Roze huid na korst
21 februari 2021

Roze huid nadat korst is geheeld

Een operatie, een ongeluk of zelfs een onschuldige valpartij.. In het leven maken we veel gebeurtenissen mee die ervoor kunnen zorgen dat je een groot of klein litteken oploopt. Sommige mensen omarmen zo’n litteken als een herinnering aan een gebeurtenis of periode. Maar veel mensen willen zo’n litteken het liefste verhullen of indien mogelijk zo mooi mogelijk laten genezen. Van een litteken kan je behoorlijk last hebben. Het kan pijn doen en in sommige gevallen zelfs de mobiliteit verhinderen. Indien zichtbaar kan een litteken ook je zelfvertrouwen aantasten. Vandaar dat een mooie wondgenezing belangrijk is. Nadat de korst verdwenen is blijft er roze huid achter wat een blijvend litteken kan worden.

Zoek jij zalf waarmee je littekens het beste kan voorkomen? Gebruik deze >>

Roze huid na korst, hoe ontstaat een litteken?

Een wond bestaat vaak uit verschillende aspecten. Je ziet vaak roodheid, bloed en zwellingen. De huid is open geschaafd, gesneden of gescheurd en gaat bloeden. Het bloeden wordt veroorzaakt door kapotte bloedvaten. Om het genezen van de wond in werking te stellen worden er cellen in de huid geactiveerd en bloedplaatjes in het bloed worden vermenigvuldigd. De huid creëert een beschermende korst, doordat het vrijgekomen bloed gaat stollen. Om zo de huid zo snel mogelijk te laten dichten. Onder de korst werkt de huid om extra huidcellen aan te maken. Deze vormen samen met de al bestaande cellen de nieuwe huid. Na een tijd zal de korst van de huid afvallen en de onderliggende huid zal er roze uit zien. Bij diepere wonden wordt er meer collageen aangemaakt en is er een grotere kans op een blijvend litteken.

Roze huid na korst, hoe hersteld een wond?

Wanneer je bijvoorbeeld een schaafwond of snijwond oploopt, zal de huid zichzelf herstellen en door dit natuurlijke proces kan er littekenvorming optreden. In zo’n geval wordt de buitenste laag van de huid (opperhuid) beschadigd en strekt de wond zich uit tot in de lederhuid. De huid kan dit beschadigde weefsel niet op dezelfde manier vervangen, maar repareert de wond met bindweefsel. Je lichaam maakt collageen aan om de beschadigde huid te laten herstellen. Dit collageen verbindt de beschadigde huid en helpt om de huid weer te laten sluiten. Zelfs nadat de wond genezen is blijft het lichaam collageen aanmaken, wat ervoor kan zorgen dat er verandering optreedt qua vorm en grootte. Het litteken wat hierdoor zichtbaar wordt is soms ongelijkmatig en minder elastisch. Ook heeft het geen goede bloedcirculatie waardoor het in feite uitdroogt. Er zijn verschillende soorten littekens qua grootte en aanzicht en de kleur kan variëren.

De kans op een litteken minimaliseren

Om littekens te minimaliseren dien je omgevingsfactoren die tot een slechte wondgenezing kunnen leiden tot een minimum te beperken. Dit doe je door de wond schoon en vochtig te houden en de kans op infecties te minimaliseren. Daarnaast is het minimaliseren van medicatie die processen van wondgenezing remmen, het handhaven van voldoende voeding, pijnstilling, UV-bescherming en stoppen of matigen met roken van belang(1).

KORTOM:
Nadat de korst verdwenen is blijft er roze huid achter wat een blijvend litteken kan worden. Behandel het met een littekenzalf om dit te voorkomen.

Roze huid na korst behandelen met Edula® zalf

Edula® zalf heeft zich al ruim 30 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld. In klinische toepassingen heeft het bij vele duizenden patiënten zijn waarde bewezen. Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is. Het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Edula® zalf zorgt voor een beschermlaagje waardoor je wond wordt gehydrateerd. Dankzij het herstellende vermogen geneest de wond mooier en sneller. De kans op littekens wordt daardoor aanzienlijk verminderd.

Na het sluiten van de wond kan je al beginnen met het smeren van Edula® zalf. (en een week nadat eventuele hechtingen verwijderd zijn). Breng een laag Edula® zalf aan, waar mogelijk de wond afdekken met een gaaskompres. Gedurende de eerste week 1 á 2 maal per dag, daarna 1 maal per dag tot het volledig is genezen. Niet inmasseren!

  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • 100% veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Vochtige wondgenezing

Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat wonden sneller genezen in een vochtige omstandigheid en dat korstvorming wordt tegengegaan. Vochtige wondgenezing bevordert de groei en verplaatsing van cellen en zorgt dat noodzakelijke eiwitten in de wond blijven. Er zijn diverse onderzoeken uitgevoerd die allen bevestigen dat vochtige wondgenezing helpt om littekens te voorkomen. Er wordt zo een natuurlijk en vochtig milieu gecreëerd wat de huid nodig heeft om optimaal te herstellen. Omdat de huid vochtig gehouden wordt zal het normale genezingsproces verbeterd worden, waardoor de huid flexibeler blijft en bewegen minder pijnlijk is. Op deze wijze kan een wond tot wel 50% sneller genezen. De kans op een litteken wordt drastisch verminderd, wat leidt tot een beter cosmetisch resultaat.

Bestel Edula® zalf hier >>

Roze huid na korst: Edulazalf littekenzalf, 30 gram en 15 gram tubes afgebeeld in doosjes

Lees ook:

Huid herstellen | Edula® zalf | 100% veilig en natuurlijk? (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


0