hormoonzalf gezicht
6 maart 2024

Hormoonzalf gezicht: Wanneer gebruik je dit?

Voor de beste resultaten is het belangrijk om dagelijks je gezicht te verzorgen met een passende crème en om je huid goed schoon te maken. Bij huidaandoeningen gebruik je nog wel eens een speciale zalf, zoals een hormoonzalf voor je gezicht. Dit gebeurt echter alleen wanneer de huisarts of dermatoloog bepaald dat dit nodig is. In deze tekst leggen we je uit wat een hormoonzalf is en wanneer je dit voor je gezicht zou gebruiken.

TIP: Op zoek naar een huidherstellende zalf zonder hormonen? Gebruik dan deze >>

Wat zijn hormoonzalven?

Hormoonzalven zijn smeerbare crèmes, zalven of lotions waaraan het lichaamseigen hormoon cortisol is toegevoegd. Cortisol ken je vooral als het hormoon dat ontstaat bij stressreacties, maar het heeft ook een hele nuttige functie: het remmen van ontstekingen (1).

Een hormoonzalf wordt vooral ingezet bij huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en rosacea. Omdat dit chronische ziekten zijn, kan je ze nooit helemaal oplossen. De hormoonzalf voor het gezicht helpt echter wel bij het onderdrukken van de klachten waardoor je minder last hebt van de verschillende symptomen.

Welke soorten bestaan er?

Er zijn verschillende soorten hormoonzalven. Ze worden ingedeeld per sterkte. Er zijn hier vier klassen van waarbij klasse 1 heel zwak is en klasse 4 heel sterk. Een veelgebruikte hormoonzalf is hydrocortison acetaat. Dit is een klasse 1 zalf en wordt bij milde klachten ingezet. De sterkste variant is clobetasolproprionaat of betamethasondipropionaat in propyleenglycol. Naast dat deze varianten een hele mond vol zijn om uit te spreken, worden ze alleen ingezet bij zeer ernstige klachten. Dit komt mede ook doordat de bijwerkingen van deze klasse 4 ook een stuk meer aanwezig zijn.

Welke bijwerkingen zitten er bij hormoonzalven?

Helaas zijn hormoonzalven niet zonder bijwerkingen. De milde varianten uit klasse 1 en 2 geven vrijwel geen bijwerkingen en als ze dat wel doen, zijn ze heel licht. Klasse 3 en 4 zalven geven meer bijwerkingen die ook duidelijker zijn. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn (2):

  • Atrofie (het dunner worden van de huid)
  • Huidstriemen
  • Verkleurde huid (soms wordt je huid lichter, andere keren kan het juist donkerder worden)
  • Vaatverwijdingen
  • Meer haargroei
  • Gevoeligheid voor Uv-licht
  • Huidirritatie

KORTOM:
Hormoonzalven zijn lotions, crèmes of zalven waaraan het lichaamseigen hormoon cortisol is toegevoegd. Dit hormoon helpt bij het onderdrukken van ontstekingsreacties. De zalf kan worden ingedeeld in 4 klassen op basis van sterkte en wordt ingezet bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis. De laagste klassen hebben weinig tot geen bijwerkingen terwijl de hoogste klassen juist meer bijwerkingen hebben. Dit heeft te maken met de concentratie van cortisol in de zalf. 

Wanneer krijg je een hormoonzalf voor je gezicht?

Een hormoonzalf voor je gezicht wordt niet zomaar voorgeschreven. Eerst moet door je huisarts of een dermatoloog worden vastgesteld dat je last hebt van een huidaandoening zoals eczeem, psoriasis of rosacea. Daarna wordt er verder gekeken naar de klachten. Als deze heel mild zijn, krijg je soms het advies om eerst wat gewone crèmes te gebruiken. Blijven de klachten aanhouden, dan krijg je zeer waarschijnlijk een klasse 1 zalf voorgeschreven voor je gezicht.

Het is belangrijk om bij het gebruik van de hormoonzalf voor je gezicht de instructies van je arts op te volgen. Wanneer de klachten verdwijnen ben je misschien geneigd om direct te stoppen, maar vaak heb je er meer baat bij om nog even door te gaan met de behandeling.

Je kan een hormoonzalf voor je gezicht vaak gewoon gebruiken wanneer je zwanger bent en/of borstvoeding geeft. Wel is dit belangrijk om in overleg met je huisarts te doen.

KORTOM:
Je krijgt niet zomaar een hormoonzalf gezicht. Deze moet worden voorgeschreven door je arts. Op basis van je klachten krijg je een lage of hoge klasse voorgeschreven. 

Edula® zalf als alternatief voor een hormoonzalf gezicht

Vind je het geen fijn idee om een hormoonzalf op je gezicht te smeren of heb je last van de bijwerkingen? Dan is dat natuurlijk heel begrijpelijk. Toch zal je van je klachten af willen komen en daar komt Edula® zalf goed bij van pas. Edula® zalf is een volledig natuurlijke zalf zonder hormonen of rare toevoegingen. Het is gebaseerd op een Calendula tinctuur (Goudsbloem) en het is daarom geschikt voor alle huidtypen en alle leeftijden. Edula® zalf bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die tijd bewezen als een kwalitatief hoogwaardig product met echte resultaten.

Edula® zalf voedt de huid en helpt om deze te hydrateren. Het brengt een beschermend laagje aan waaronder je huid goed kan herstellen. Je kan het gebruiken bij jeuk, pijn, rode plekken, zwellingen en bultjes. Dit maakt het erg effectief bij milde klachten van bijvoorbeeld eczeem of psoriasis.

Breng Edula® zalf twee á driemaal daags aan op de schone en droge huid en laat het goed intrekken. Waarvan bij voorkeur eenmaal voor het slapen gaan. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • 100% natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Wat is couperose en hoe behandel je dit?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0