wat te doen eczeem gezicht
22 februari 2024

Wat te doen tegen eczeem in het gezicht?

Eczeem is een chronische huidaandoening waar je veel last van kan ervaren, zeker wanneer je eczeem op je gezicht hebt kan dit de nodige problemen met zich meebrengen. Zo kan je huid gaan irriteren, jeuken en schilferen, maar het kan ook impact hebben op je zelfvertrouwen. Het is daarom fijn wanneer je eczeem in je gezicht kan behandelen om de klachten te verminderen of zelfs te laten verdwijnen. In deze tekst leggen we je uit wat eczeem is, waarom het wel eens op je gezicht voorkomt en wat te doen tegen eczeem in het gezicht.

TIP: Last van eczeem op je gezicht? Gebruik dan deze zalf >>

Wat is eczeem?

Eczeem is een (chronische) huidaandoening waarbij de huid ontstoken raakt. Hierdoor kan je last krijgen van rode, schilferende en jeukende plekken over je hele lichaam. Eczeem heeft verschillende vormen, maar de meest voorkomende varianten zijn:

 • Atopisch eczeem. Dit is een chronische ontsteking van de huid. Het kenmerkt zich door de rode en jeukende huid. Vaak voelt het ook redelijk droog aan. Atopisch eczeem komt meestal voor in perioden waarbij je gedurende een aantal dagen, weken of maanden klachten hebt waarna het weer kort verdwijnt. De exacte oorzaak is onbekend, wel komt deze variant vaak al voor vanaf de kindertijd. (1)
 • Contact eczeem. Deze variant ontstaat na contact met irriterende stoffen of wanneer je contact hebt met iets waar je allergisch voor bent. Een veelvoorkomend voorbeeld is een nikkelallergie. Je merkt dit bijvoorbeeld wanneer je sierraden draagt waar nikkel in is verwerkt. Je huid gaat dan jeuken, wordt rood en kan zelfs pijn doen. (2)

KORTOM:
Eczeem is een (soms chronische) huidaandoening waarbij de huid ontstoken raakt. Er bestaan veel verschillende soorten, maar atopisch eczeem en contact eczeem komen het meest voor. 

Wat is eczeem in het gezicht?

Wanneer je last hebt van eczeem in het gezicht, is er mogelijk sprake van gezichtseczeem. Deze variant komt minder vaak voor, maar kan wel heel naar zijn. Het komt voor bij zowel kinderen als volwassenen en je kan er meer last van ervaren doordat de huid van je gezicht veel dunner en gevoeliger is dan de huid op de rest van je lichaam. (3)

Het is onduidelijk hoe en waardoor gezichtseczeem nu precies ontstaat, maar vaak is een trigger verantwoordelijk voor het ontstaan van een reactie. Veelvoorkomende triggers van gezichtseczeem zijn:

 • Veranderende weersomstandigheden
 • Hormonale veranderingen
 • Stress
 • Voedselallergieën
 • Zweetproductie
 • Sigarettenrook
 • Het gebruik van cosmetische producten
 • Een reactie op bepaalde medicijnen

Hoe herken je gezichtseczeem?

Net als gewoon eczeem op je lichaam, kan je gezichtseczeem herkennen aan bepaalde klachten en symptomen. Zo kan de huid droger aanvoelen en zelfs gaan schilferen of korstjes krijgen. De huid kan gevoeliger zijn en voelen alsof het wordt strakgetrokken. De huid voelt ruw aan en jeukt veel. Wanneer je er aan krabt, kan het gaan bloeden of open gaan.

Afhankelijk van de soort eczeem kan het op verschillende plekken van je gezicht voorkomen. De meest voorkomende plekken zijn echter rondom je mond, op je wangen en in de vouwen van je oogleden. Ook kan het soms uitbreiden naar de hals en onder je kin.

KORTOM:
Gezichtseczeem is het voorkomen van eczeem op het gezicht. Het komt voor bij zowel volwassenen en kinderen en het kan door verschillende triggers ontstaan. Je kan het herkennen aan een droge en schilferige huid rondom de mond, op de wangen, de oogleden of in de hals. 

Wat te doen tegen eczeem gezicht?

Gezichtseczeem is natuurlijk heel vervelend. Hoewel een chronische aandoening niet 100% opgelost kan worden, kan je met de juiste hulp en middelen de klachten wel verminderen of tijdelijk weghalen. Er bestaan namelijk verschillende manieren om dit te doen.

 • Medicatie. Er bestaan verschillende medicijnen tegen eczeem. Vaak zijn dit zalfjes met hormonen, antihistamine of corticosteroïden. Deze zalven en crèmes kan je alleen op doktersrecept krijgen en ze kunnen best heftig zijn.
 • Lichttherapie. Je kan ook voor lichttherapie kiezen om de klachten te verminderen. Lichttherapie kan namelijk ervoor zorgen dat de ontstekingsreactie in de huid verminderd, waardoor je minder last krijgt van je klachten en symptomen. (4)
 • Goede huidverzorging. Dit houdt in dat je alleen producten gebruikt die niet schadelijk zijn voor de huid en die geen parfums of kleurstoffen bevatten. Ook is het belangrijk om je huid te beschermen tegen direct zonlicht en heftige weersomstandigheden zoals harde wind, flinke kou en/of regen.

KORTOM:
Omdat eczeem meestal chronisch is, bestaat er geen oplossing die het voor altijd doet verdwijnen. Wel zijn er dingen die je kan doen om de klachten te verminderen zoals medicatie, lichttherapie en een goede huidverzorging. 

Edula® zalf gebruiken bij eczeem gezicht

Wanneer je niet direct wil beginnen aan medicatie via de huisarts, kan je ook kiezen voor een natuurlijke en voedende zalf zoals Edula® zalf. Deze zalf wordt gemaakt op basis van Calendula (Goudsbloem) extract en is volledig natuurlijk. Daarnaast helpt het de huid te voeden en hydrateren waardoor je minder snel last hebt van jeuk, een droge huid, pijn en schilfers. Zo hebben al vele klanten baat bij het gebruik van Edula® zalf en daarmee hun eczeem kunnen onderdrukken.

Edula® zalf is geschikt voor alle huidtypen en alle leeftijden. Je kan het gebruiken bij verschillende huidklachten, maar ook bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis. Breng de zalf twee á driemaal daags aan op de huid en laat het goed intrekken. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

 • Geschikt voor alle huidtypen
 • 100% natuurlijk
 • Hydraterend en vochtvasthoudend
 • Geschikt voor alle leeftijden
 • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
 • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Waarvoor kan je vochtinbrengende crème gebruiken?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0