litteken verzorging na operatie
15 mei 2024

Litteken verzorging na operatie: Hoe kan je dit het beste doen?

Een operatie gebeurt niet zomaar en is vaak noodzakelijk vanwege medische redenen. Professionele artsen en chirurgen behandelen je en zorgen ervoor dat de wond achteraf netjes gehecht wordt. Daarna is het aan jou de taak om je wond zo goed mogelijk te verzorgen om te voorkomen dat je een heel groot of zichtbaar litteken krijgt. Hoe je de litteken verzorging na operatie het beste uitvoert en hoe het herstelproces verloopt, leggen we je hier uit.

TIP: Wil jij je litteken minimaliseren? Gebruik dan deze zalf >>

Hoe verloopt het herstelproces van een wond na een operatie?

Elke wond is anders, maar het herstelproces verloopt over het algemeen hetzelfde. Juist daarom is het goed om te weten hoe het herstelproces van een wond eruit ziet. Zo kan je je wond goed verzorgen en zal je litteken er zo goed mogelijk uit komen te zien. Hieronder hebben we het herstelproces van een wond voor je uitgeschreven (1):

1. Bloed stoppen

Een wond bloed, dat is heel normaal omdat er kleine (of grote) scheurtjes in de bloedvaten zijn gekomen. De eerste stap van het herstelproces is daarom om het bloeden te stoppen. Dit proces heet hemostase. Bij een operatie zal de arts deze stap uitvoeren door de wond schoon te maken en te hechten. Heel soms worden de bloedvaten gebrand om ze dicht te maken zodat het bloeden sneller stopt, vaak is dit echter niet nodig.

2. Korstvorming

Na het stoppen met bloeden, komt de korstvorming. Witte bloedplaatjes blijven aan elkaar plakken om een beschermend laagje te vormen dat over de wond heen komt te liggen. Dit noemen we een korstje. De wond en de omgeving rondom de wond kan wat gaan zwellen en het kan er rood uitzien en warm aanvoelen. Dit is normaal want dit proces zorgt ervoor dat er meer zuurstof bij de wond komt, wat nodig is voor het herstel. Ook kan er soms wat doorzichtig wondvocht vrijkomen. Ook dit is normaal. Wanneer het echter gaat ontsteken of de vloeistof geel/groen is, moet je contact opnemen met een arts. Er kan dan sprake zijn van een infectie.

3. Litteken verzorgen na een operatie: Nieuwe huid opbouwen

Na het ontstaan van een korst, zal je lichaam nieuw weefsel aanmaken. Dit is weefsel van collageen vezels. Ze voelen stugger aan en hebben ook net een iets andere kleur dan je huid. Dit wordt ook wel littekenweefsel genoemd. Collageen wordt ook wel een “steiger” genoemd voor andere huidcellen om op te groeien. In het begin zal je litteken heel rood en gezwollen zijn, maar na verloop van tijd neemt dit af. Dat gebeurt in stap 4.

4. Rijping van de huid en het litteken

Nadat je een nieuw litteken hebt, zal deze moeten rijpen. Dit proces duurt gemiddeld zo’n 2 jaar. Tijdens dit proces zal je litteken nog gevoelig zijn, waardoor je er extra goed voor moet zorgen. Wanneer je dit doet, zal je litteken het mooist herstellen en zal je er uiteindelijk nog weinig aan zien.

KORTOM:
Het herstellen van een wond gebeurt vrijwel altijd volgens 4 stappen, ongeacht de locatie van de wond. Eerst moet het bloeden stoppen waarna er een korstje kan ontstaan. Vervolgens maakt het lichaam nieuw weefsel aan en moet het daarna rijpen. 

Litteken verzorging na operatie: Hoe doe je dat?

Uit de tekst hierboven blijkt dus dat het belangrijk is om goed voor je wond en het litteken te zorgen na de operatie, zodat deze goed kan herstellen. Maar hoe doe je dat? Het allerbelangrijkste is om niet te veel aan de wond te zitten (2). Door eraan te zitten, vergroot je de kans op besmetting met bacteriën die gaan irriteren. Je kan vaak met het blote oog zien of de wond goed aan het herstellen is.

Daarnaast is het essentieel dat je de wond schoon houdt. Dit kan je het beste doen met lauw kraanwater. Moet je naar buiten en is er een kans dat de wond vies wordt? Dek deze dan af met een steriel gaasje en eventueel een ademend verbandje. Overleg dit echter wel met je arts omdat wonden vaak gewoon in de buitenlucht moeten herstellen.

Wanneer de wond gesloten is, mag je er wat meer aan zitten. Dan nog is het belangrijk om dit alleen met schone handen te doen en alleen wanneer het nodig is. Eén voorbeeld hiervan is het smeren van een vette zalf om de huid te hydrateren. Door de huid goed gehydrateerd te houden, voorkom je dat je litteken uitdroogt en gaat trekken. Ook is het belangrijk om regelmatig zonnebrandcrème te smeren wanneer je naar buiten gaat. Een jong litteken is extra gevoelig voor zonlicht en kan snel verkleuren.

KORTOM:
Na de operatie is het belangrijk dat je je wond goed laat luchten en er niet te veel aan zit. Wanneer de wond eenmaal helemaal gesloten is, kan je deze voorzichtig verzorgen met een vette zalf en zonnebrandcrème. 

Edula® zalf als litteken verzorging na een operatie

Edula® zalf is een uitstekende zalf om te gebruiken als litteken verzorging na een operatie. Het is een volledig natuurlijke zalf op basis van een Goudsbloem extract dat de huid voedt en hydrateert. Daarnaast heeft het herstellende eigenschappen waardoor het effectief is tegen ontstekingen, jeuk, zwellingen en roodheid. Edula® zalf bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die tijd bewezen als een kwalitatief hoogwaardig product met echte resultaten.

Na het sluiten van de wond kan je al beginnen met het smeren van Edula® zalf. Houdt er rekening mee dat je pas begint een week nadat eventuele hechtingen zijn verwijderd. Breng een laag Edula® zalf aan. Waar mogelijk de wond afdekken met een steriel gaasje. Gedurende de eerste 2 maanden 2 á 3 maal per dag, de derde en vierde maand 1 á 2 maal per dag. Daarna zolang als nodig 1 maal per dag totdat het litteken mooi genezen is. De zalf dient niet in gemasseerd te worden wanneer je een recent litteken hebt! Lees voor het gebruik de bijsluiter

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Natuurlijke ingrediënten
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van jeuk, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf 30 gram tube

Beste littekencrème na operatie, bekijk ook:

Wil je hielkloven behandelen? Hier lees je alles!

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0