Felle zon in de lucht met wat wolken
19 februari 2021

Verbrand door de zon? Behandel dan je huid

Het is algemeen bekend dat je je altijd goed moet insmeren als je de zon in gaat. Toch kan het wel eens voorkomen dat je niet mooi bruin maar juist rood thuiskomt. Buiten het feit dat het pijnlijk is, is het ook nog eens erg ongezond. Wat gebeurd er nou eigenlijk met je huid als je verbrand bent door de zon?

Om daar achter te komen is het belangrijk om te weten dat uv-straling opgedeeld kan worden in twee soorten namelijk: UV-A en UV-B. Voornamelijk de UV-B straling zorgt er vaak voor dat je huid sneller verband in de zon, deze dringt d.m.v. kortere golven door van je opperhuid tot de onderliggende lederhuid. En dat zorgt weer voor beschadiging van de huidcellen en een mutatie in het DNA van de cel.

TIP: Zoek jij zalf waar je jouw verbrandde huid sneller mee kan laten herstellen? Gebruik deze >>

Verbrand door de zon en vervellen

Als je verbrand bent door de zon, dan is een gevolg daarvan dat je huid gaat vervellen. Dit proces ontstaat zodra je lichaam nieuwe huidcellen heeft aangemaakt die de afgestorven cellen vervangen. Je huid maakt daarbij plaats voor deze nieuwe cellen en dat veroorzaakt dus dat je huid gaat vervellen.

Verbrand door de zon huidveroudering of huidkanker

En dan is er ook nog de UV-A straling. Wanneer dit type straling je huid heeft verbrand is er meer aan de hand dan alleen dode huidcellen. Het is namelijk zo dat UV-A straling dieper doordringt dan alleen de opper- en lederhuid. Op langere termijn kan dit leiden tot huidveroudering en zelfs tot huidkanker. De regel daarbij is: hoe vaker je verbrandt, hoe groter de kans daarop is. Zorg dus altijd dat je jezelf goed insmeert, het liefst met een hoge factor zonnebrandcrème en dat je niet te lang in de zon blijft!

Houdt er rekening mee dat ook het tijdstip invloed heeft op de sterkte van de zon. Hoe hoger de zon staat, hoe sterker de zonkracht. Als de zon recht boven je staat, zijn de UV-stralen het kortst en de zonkracht dus het sterkst. Onthoudt dat in Nederland de zon tussen 12.00 en 15.00 het krachtigst is.

Verbrand door de zon? Hoe voorkom je dit?

Een reminder krijgen wanneer je je opnieuw moet insmeren, dat kan nu dankzij een automatisch insmeer alert op je mobiele telefoon. Met de gratis Zonadvies app van KWF kun je op elk moment van de dag in één oogopslag zien wat de zonkracht is op jouw locatie. Je krijgt een persoonlijk zonadvies dat past bij jouw huidtype en je kunt zelfs een insmeer alert instellen. Zo krijg je via je telefoon te zien wanneer je weer moet smeren, super handig!

Om de schade van overmatige blootstelling aan de zon te minimaliseren, moet er goed op worden gelet dat verbranding door de zon wordt voorkomen. Blootstelling aan de zon tijdens seizoenen met hoge omgevings UV-straling moet stapsgewijs worden verkregen met niet meer dan 5-30 minuten per dag(1).

KORTOM:
Staat de zon recht boven je? Dan is de zonkracht het sterkst. Zorg ervoor dat je jezelf goed insmeert met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. En blijf niet te lang in de zon!

Edula® zalf bij eerstegraads verbrandingen

Eerstegraads verbranding is een veel voorkomende verbranding. We spreken bij de eerstegraads verbrandingen niet van brandwonden, omdat de huid niet zo ver beschadigd is dat hij zijn functies verliest. Een betere benaming is dan ook wel huidirritatie.

Eerstegraads verbranding is pijnlijk, rood, droog en soms wat opgezet. Dit ontstaan bijvoorbeeld door verbranding door de zon of te warm water. Deze huidirritatie kan zeer vervelend zijn maar herstelt vaak na een paar dagen. Ben je verbrand door de zon, dan kan je dit vaak zelf eenvoudig verhelpen door een goede hydraterende zalf te gebruiken zoals onze Edula® zalf.

Edula® zalf bespoedigt het weefselherstel en vermindert gelijktijdig de pijn. Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld en in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde heeft bewezen. Edula® zalf zorgt voor een beschermlaagje waardoor je huid wordt gehydrateerd. Dankzij het herstellende vermogen genezen eerstegraads verbrandingen mooier en sneller. Lees voor het gebruik de bijsluiter

Smeer je huid dagelijks in met Edula® zalf zo wordt deze voldoende gehydrateerd.

  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • 100% veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de vele voordelen voor je huid >>

Verbrand door de zon: Edulazalf littekenzalf, 30 gram en 15 gram tubes afgebeeld in doosjes

Lees ook:

huidherstellende crème | Je hersteld je huid het snelst met Edula® zalf (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


0