rood litteken verminderen
20 oktober 2021

Heb jij last van een litteken dat rood blijft? Behandel dit dan effectief!

Vrijwel iedereen heeft wel een litteken en vaak herinnert het je aan een bepaalde gebeurtenis, zowel negatief als positief. Je bent bijvoorbeeld ooit gevallen, je bent ergens mee uitgeschoten tijdens het klussen of hebt een keizersnede gehad bij de bevalling. Bij kleinere wondjes hersteld de huid zich weer zoals hij er voorheen uitzag, maar is de wond dieper doorgedrongen tot in de lederhuid dan krijg je vaak een blijvend litteken. Littekens zijn een natuurlijk onderdeel van de huidgenezing. Een ideale litteken is vlak, smal, gelijk met het omringende weefsel en moeilijk te zien voor het ongetrainde oog vanwege de kleurovereenkomst(1). Echter kan een litteken ook ongemak en klachten geven, het litteken kan bijvoorbeeld pijn doen, jeuken of rood blijven. In het volgende artikel vertellen we je hoe je die klachten kan verhelpen en hoe je zo’n rood litteken kan verminderen.

TIP: Wil jij de beste zalf om een rood litteken te verminderen? Gebruik dan Edula® zalf >>

Klachten

Een gezonde huid heeft een aantal functies die een litteken mist, dit kan in veel gevallen ongemak veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Jeuk
 • Pijn
 • Roodheid
 • Een trekkend gevoel van de huid
 • Dikke roze of zelfs paarse strengen op de huid

Om bovenstaande klachten te verminderen en/of te verlichten is de juiste verzorging van een litteken belangrijk. Je kunt bij recente littekens, tot 2 jaar oud, de zichtbaarheid verminderen. Bij oudere littekens kan je klachten verhelpen en het litteken soepeler maken.

Hoe ontstaat een litteken?

Een wond bestaat vaak uit verschillende aspecten. Je ziet vaak roodheid, bloed en zwellingen. De huid is open geschaafd, gesneden of gescheurd en gaat bloeden. Kapotte bloedvaten zorgen voor dit bloeden. Om het genezen van de wond in werking te stellen worden er cellen in de huid geactiveerd en bloedplaatjes in het bloed worden vermenigvuldigd. De huid creëert een beschermende korst, doordat het vrijgekomen bloed gaat stollen, om de huid zo snel mogelijk te laten dichten. Onder de korst werkt de huid om extra huidcellen aan te maken en deze vormen samen met de al bestaande cellen de nieuwe huid. Na een tijd zal de korst van de huid afvallen en de onderliggende huid zal er roze uit zien. Bij diepere wonden wordt er meer collageen aangemaakt en is er een grotere kans op een blijvend litteken.

KORTOM:
Onder de korst werkt de huid om extra huidcellen aan te maken en deze vormen samen met de al bestaande cellen de nieuwe huid. Bij diepere wonden wordt er meer collageen aangemaakt en is de kans op een blijvend litteken groter

Hoe wordt een litteken rood?

Wanneer je een wond oploopt, zal de huid zichzelf herstellen en door dit natuurlijke proces treed er littekenvorming op. In zo’n geval wordt de buitenste laag van de huid (opperhuid) beschadigd en strekt de wond zich uit tot in de lederhuid. De huid kan dit beschadigde weefsel niet op dezelfde manier vervangen, maar repareert de wond met bindweefsel. Je lichaam maakt collageen aan om de beschadigde huid te laten herstellen. Dit collageen verbindt de beschadigde huid en helpt om de huid weer te laten sluiten.

Zelfs nadat de wond genezen is blijft het lichaam collageen aanmaken wat ervoor kan zorgen dat er verandering optreedt qua vorm en grootte. Het litteken wat hierdoor zichtbaar wordt is soms ongelijkmatig en minder elastisch. Ten opzichte van de normale huid is de doorbloeding in een litteken soms sterker, waardoor een litteken er rood uit kan zien. Vaak is dit alleen het geval in het begin, echter hangt dit af van het genezingsproces. Bij grotere wonden kan het wat langer duren. Wanneer je litteken rood blijft kan het ook zijn dat je een keloïd of hypertrofisch litteken hebt.

KORTOM:
Ten opzichte van de normale huid is de doorbloeding in een litteken soms sterker, waardoor een litteken er rood uit kan zien. Dit is echter vaak van tijdelijke aard

Rood litteken verminderen met Edula® zalf

Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld en in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde heeft bewezen. Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is, het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Edula® zalf zorgt voor een beschermlaagje waardoor je litteken wordt gehydrateerd. Dankzij het herstellende vermogen geneest het litteken mooier en sneller. Klachten zoals jeuk, pijn en roodheid zullen verminderen of zelfs verdwijnen.

Na het sluiten van de wond kan je al beginnen met het smeren van Edula® zalf. Hou er rekening mee dat je dit doet een week nadat eventuele hechtingen zijn verwijderd. Breng een laag Edula® zalf aan, waar mogelijk de wond afdekken met een gaaskompres. Gedurende de eerste 2 maanden 2 á 3 maal per dag, de derde en vierde maand 1 á 2 maal per dag. Daarna zolang als nodig 1 maal per dag totdat het litteken mooi genezen is. De zalf dient niet in gemasseerd te worden bij recente wonden! Lees voor het gebruik de bijsluiter

 • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
 • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
 • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Geschikt voor elk huidtype
 • 100% veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de vele voordelen voor je huid >>

Rood litteken verminderen, tips

 • Gebruik niet te warm water tijdens het douchen of in bad gaan.
 • Trek geen te strakke kleding aan over het litteken, zo kan er teveel druk op komen te staan en hierdoor kan het litteken geïrriteerd raken of zelfs beschadigd.
 • Stel je litteken niet bloot aan te grote temperatuurverschillen.
 • Vermijd krabben, dit kan de huid kapot maken.
 • Masseer het litteken. Na 6 weken kan je beginnen met het litteken regelmatig te masseren. Hierdoor houdt je het litteken soepel en zacht. Zo voorkom je ook verklevingen van het littekenweefsel.
 • Pas op met UV stralingen, ga zodoende niet te lang en onbeschermd in de zon de eerste 2 jaar. UV stralingen (ook van de zonnebank) kunnen het litteken doen verkleuren.

Rood litteken verminderen met Edulazalf littekenzalf, 30 gram en 15 gram tubes afgebeeld in doosjes

Lees ook:

Litteken soepel maken | Edula® zalf | Lees hier tips! (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0