jeuk na operatie
19 maart 2024

Jeuk na operatie: Wat kan je ertegen doen?

Heb je weleens een operatie gehad? Dan ben je vast bekend met de jeuk die niet lang daarna opkomt. Een jeukende huid kan erg vervelend zijn, zeker wanneer je er niet aan wil of mag zitten vanwege een herstellende wond. Toch is het erg normaal voor de huid om te gaan jeuken op deze momenten en gelukkig hebben wij tips hoe je deze jeuk beter kan verdragen en zelfs kan verminderen. In deze tekst leggen we je uit waarom je jeuk na operatie krijgt en wat je ertegen kan doen.

TIP: Op zoek naar een zalf die helpt tegen jeuk na een operatie? Gebruik dan deze >>

Waarom krijg je jeuk na een operatie?

Je huid bevat vele verschillende soorten zenuwen die allemaal gevoelig zijn voor andere dingen. Zo heb je zenuwen die kou en warmte registreren en zenuwen die registreren wanneer je pijn hebt. Zo bestaan er ook zenuwen die jeuk registreren. Deze bevinden zich vooral op de grens van de opperhuid en de lederhuid. Deze zenuwen zijn erg gevoelig en reageren snel op prikkels.

Wanneer je een operatie hebt gehad, moet de huid vaak nog goed herstellen voordat de wond helemaal geheeld is. Dit is een normaal herstelproces. Tijdens dit proces delen de cellen in de wondrand zich en bewegen ze naar het midden van de wond waar ze zich aan andere cellen hechten. Hierbij “trekken” ze als het ware de huid dicht, maar dit zorgt voor beweging waardoor de gevoelige jeukzenuwen worden geactiveerd. Je huid begint dan dus te jeuken. (1)

KORTOM:
Wanneer je een genezende wond hebt na een operatie (maar ook zonder operatie), dan bewegen de huidcellen hele kleine beetjes waardoor de zenuwen die jeuk registreren worden geactiveerd. Hierdoor begint de huid te jeuken. 

Wat moet je doen bij jeuk na operatie?

Wanneer je last hebt van jeuk na een operatie, is het belangrijk om hier zo min mogelijk aan te zitten. Hoewel krabben tijdelijk opluchting geeft, zal de huid al snel weer gaan jeuken en loop je het risico op besmetting met schadelijke bacteriën waardoor de wond kan gaan ontsteken. Bovendien kan je het huidige proces van genezing ongedaan maken door het korstje weg te krabben. (2)

Edula® zalf bij jeuk

Een goede manier om jeuk tegen te gaan is om de huid goed in te smeren en vet te houden. Edula® zalf is hier een uitstekend middel voor. Deze natuurlijke zalf is namelijk ontwikkeld in samenwerking met farmaceuten en dermatologen waardoor het geschikt is voor alle huidtypen en alle leeftijden. Edula® zalf bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die tijd bewezen als een kwalitatief hoogwaardig product met echte resultaten.

De zalf is goed vet en bevat stoffen die de vochtbalans van je huid herstellen. De huid zal hierdoor minder gaan trekken waardoor je ook minder snel last hebt van jeuk. Daarnaast helpt het ook om littekensweefsel tot een minimum te beperken. Je kan Edula® zalf twee tot driemaal daags aanbrengen op de gesloten huid en dit goed laten intrekken. Gebruik bij voorkeur een steriel gaasje om het litteken af te dekken, dat bevordert het genezingsproces. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Andere tips om jeuk na operatie tegen te gaan

Je kan de jeuk ook verminderen of zelfs gedeeltelijk voorkomen met andere dingen, zoals:

  • Een koud kompres of een koude, vochtige doek aanbrengen op de huid om de zenuwen licht te verdoven.
  • De wond op de juiste manier inbinden indien dit nodig is. Doe dit alleen in overleg met je huisarts of behandelend arts.
  • Vermijd contact met schurende stoffen.
  • In sommige gevallen kan je ook antihistaminica nemen om de jeuk tegen te gaan.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Litteken vermindering: Is het mogelijk?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0