litteken in de zon
12 maart 2024

Mag je met je litteken in de zon?

De dagen worden steeds langer en warmer en de zon komt ook weer meer achter de wolken vandaan. Voor veel mensen is dit een groot genot, maar niet zonder risico’s. Wanneer je littekens hebt, is het namelijk belangrijk om ze niet bloot te stellen aan de hete zonnestralen. Maar waarom is dit eigenlijk? En mag je dan helemaal niet meer in de zon komen? In deze tekst leggen wij je uit of je met je litteken in de zon mag komen. Lees snel verder!

TIP: Op zoek naar een zalf om je littekens te beschermen? Gebruik dan deze >>

Waarom mag je niet met je litteken in de zon?

Over het algemeen krijg je het advies, wanneer je een litteken hebt, om niet in de zon te komen. Dit is geen loos advies, maar gebaseerd op bewijzen vanuit de wetenschap. Er zijn namelijk drie hoofdredenen waarom je je litteken beter uit de zon kan houden. Dit zijn:

1. Je kan last krijgen van hyperpigmentatie

Wanneer je een litteken hebt, zit hier een nieuwe en jonge laag huid op. Deze is erg gevoelig en heeft vaak ook een andere kleur dan je daadwerkelijke huidskleur. De huid is extra gevoelig voor Uv-straling en kan, bij blootstelling hieraan, extra veel melanine gaan produceren. Je huid verkleurd dan verder en dan is er sprake van hyperpigmentatie (1).

2. Het kan de kans op huidkanker vergroten

Onbeschermde blootstelling aan uv-licht (zonlicht) kan leiden tot de ontwikkeling van huidkanker (2). Dit komt omdat de straling ons DNA kan beschadigen waardoor je huid niet meer goed weet hoe deze nieuwe huidcellen moet produceren en deze kunnen uitgroeien tot kankercellen. Omdat de huid en dus het DNA van je litteken veel gevoeliger is, is de kans hierop groter wanneer je het blootstelt aan zonlicht zonder bescherming.

3. De huid verbrandt sneller met je litteken in de zon

Ten slotte kan de huid ook nog eens sneller verbranden omdat het dunner en gevoeliger is dan de rest van je huid. Hierdoor kan je ook meer andere klachten ervaren, zoals jeuk, roodheid of pijn.

KORTOM:
Je kan je litteken beter niet blootstellen aan direct zonlicht omdat het een aantal risico’s met zich meebrengt. Zo kan je last krijgen van hyperpigmentatie, is de kans op huidkanker groter en kan je huid sneller verbranden. 

Mag je dan nooit met je litteken in de zon?

Natuurlijk betekent dit niet dat je nooit meer met je litteken in de zon mag komen. Het betekent slechts dat je goed je litteken moet beschermen tegen direct zonlicht. Een van de beste manieren om dit te doen is door de huid te bedekken met een luchtige stof. In de zomer is het erg fijn om katoen of linnen te dragen. Deze stoffen zijn natuurlijk, irriteren niet, ademen en helpen om de huid te beschermen tegen zonlicht.

Je kan er daarnaast ook voor kiezen om de huid in te smeren met zonnebrandcrème. Dit is vooral handig wanneer je je litteken niet met kleding kan bedekken, zoals wanneer deze op je handen, je gezicht of je hals voorkomt. Zonnebrandcrème beschermt de huid tegen uv-straling, waardoor je huid er minder snel last van heeft. Het is hierbij wel belangrijk om een sterke factor te gebruiken en regelmatig bij te smeren, vooral op het heetst van de dag.

Edula® zalf om je litteken te verzorgen

Hoewel je nog steeds zonnebrandcrème nodig hebt om je litteken tegen de zon te beschermen, kan je Edula® zalf gebruiken om je litteken daarna goed te verzorgen. Deze natuurlijke zalf zorgt er namelijk voor dat de huid gevoed, soepel en gehydrateerd blijft. Dit is essentieel voor het herstelproces van je littekens.

Littekens hebben gemiddeld 2 jaar nodig voordat zij volledig zijn hersteld. Ze zijn dan nog steeds gevoeliger dan de rest van je huid, maar al minder gevoelig dan wanneer je net een nieuw litteken hebt. Terwijl je litteken hersteld, is het belangrijk om deze goed te verzorgen zodat de huid niet gaat trekken of irriteren. Edula® zalf is hier een zeer goed middel voor. Deze zalf is namelijk natuurlijk en geschikt voor alle huidtypen. Edula® zalf bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die tijd bewezen als een kwalitatief hoogwaardig product met echte resultaten.

De zalf is effectief bij het behandelen van klachten zoals roodheid, bultjes, jeuk, een trekkende huid en pijn. Ook kan je het gebruiken bij huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en rosacea. Breng de zalf twee á driemaal daags aan en laat het daarna goed intrekken. Hierbij kan je eventueel een steriel gaasje gebruiken om het intrekken te bevorderen. Lees voor gebruik de bijsluiter

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Jeuk na operatie: Wat kan je ertegen doen?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0