een chemische peeling wordt uitgevoerd bij een dame
3 maart 2021

Overweeg jij een chemische peeling?

De kwaliteit van de huid gaat achteruit naarmate je ouder wordt. Dat is een gegeven. Een extra factor hierin zijn invloeden van veel roken, stress, zon en hormonale veranderingen. De huid krijgt steeds meer moeite om dode of beschadigde cellen te vervangen voor nieuwe en gezonde huidcellen. Ervaar je hinder door het ouder worden van je huid? Of wil je van vlekken of oneffenheden af? Dan zou een chemische peeling een mogelijkheid kunnen zijn.

TIP: Wil jij het beste eindresultaat na een peeling? Gebruik dan Edula® zalf >>

Wat is een (chemische) peeling?

Men gebruikt chemische peeling al eeuwenlang om tekenen van door ultraviolet licht veroorzaakte schade door de zon te verbeteren. In de afgelopen 30 jaar is de wetenschap achter chemische peeling geëvolueerd. Hierdoor is het begrip van de rol van peelingingrediënten en behandelingsindicaties toegenomen(1). Bij een peeling verwijdert men oude huidcellen, waardoor nieuwe huidcellen aan de oppervlakte komen. Hierdoor kan de huid weer een frisse en stralende look krijgen. Met deze techniek kunnen verkleuringen van de huid, oppervlakkige rimpels en sporen van acne verwijderd worden. Het is voornamelijk geschikt op plaatsen waar de huid dun is. Zoals het gezicht en de hals. Een chemische peeling bestaat uit een sterk geconcentreerde vloeistof die meerdere werkzame stoffen kan bevatten. Voorbeelden hiervan zijn TCA, AHA, salicylzuur of glycolzuur.

Hou er rekening mee dat garanties voor het slagen van zulke behandelingen nooit gegeven kunnen worden. Laat je goed voorlichten, want er zijn helaas een hoop kwakzalvers op de markt. Er kunnen bijvoorbeeld complicaties optreden door een onjuiste behandeling of een te hoog gebruikte concentratie.

KORTOM:
Bij peeling worden oude huidcellen verwijderd waardoor nieuwe huidcellen aan de oppervlakte komen.

De meest voorkomende peeling technieken kunnen we onderscheiden in:

Chemische peelings

  • Salicylzuur of glycolzuur. Men gebruikt deze voor een oppervlakkige peeling.
  • Fenol, deze peeling wordt in een kliniek onder narcose gedaan. Dit is de meest agressieve stof die diep in de huid doordringt. Het is bedoeld om felle verkleuringen en diepere rimpels te behandelen.
  • Trichloorazijnzuur, dit heeft een agressieve werking en brandt de opperhuid als het ware weg (TCA).
  • Ureum, is er in concentraties vanaf 20%, Loreal heeft hier een octrooi op.

Fysische peelings

  • Laserbehandeling, met een laser wordt de bovenste huidlaag verdampt.
  • Dermabrasie, met een straaltje micro kristallen wordt het bovenste laagje dode huidcellen weggeslepen.

Over het algemeen kan je stellen dat het uiteindelijke resultaat van de diepte van de peeling afhankelijk is. Oppervlakkige peelings geven dus minder snel een resultaat waarvan je onder de indruk raakt. Echter kan je wel verwachten dat huidverkleuringen, lichte rimpels en fijne lijntjes minder zichtbaar worden. De PH waarde is een belangrijk aspect wat betreft het resultaat. Hoe lager die waarde, des te sterker hij is en des te dieper de peeling gaat. Het aantal keer dat een peeling gedaan zal moeten worden is ook afhankelijk van de sterkte ervan. Soms volstaat 1 keer. Terwijl er bij oppervlakkige peelings wel tot 6 keer herhaald moet worden voor het beste resultaat.

KORTOM:
Het uiteindelijke resultaat van een peeling is afhankelijk van de diepte ervan. Oppervlakkige peelings geven dus vaak minder snel een resultaat.

Wat is een fruitzuurpeeling?

