hechtingen verwijderen
2 maart 2021

Hechtingen verwijderen

Je bent onlangs gehecht en het is zover, de hechtingen mogen eruit. Maar waar moet je nu rekening mee houden met de hechtingen verwijderen en wat moet je doen aan nazorg? In het volgende artikel geven we je wat tips.

Hechtingen

Bij primaire wondsluiting zijn hechtingen de standaardzorg. Er zijn twee soorten hechtingen: resorbeerbaar en niet-resorbeerbaar. Niet-absorbeerbare hechtingen hebben de voorkeur omdat ze een grote treksterkte bieden en de chemicaliën van het lichaam ze niet oplossen tijdens het natuurlijke genezingsproces. Niet-absorbeerbare hechtingen worden voornamelijk gebruikt om oppervlakkige wonden te sluiten; terwijl absorbeerbare hechtingen in een dubbellaagse sluiting kunnen worden geplaatst voor diepere wonden(1).

Hou de wond 24 uur droog

Hou de wond de eerste 24 uur droog. Binnen deze tijd kort douchen á 10 minuten is wel toegestaan. Daarna dien je met een schone handdoek de wond droog te deppen, pas hierbij op dat je niet te hard wrijft. Pas wanneer de hechtingen verwijderd zijn mag je weer in bad of zwemmen. Doe dit zeker niet als de hechting er nog in zitten, want het vertraagd het genezingsproces.

Wil jij de beste zalf om te voorkomen dat een wond een litteken wordt? Gebruik dan Edula® zalf >>

Moet de wond afgedekt worden?

Je hoeft de wond niet af te dekken als deze droog is. Wil je de wond beschermen tegen stoten of komt er steeds hinderlijk kleding tegenaan dan kan je de wond wel afdekken met een pleister of een steriel gaasje. Doe dit ook als er nog bloed of vocht uit de wond komt. Je kan het verband laten zitten totdat de hechtingen verwijderd worden. Tussentijds verschonen is aan te raden indien er vocht door het gaasje komt. De wond zal genezen en droog worden na een aantal dagen, daarna is een pleister of verband niet meer nodig.

KORTOM:
Nadat je huid is gehecht zal er altijd een litteken ontstaan. Een goed genezen litteken wordt niet breder dan 1 á 2 millimeter.

Zorg dat er geen spanning op de wond komt

Zit de hechting op een plek op je lichaam dat veel beweegt, zoals een ellenboog of knie, dan kunnen deze bewegingen spanning geven aan de wond. Probeer deze bewegingen zo ver mogelijk te minimaliseren tot het moment dat hechtingen verwijderd worden. Wacht in zulke gevallen even met sporten of zware werkzaamheden.

Hechtingen verwijderen, wanneer mogen de hechtingen eruit?

De arts zal met u afspreken wanneer deze verwijderd kunnen worden. In het algemeen geldt dat hechtingen eruit mogen:

 • op romp, benen en voetzolen: na ongeveer 2 weken
 • op hoofd, arm, hand en tenen: na ongeveer 1 week
 • in het gezicht: na ongeveer 5 dagen

Is er gebruikt gemaakt van een onderhuidse hechting, dan hoeft deze niet verwijderd te worden. Indien er een draadje boven de huid uitkomt dat irriteert dan kan je deze door de huisarts af laten knippen.

Hechtingen verwijderen, hoe nu verder?

Nadat je huid is gehecht zal er altijd een litteken ontstaan. Een goed genezen litteken wordt niet breder dan 1 á 2 millimeter. Per persoon verschilt het echter hoe mooi en snel deze geneest. Dit is onder andere afhankelijk van leeftijd, gezondheid en eigenschappen van uw huid. Mensen met een donkere huid bijvoorbeeld vormen meestal meer littekenweefsel.

 • Bescherm je litteken de eerste 2 jaar tegen UV licht. Door invloed van UV licht, van zowel de zon als zonnebank, kan een recentelijk litteken donkerder kleuren, rood worden of gaan irriteren
 • Gebruik altijd een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, minimaal 30
 • Trek geen te strakke kleding aan over het litteken, zo kan er teveel druk op komen te staan en hierdoor kan het litteken geïrriteerd raken of zelfs beschadigen
 • Vermijd intensief sporten, dit kan teveel druk op het litteken veroorzaken
 • Stel je litteken de eerste 2 jaar niet bloot aan te grote temperatuurverschillen
 • Begin een week nadat de hechtingen verwijderd zijn direct met het smeren van Edula® zalf om tot een zo mooi mogelijk resultaat te komen

Het zal enkele maanden duren totdat het litteken niet meer stug aanvoelt, het kan echter 1 tot 2 jaar duren voordat een litteken niet meer kan veranderen.

KORTOM: 
Nadat je huid is gehecht zal er altijd een litteken ontstaan. Per persoon verschilt het echter hoe mooi en snel deze geneest. Er zijn diverse factoren die van invloed kunnen zijn op de genezing. Een goede littekenzalf kan het genezingsproces versnellen en het eindresultaat verbeteren. 

Hechtingen verwijderen, nabehandeling met Edula® zalf

Ben jij op zoek naar de beste zalf om littekens te voorkomen kies dan voor Edula® zalf. Edula® zalf is een wondzalf, die Calendula oertinctuur bevat, bereid uit Calendula officinalis, in Nederland bekend onder de naam Goudsbloem. Edula® zalf heeft zich al ruim 30 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld en in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde heeft bewezen.

Een week nadat de hechtingen verwijderd zijn en de wond opgedroogd is kan je starten met het smeren van Edula® zalf. Waar mogelijk afdekken met een gaaskompres. Gedurende de eerste 2 maanden 2 maal per dag, de derde en vierde maand 1 maal per dag. Daarna zolang als nodig 1 maal per dag totdat het litteken mooi genezen is. De zalf dient niet in gemasseerd te worden!

Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is, het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Verder werkt het wond-helend en ontstekingsremmend.

Edula® zalf heeft een lichte aangename geur en is uitstekend geschikt voor alle huidtypen en laat zich snel en soepel verwerken.

 • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
 • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
 • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Geschikt voor elk huidtype
 • 100% veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn en overtuig jezelf.

Bestel Edula® zalf hier >>

Hechtingen verwijderen: Edulazalf littekenzalf, 30 gram en 15 gram tubes afgebeeld in doosjes

Lees ook:

Litteken wordt paars | Behandel dit effectief met Edula® zalf! (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


0