verdikt litteken
12 maart 2024

Verdikt litteken: Wat is het en hoe ontstaat het?

Net als dat iedereen anders is, is ook geen enkel litteken hetzelfde. De één heeft hele paarse littekens terwijl ze bij de ander bijna niet zichtbaar zijn. Een groot deel hiervan heeft te maken met het herstelproces van het litteken en de grootte van de wond. Soms komt het echter voor dat je een verdikt litteken hebt. Dit is een onschuldig litteken, maar kan wel onzekerheden veroorzaken. In deze tekst leggen we je uit wat een verdikt litteken is en hoe het ontstaat. Ook vertellen we je wat je kan doen om dit te voorkomen.

TIP: Op zoek naar een zalf om littekens te verzachten? Gebruik dan deze >>

Wat is een verdikt litteken?

Een litteken ontstaat als reactie op de beschadiging van je huid. Ze kunnen ontstaan door een ongeval, maar ook door iets heel simpels als het open krabben van een puistje. Littekens hebben gemiddeld twee jaar nodig om volledig te herstellen. In de tussentijd zijn zij erg gevoelig en kunnen zij van vorm of kleur veranderen. Soms komt het voor dat je een verdikt litteken hebt. Er zijn drie soorten verdikte littekens (1):

1. Onrijpe littekens

Wanneer je litteken net nieuw is, is deze vaak nog lang niet klaar met ontwikkelen. Vaak is het litteken rood of roze van kleur en ligt deze ook wat hoger op de huid. Dit is heel normaal en naarmate het litteken verder “rijpt” zal deze zakken.

2. Hypertrofische littekens

Hypertrofische littekens komen vaak na een paar maanden na het ontstaan van het litteken voor. De randen van de wond zijn dan wat roder, verdikt en liggen hoger op de huid. Ook jeuken deze littekens heel erg. Ze nemen vaak na 6 tot 8 maanden na het ontstaan weer af.

3. Keloïd littekens

Een keloïd litteken is een goedaardige zwelling waarbij er littekenweefsel buiten de wond begint te groeien. Hierdoor ontstaat er een grotere zwelling en verdikking op de huid. Het kan direct na het herstellen van de wond ontstaan, maar soms komt het pas na een paar jaar op. Ze komen het meest voor rondom de rug, de borst en rondom de oren en schouders. Ook ontwikkelen ze zich vaker bij mensen met een donkere huidskleur.

KORTOM:
Een verdikt litteken ligt net wat meer op de huid dan anders. Vaak kan je de randen voelen of zien. Er bestaan drie varianten van verdikte littekens, een onrijp litteken, een hypertrofisch litteken of een keloïd litteken. 

Hoe ontstaat een verdikt litteken?

Het is tot op heden nog onduidelijk hoe een verdikt litteken ontstaat. De huidige theorie is dat het te maken heeft met de collageenvorming van de huid. Wanneer daar een foutje in zit, wordt er extra collageen boven op de huid gevormd, terwijl dit eigenlijk niet nodig is (2).

Een keloïd is wel anders dan een hypertrofisch litteken. Bij een keloïd kan het litteken namelijk buiten de grenzen van de wond gaan “groeien” terwijl een hypertrofisch litteken juist wel daarbinnen blijft. Beiden zijn niet besmettelijk en ook niet schadelijk, maar kunnen wel optisch in de weg zitten.

Hoe worden deze littekens behandeld?

In principe hoef je niks te doen als je een verdikt litteken hebt. Wanneer je er echter last van hebt kan je wel kiezen voor een behandeling om de zwelling te verminderen of weg te halen. In het geval van een keloïd kan je ervoor kiezen om het extra weefsel chirurgisch te laten verwijderen. Bij een hypertrofisch litteken kan je kiezen voor lasertherapie om de zwelling te verminderen. Dit zijn echter wat heftigere ingrepen. Ook kan je kiezen voor injecties met corticosteroïden (3).

KORTOM:
Het is tot op heden onduidelijk waarom een verdikt litteken ontstaat. Wel is het bekend dat ze niet schadelijk of besmettelijk zijn. Wanneer je er last van ervaart, kan je kiezen om de verdikking aan te pakken met een bepaalde behandeling. 

Verdikt litteken voorkomen en behandelen met Edula® zalf

Omdat het niet helemaal duidelijk is waarom sommige verdikkingen van de littekens ontstaan, is het lastig om deze preventief te behandelen. Toch denken artsen dat je de kans erop kan verkleinen wanneer je goed voor je wond en de huid daaromheen zorgt (2). Een manier om dit te doen is om Edula® zalf te gebruiken.

Deze natuurlijke zalf is ontwikkeld door dermatologen en farmaceuten en wordt al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt. Het voedt en hydrateert de huid en helpt om jeuk tegen te gaan. Daarnaast houdt het de huid soepel en is het ook erg effectief bij een trekkend gevoel, zoals bij een herstellend litteken. Door de zalf twee á driemaal daags aan te brengen houdt je de huid soepel en kan je mogelijk de kans op een verdikt litteken verminderen.

Wanneer je al een verdikt litteken hebt die nog niet helemaal is hersteld, kan je hier ook Edula® zalf op aanbrengen. De zalf helpt namelijk om verdere irritaties tegen te gaan en kan de huid versoepelen waardoor het litteken langzaamaan weer platter wordt. Ook hier is het belangrijk om de zalf twee á driemaal daags aan te brengen en goed in te laten trekken. Je kan bestaande littekens eventueel lichtjes inmasseren om de huid te stimuleren. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Mag je met je litteken in de zon?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0