.
 • Beweeg voldoende. Beweging helpt namelijk bij het produceren van gelukshormonen en het helpt je huid.
 • Stel grenzen die je eigen mentale gezondheid beschermen.
 • Probeer dagelijks iets te doen waar je blij van wordt.
 • Bij langdurig aanhoudende stress kan het ook helpen om hulp van een professional in te schakelen.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier >>

Edulazalf 30 gram tube

Lees ook:

Dit is hoe je het beste een diepe snijwond kan verzorgen

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0