een vrouw laat een litteken laseren in een kliniek
8 april 2021

Denk jij erover na om een litteken te laten laseren?

Heb jij last van een litteken, hyperpigmentatie of ontsierde vaatjes? Dan kan je erover denken om het litteken te laten laseren. Hou er als eerste wel rekening mee dat een laserbehandeling zeker geen garantie kan geven dat het litteken niet meer zichtbaar wordt. In de meeste gevallen zal het litteken verbeteren, maar blijf je weliswaar nog wel wat zien. Echter kan het litteken zeker wel minder opvallend worden gemaakt. De structuur en kleur kunnen aanzienlijk verbeteren. Maar wat houdt zo’n laserbehandeling nou precies in? In het volgende artikel gaan we daar verder op in.

TIP: Zoek jij de beste zalf voor nabehandeling na een laserbehandeling? Gebruik dan deze >>

Wat is een laserbehandeling?

Het woord LASER is een afkorting van Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Niettemin beschouwt men het woord inmiddels als zo ingeburgerd dat het niet meer wordt gezien als een afkorting. Het principe is dat een laser in korte tijd een grote hoeveelheid licht van één golflengte kan uitzenden in een smalle bundel. Een alternatieve techniek, waarbij het effect op de huid min of meer gelijk is aan de lasertechniek, is die van de flitslamp. In tegenstelling tot lasers zendt een flitslamp meerdere golflengten van licht uit die meer of minder uitwaaieren.

Per lasershot kan slechts een beperkt gebied behandeld worden. De omvang van het behandelde gebied is echter sterk afhankelijk van de verschillende lasers. Daarom zijn veel of weinig lasershots nodig, afhankelijk van het type laser en de grootte van het te behandelen gebied. Over het algemeen varieert de duur van een behandeling tussen de vijf en vijftien minuten. Bovendien is de behandeling met een flitslamp doorgaans niet erg pijnlijk; het wordt eerder ervaren als een elastiekje dat tegen de huid springt. Bij de behandelingen met de CO2- en Yag-lasers wordt de huid vooraf verdoofd met een lokale verdovingsprik. Deze procedure is ook van toepassing bij de fractionele laser. Desalniettemin blijkt vaak een voorbehandeling met een verdovende crème al voldoende.

Lasertechnologie wordt steeds populairder en breidt behandelingsopties uit voor patiënten met veelvoorkomende maar uitdagende huidaandoeningen (1)

KORTOM:
Het woord LASER is een afkorting van Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Wat staat voor:  lichtversterking door gestimuleerde uitzending van straling.

De meest voorkomende behandelingen om een litteken te laten laseren op een rijtje:

Alexandrite laser

De Alexandrite laser wordt specifiek toegepast om zonnevlekken, ouderdomsvlekjes of hyperpigmentatie effectief te behandelen. Met een golflengte van 755 nm richt deze laser zich op pigmentophopingen, welke ontstaan door overmatige blootstelling aan zonlicht. Het overschot aan pigment wordt doeltreffend geabsorbeerd en als het ware verbrand door de laser. Na de behandeling volgt roodheid en korstvorming, die doorgaans na een week of twee vanzelf verdwijnt. Over het algemeen zijn pigmentvlekken die zich in de bovenste huidlaag bevinden het best te behandelen. Na de behandeling vertoont de huid vaak tijdelijke verdikking en roodheid, maar dit verdwijnt meestal binnen 1 á 2 dagen.

De Alexandrite-laser is geschikt voor:

 • Zonnevlekken (lentigines)
 • Ouderdomsvlekken
 • Ontharing van lichte huidtypes

Nd-Yag-laser

De Nd-Yag laser kan worden toegepast om rosacea, couperose  en gesprongen vaatjes te behandelen. Deze laser heeft een golflengte van 1064 nm. Doormiddel van deze hogere golflengte wordt het door deze laser geproduceerde licht door het bloed in de vaatjes geabsorbeerd. Zo is het mogelijk om deze vaatjes weg te branden (coaguleren). Tot een paar weken na de behandeling kunnen de vaatjes roder of blauw verkleuren. Na de behandeling is de huid vaak dikker en roder dan normaal. Dit verdwijnt meestal na 1 á 2 dagen.

De Nd-Yag-laser is geschikt voor:

 • Couperose
 • Rosacea
 • Oppervlakkige beenvaatjes
 • Gesprongen vaatjes in het gelaat en lichaam (teleangiëctastieën)
 • Ontharen van donkere huidtypes

IPL (Intense Pulsed Light)

IPL is een effectieve methode om rode huidkleurverschillen en oppervlakkige bloedvaatjes te verminderen of zelfs te verwijderen. Verder is IPL ook geschikt voor het verwijderen van door de zon veroorzaakte vlekken en van oppervlakkig gelegen pigmentvlekken. IPL kan toegepast worden op alle plekken van het lichaam. Na de behandeling is de huid vaak dikker en roder dan normaal. Dit verdwijnt meestal na 1 á 2 dagen. Na de behandeling met de laser of IPL is de huid vaak roder en dikker dan normaal. Deze verschijnselen verdwijnen na één à twee dagen.

