couperose
1 maart 2024

Wat is couperose en hoe behandel je dit?

Heb jij wel eens last van rode of paarse wangen die zomaar lijken te ontstaan? Of heb je veel zichtbare bloedvaatjes over je gezicht lopen waar je je aan stoort? Dan kan het zijn dat je last hebt van couperose. Hoewel deze aandoening onschuldig is, kan je je er nog steeds aan storen. In deze tekst leggen we je uit wat couperose is en hoe je deze het beste kan behandelen.

TIP: Op zoek naar een effectieve zalf om je huid te kalmeren? Gebruik dan deze >>

Wat is couperose?

Couperose is een veelvoorkomende huidaandoening die vooral het gezicht treft. Het wordt gekenmerkt door zichtbare, verwijde bloedvaatjes (deze worden ook wel teleangiëctastieën genoemd) die aan het huidoppervlak verschijnen (1). Het komt vooral voor bij blanke mensen, maar ook mensen met een donkerdere huidskleur kunnen hier last van krijgen. Hoewel het in veel gevallen onschadelijk is, kan het voor sommige mensen storend zijn op een cosmetisch niveau.

Couperose ontstaat wanneer de kleine bloedvaatjes in de huid verzwakken en uitzetten. Dit kan leiden tot rode of paarse vlekken, meestal op de wangen, neus, kin en soms het voorhoofd. Hoewel de exacte oorzaak niet altijd duidelijk is, zijn er enkele factoren die bijdragen aan het ontstaan van couperose:

 • Erfelijkheid: Wanneer het in je familie voorkomt, heb je mogelijk een verhoogd risico op het ontwikkelen hiervan.
 • Blootstelling aan de zon: Overmatige blootstelling aan Uv-straling kan de bloedvaten beschadigen en couperose veroorzaken.
 • Alcohol en warme dranken: Het drinken van alcohol en hete dranken kan de bloedvaten verwijden en de klachten verergeren.

Symptomen

De symptomen van couperose zijn over het algemeen alleen zichtbaar. Dit onderscheid de aandoening van andere huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis, waarbij je ook klachten ervaart zoals jeuk of pijn. De veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Rode of paarse vlekken op het gezicht. Meestal verschijnen deze op je wangen, neus of kin.
 • Zichtbare bloedvaatjes die lijken op takjes of spinnenwebben.
 • Een gevoeligere huid. Je huid kan mogelijk wat meer op externe factoren zoals droge lucht of irriterende stoffen reageren.

KORTOM:
Couperose is een huidaandoening dat vooral het gezicht treft. Het veroorzaakt rode of paarse vlekken en zichtbare bloedvaatjes op de huid. Hoewel de aandoening zelf onschuldig is, kan je er wel cosmetische last van ervaren. 

Bestaat er een behandeling?

Er bestaan niet veel behandelingen voor couperose. Wel kan je kiezen voor lasertherapie waarbij de verwijde bloedvaatjes selectief vernietigd worden zonder de omliggende huid te beschadigen. Deze behandeling geeft na een paar afspraken al resultaat (2).

Andere behandelingen bestaan vooruit uit het bestrijden van de symptomen zoals het maskeren van de rode vlekken met make-up of het gebruiken van reinigers en/of crèmes om de huid te kalmeren.

Couperose behandelen met Edula® zalf

Omdat er, behalve lasertherapie, niet veel behandelingen voor couperose bestaan lijkt het soms lastig om van de klachten af te komen. Gelukkig bestaat er ook een andere oplossing om je huid te helpen kalmeren. Zo kan je Edula® zalf gebruiken om de roodheid te verminderen en om de huid soepel te houden.

Edula® zalf is een vette zalf op basis van een Calendula (Goudsbloem) extract dat de huid voedt en hydrateert. Het is daarbij ook effectief bij roodheid, bultjes, jeuk en een trekkend gevoel van de huid. Breng Edula® zalf twee á driemaal daags aan op de schone huid en laat het goed intrekken. Je kan dit bijvoorbeeld doen voordat je gaat slapen. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

 • Geschikt voor alle huidtypen
 • 100% natuurlijk
 • Hydraterend en vochtvasthoudend
 • Geschikt voor alle leeftijden
 • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
 • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Een allergische reactie in het gezicht behandelen

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0