ontstoken litteken na operatie
9 juni 2022

Ontstoken litteken na operatie: Dit kan je eraan doen!

Wanneer je een operatie hebt gehad, is de kans groot dat je er een litteken aan overhoudt. Dit is heel normaal en de grootte van het litteken is afhankelijk van de soort ingreep die is verricht. In de meeste gevallen heelt een litteken vanzelf en merk je er niet vreselijk veel van. In andere gevallen kan je last krijgen van een ontstoken litteken na een operatie. Soms is dit een lichamelijke reactie en andere keren is het gewoon geïrriteerd geraakt door iets. Ook dit is geen ramp zolang je maar weet hoe je een ontstoken litteken het beste kan behandelen.

TIP: Zoek jij de beste zalf voor een litteken na een operatie? Gebruik deze >>

Hoe kan een litteken gaan ontsteken?

Een litteken bestaat uit dik, vezelrijk materiaal dat voorkomt op de plaats waar je huid ooit is kapotgegaan. Hoewel het vrij stevig materiaal is, blijft het een gevoelige plek. Littekens zijn namelijk minder elastisch dan de rest van je huid, waardoor het door het rekken van de huid eromheen kan gaan irriteren (1). Over het algemeen zal een litteken niet zomaar gaan ontsteken, maar er zijn een aantal situaties waarin dit wel kan voorkomen:

  • Je lichaam maakt te veel littekenweefsel aan, waardoor het teveel gaat ontsteken.
  • Je hebt een helend litteken opengekrabd en nu zijn er stoffen of bacteriën van buitenaf in gekomen.
  • De huid om het litteken heen is te veel gerekt, waardoor het litteken kleine scheurtjes heeft.
  • Het litteken is uitgedroogd en er zijn kleine wondjes ontstaan.

Als je last hebt van een ontstoken litteken na een operatie, kan je dit ook herkennen. De plek zal namelijk wat meer pijn doen en het kan ook flink gaan jeuken. Daarnaast wordt de huid vaak een stuk roder en dikker en kunnen er soms kleine scheurtjes/wondjes ontstaan, waaruit vocht of bloed komt. Wanneer je een ontstoken litteken hebt, is het van groot belang hier niet zomaar aan te zitten. Zeker niet wanneer je je handen nog niet hebt ontsmet.

KORTOM:
Een litteken is een gevoelige plek en kan gaan ontsteken wanneer het kapot gaat, te veel gerekt is en wanneer er bacteriën van buitenaf in zijn gekomen. 

Hoe behandel je een ontstoken litteken na operatie?

Afhankelijk van de grootte van de ontsteking kan je contact opnemen met je arts wanneer je last hebt van een ontstoken litteken na een operatie. De arts of assistente kan je adviseren hoe je dit litteken gezond houdt. In ernstigere gevallen zal de arts er even naar moeten kijken om te zien of de hechtingen (als je die hebt) vervangen moeten worden. Zelf kan je ook al een aantal stappen doorlopen wanneer je vermoed dat je last hebt van een ontstoken litteken na een operatie.

1. Het litteken licht masseren

De eerste tip is vooral effectief wanneer je litteken nog niet is ontstoken, maar wel een beetje irriteert. Was je handen grondig en maak ze droog met een schone handdoek. Masseer daarna lichtjes je litteken en de huid rondom het litteken. Dit helpt om het litteken soepel te houden en zorgt ervoor dat het makkelijker meebeweegt met de omliggende huid. Je kan eventueel ook een goede vette zalf, zoals Edula® zalf gebruiken om het litteken soepel te houden. Zorg ervoor dat je nieuwe littekens heel zacht masseert. Oudere littekens die al zijn hersteld kan je wat hardhandiger masseren, zolang het comfortabel blijft aanvoelen (2).

2. Het weefsel ontsmetten

Een echt ontstoken litteken heeft vaak een plekje waar vocht of bloed uit komt. Het is belangrijk dat dit plekje schoon blijft zodat er geen bacteriën en andere schadelijke deeltjes in kunnen komen. Ontsmet het weefsel daarom regelmatig met een ontsmettingsmiddel zoals jodium of een soortgelijk product (3). Je apotheek kan je hierover adviseren.

3. Edula® zalf gebruiken voor een ontstoken litteken na operatie

Ten slotte kan je er ook voor kiezen om een herstellende zalf te gebruiken bij een ontstoken litteken na een operatie. Een zalf zoals Edula® zalf is hier erg effectief bij. Deze zalf is namelijk een 100% natuurlijk product en wordt al jaren in de farmaceutische en medische industrie gebruikt bij het herstellen van de huid en littekens. Daarnaast helpt het om jeuk, roodheid en irritaties te verlichten, wat het makkelijker maakt om er niet aan te krabben. Edula® zalf bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die tijd bewezen als een kwalitatief hoogwaardig product met echte resultaten.

Na het sluiten van de wond kan je al beginnen met het smeren van Edula® zalf. Hou er rekening mee dat je dit doet een week nadat eventuele hechtingen zijn verwijderd. Breng een laag Edula® zalf aan, waar mogelijk de wond afdekken met een gaaskompres. Gedurende de eerste 2 maanden 2 á 3 maal per dag, de derde en vierde maand 1 á 2 maal per dag. Daarna zolang als nodig 1 maal per dag totdat het litteken mooi genezen is. De zalf dient niet in gemasseerd te worden bij recente wonden! Lees voor het gebruik de bijsluiter

Edula® zalf heeft alle eigenschappen voor een uitstekende wond-helende zalf. Daarnaast is het:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Vochtvasthoudend en hydraterend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Wond-helend, zelfs bij net herstelde wondjes
  • Geschikt om pijn, jeuk en irritaties te verminderen
  • Gemaakt van 100% natuurlijke producten
  • Ook geschikt voor andere huidklachten, zoals een schilferige huid, eczeem, wondjes en een droge huid
  • Ontwikkeld door farmaceuten en dermatologen

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>

Edulazalf 30 gram tube

Lees ook:

Heb je last van litteken puistjes? Zo kom je ervan af!

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Reacties

Geef een reactie


0