De Intense Pulsed Light is geschikt voor:

 • Rosacea
 • Hyperpigmentatie (sproetjes, zonnevlekken)
 • Kleine gesprongen vaatjes op het gezicht
 • Verspreide roodheid (diffuus erytheem)

Fractionele CO2-laser

De fractionele CO2-laser maakt kleine gaatjes in de huid. Die kan je vergelijken met de pixels van een foto. De diepte van de penetratie in de huid is instelbaar. Met een maximum van 1 millimeter. De behandeling zorgt dat het weefsel wordt gestimuleerd tot de aanmaak van nieuwe cellen. Hierbij wordt nieuw collageen aangemaakt. Bij littekens, een verouderde huid of rimpels is het collageen namelijk aangetast. Na de behandeling gaat de opperhuid vervellen en komt er nieuwe huid naar boven, waardoor de huid verbetert. De fractionele Co2 laser kan bijvoorbeeld ingezet worden bij klachten zoals grove poriën, rimpels, littekens van acne, een verouderde huid en operatie littekens. De behandeling is met name geschikt voor mensen met een licht huidtype. Indien je een donkerder huidtype hebt is er een grotere kans op pigmentvlekken.

De fractionele CO2-laser wordt voornamelijk ingezet voor de behandeling van het gezicht, handen, armen, nek en decolleté. Na de behandeling is een structurele verbetering van de huid zichtbaar. Grove poriën, fijne lijntjes en pigmentvlekken verminderen. Bovendien verbeterd de huidtint. Omdat de fractionele CO2-laser vernieuwing van bindweefsel op gang brengt, zal de huid zich blijven verbeteren. Ook na de behandeling, het is namelijk een proces van maanden.

De fractionele CO2-laser is geschikt voor:

 • Littekens (o.a. van acne)
 • Een onregelmatige huid
 • Rimpels
 • Ouderdom vlekjes
 • Een verslapte huid
 • Verkleining van poriën
 • Zwangerschapsmasker

Hoeveel behandelingen zijn er nodig om een litteken te laten laseren?

 • Alexandrite laser

Afhankelijk van de indicatie, zijn er gemiddeld 3 behandeling nodig om tot het gewenste resultaat te komen. Men moet de behandeling gemiddeld elke 2 tot 6 weken herhalen.

 • Nd-Yag-laser

Afhankelijk van de indicatie, zijn er gemiddeld 3 behandeling nodig om tot het gewenste resultaat te komen. Men moet de behandeling gemiddeld elke 2 tot 6 weken herhalen.

 • Intense Pulsed Light

Afhankelijk van de indicatie, zijn er gemiddeld 3 behandeling nodig om tot het gewenste resultaat te komen. Men moet de behandeling gemiddeld elke 2 tot 6 weken herhalen.

 • Fractionele CO2-laser

Afhankelijk van de conditie van de huid is één behandeling vaak voldoende om het gewenste resultaat te behalen. Er zijn echter meerdere behandelingen mogelijk, met een maximum tot 4. Bij diepere acne littekens zijn zelfs meerdere behandelingen vaak noodzakelijk.

KORTOM:
Per behandeling zal je gemiddeld zo’n 4 behandelingen moeten ondergaan.

Litteken laseren, nabehandelen met Edula® zalf

Bij alle bovengenoemde behandelingen kan je Edula® zalf gebruiken voor een zo goed mogelijk herstel van de huid. Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld. Het heeft in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde bewezen. Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is. Het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Edula® zalf zorgt voor een beschermlaagje waardoor je litteken weer wordt gehydrateerd. Bovendien werkt het wond-helend en ontstekingsremmend. Daarnaast zal Edula® zalf je klachten doen verminderen of zelfs verdwijnen.

Nadat je het litteken hebt laten laseren direct Edula® zalf dun aanbrengen. Daarna na enkele uren opnieuw Edula® zalf aanbrengen, de eerste 10 dagen 3 tot 5 maal per dag een dunne laag. Vervolgens gedurende 1 á 2 maanden -in overleg met de behandelend arts- eenmaal per dag, voor het slapen gaan. Niet inmasseren! Lees voor het gebruik de bijsluiter

 • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
 • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
 • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Geschikt voor elk huidtype
 • 100% veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>

Litteken laseren tips

 • Het is van essentieel belang om na een behandeling krabben of wrijven te voorkomen.
 • Hou er rekening mee dat je ongeveer een maand voor de behandeling, maar ook tijdens de kuur en een maand erna niet mag zonnen of onder de zonnebank gaan.
 • Nazorg is eigenlijk bijna net zo belangrijk als de behandeling zelf. Dus maak gebruik van een goede zalf zoals Edula® zalf.
 • Ga voor een gecertificeerde laserbehandeling. Ga niet voor de eerste de beste, maar verdiep je in de kunde van de desbetreffende kliniek. Doe research en lees reviews.

Litteken laseren: Edulazalf littekenzalf, 30 gram en 15 gram tubes afgebeeld in doosjes

Lees ook:

Oksels laseren: Hoe werkt het en hoe verzorg je je huid achteraf? (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0