hypertrofisch litteken, op de rug van een vrouw
8 maart 2021

Heb jij last van een hypertrofisch litteken?

Een hypertrofisch litteken is een verheven en verdikt litteken dat bovenop de huid ligt. Doordat er een overschot aan bindweefsel is aangemaakt komt het litteken boven het huidniveau uit. Omdat de bloedvoorziening verhoogd is kleurt het litteken vaak wat roder dan de eigenlijke huid. De kans op een hypertrofisch litteken is groter bij jongeren. En bij mensen met een gekleurde huid. Bepaalde plekken op het lichaam zijn gevoeliger voor het vormen van een hypertrofisch litteken. Voorbeelden hiervan zijn de borst, schouders en armen.

TIP: Zoek jij de beste zalf om je litteken effectief te behandelen? Gebruik deze >>

Oorzaken van een hypertrofisch litteken

De exacte oorzaak van het ontstaan van een hypertrofisch litteken is onbekend. Het is in ieder geval wel duidelijk dat bij zo’n litteken de wondgenezing verstoord is geraakt. Dit is een vrij complex proces. Alle wondgenezingsfases dienen goed doorlopen te worden. Maar complicaties liggen hierbij op de loer. Zaken zoals een infectie, vuil in de wond en spanning op de wond kunnen hierin een factor zijn. Pigment kan hier ook van invloed op zijn. Want als je een donkere huid hebt heb je meer kans op een verheven litteken. Bij brandwonden, en de infecties die daarbij kunnen ontstaan, zien we ook vaak dat er een hypertrofische littekens kan ontstaan. Door deze abnormale reacties op trauma kunnen er ernstige functionele en cosmetische handicaps ontstaan(1).

KORTOM:
Een hypertrofisch litteken is een verheven en verdikt litteken dat bovenop de huid ligt. De kans op een hypertrofisch litteken is groter bij jongeren en bij mensen met een gekleurde huid.

Symptomen van een hypertrofisch litteken

Hypertrofische littekens komen het meest voor op de borst, de schouders en de armen. Deze littekens ontstaan meestal een aantal weken nadat letsel is opgetreden. Het verheven litteken voelt mogelijk hard, strak en droog aan. Daarnaast kan het pijnlijk zijn en jeuken. Door een verhoogde bloedvoorziening heeft het litteken vaak een rode kleur. Doordat het litteken verdikt is kan een patiënt soms bewegingsbeperkingen ervaren. Het litteken kan mogelijk snel groeien. Maar het overtreft de grenzen van het oorspronkelijke letsel niet. Tot ongeveer een periode van een jaar is het mogelijk dat het litteken dikker kan worden.

KORTOM:
Doordat een hypertrofisch litteken verdikt is kan een patiënt soms bewegingsbeperkingen ervaren.

Hypertrofisch litteken behandelen met Edula® zalf

Zodra de wond gesloten is kunt u starten met het gebruik van Edula® zalf. Bij eventuele hechtingen moet je een week wachten nadat deze verwijderd zijn. Behandelen van een litteken is altijd effectiever wanneer je er zo snel mogelijk mee begint. Wacht daarom niet te lang met het behandelen ervan. Heb je een bestaand hypertrofisch litteken dan zal Edula® zalf klachten zoals pijn en jeuk doen verminderen of geheel wegnemen.

Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld. In klinische toepassingen heeft het bij vele duizenden patiënten zijn waarde bewezen. Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is. Het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Edula® zalf zorgt voor een beschermlaagje, waardoor je wond wordt gehydrateerd. Dankzij het herstellende vermogen geneest de wond mooier en sneller. De kans op littekens wordt daardoor aanzienlijk verminderd.

Breng een laag Edula® zalf aan. Waar mogelijk de wond afdekken met een gaaskompres. Gedurende de eerste 2 maanden 2 á 3 maal per dag. De derde en vierde maand 1 á 2 maal per dag. Daarna zolang als nodig 1 maal per dag tot het litteken genezen is. De zalf dient niet in gemasseerd te worden bij recente littekens! Lees voor het gebruik de bijsluiter

  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • 100% veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>

Extra tip

Als aanvulling kan je het litteken 2 keer per dag masseren met zachte bewegingen. Begin hier in een vroeg stadium mee om de beste resultaten te behalen. Door massage is het mogelijk om het litteken soepeler te maken. Daarnaast kunnen eventuele verklevingen verholpen worden.

Hypertrofisch litteken: Edulazalf littekenzalf, 30 gram en 15 gram tubes afgebeeld in doosjes

Lees ook:

Atrofisch litteken | Hoe ontstaat dit en hoe behandel je het? (TIP) (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


0