Een fruitzuurpeeling is een peeling die de bovenste laag van de huid verweekt. De huid zal versneld afschilferen. Doordat de dode huidcellen niet meer samenplakken. De huid zal voller, gladder en egaler worden. Dit komt omdat in de diepere huidlagen de productie van elastine (een elastisch proteïne in bindweefsel) en collageen wordt geactiveerd. Talgkliertjes zullen minder snel gaan ontsteken of verstopt raken. Dit komt omdat de dode afgeschilferde huidcellen de poriën niet meer afsluiten. Daarnaast heeft het een ontstekingsremmende werking. Hierdoor wordt het vaak gebruikt om acne te behandelen.

Een fruitzuurpeeling geeft een blekend effect (ook wel exfoliant genoemd). Dit komt omdat de verhoogde celdeling tot een versnelde afschilfering van de met pigment gevulde opperhuid leidt. Afhankelijk van de toegepaste concentratie, zorgt een fruitzuurpeeling voor een frisse en stralende look van je huid.

Welke fruitzuurpeelings zijn er?

Men noemt belangrijke fruitzuren ook wel AHA’s (Alpha Hydroxy Zuren) of BHA (Beta Hydroxy Zuren).  Dit zijn de verzamelnamen voor organische, in water oplosbare zuren met een exfoliërende werking. Dit zorgt ervoor dat dode huidcellen makkelijk loslaten. De bekendste AHA’s zijn glycolzuur of melkzuur. De bekendste BHA is salicylzuur. Mits deze op de juiste manier, door een professional en in de geschikte concentratie wordt gebruikt, worden hier de beste resultaten mee behaald. Salicylzuur wordt veel gebruikt bij een vette huid met puistjes en mee-eters. Want het dringt diep door in de poriën en is vet oplosbaar. Men gebruikt glycolzuur veel bij een droge of oudere huid die niet zo gevoelig is. Het dringt dieper door in de huid. Maar kan ook eerder voor irritatie zorgen. Men gebruikt vaak concentraties variërend van 20 tot 70 procent. Waarbij de hogere concentraties zeer heftig kunnen zijn.

KORTOM:
Een fruitzuurpeeling is een peeling die de bovenste laag van de huid verweekt. De belangrijke fruitzuren worden ook wel AHA’s of BHA genoemd.

Wat is een TCA peeling?

Eén van de zwaarste peelings is een TCA peeling. Deze is gebaseerd op trichloorazijnzuur en dringt diep door in de huid. Dit zuur verbeterd de structuur van de huid. Doordat het de bovenste laag van de huid verwijdert. Zodoende wordt de celdeling van de huid stimuleert. Doordat de huid een zelfhelend vermogen heeft ontstaat er een nieuwe laag huidcellen. Dit stimuleert de aanmaak van collageen en verbetert de hydratatie van de huid. Verder heeft dit zuur een ontstekingsremmende werking. De TCA peeling wordt veelal gebruik bij een verouderde huid, acne, fijne lijntjes, littekens en pigmentatie. Vanwege de diepte van de peeling adviseren we deze in de herfst- of winterperiode te laten uitvoeren. De dunner geworden huid is namelijk meer gevoelig voor verbranding door de zon.

Huidverzorging na een (chemische) peeling

Edula® zalf zorgt voor een zeer goede genezing van de huid na een peeling. Ik kan er zelf over oordelen omdat ik tweemaal een TCA (18%) peeling heb gehad. Zoals gezegd is dit één van de zwaarste peelings. En zo’n behandeling is echt geen pretje. Maar het geeft wel een super mooi resultaat. Kijk maar eens naar de resultaatfoto’s en oordeel zelf of Edula® zalf ook jouw keuze is om tot het beste eindresultaat te komen.

Edula® zalf is een wondzalf, die Calendula oertinctuur bevat. Dit wordt bereid uit de Calendula officinalis. In Nederland bekend onder de naam Goudsbloem. Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld. In klinische toepassingen heeft het bij vele duizenden patiënten zijn waarde bewezen.

Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is. Het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Verder werkt het wond-helend en ontstekingsremmend. Lees voor het gebruik de bijsluiter

Edula® zalf heeft een lichte aangename geur en is uitstekend geschikt voor alle huidtypen. Verder laat het zich snel en soepel verwerken.

  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • 100% veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn en overtuig jezelf.

Edula® zalf geeft de volgende tips voor een (chemische) peeling:

  • Doe goede research voordat je besluit een peeling te doen
  • Laat dit alleen doen door een ervaren professional
  • Doe peelings bij voorkeur in de herfst of winter
  • Pas op met UV straling van de zon
  • Gebruik Edula® zalf voor een zeer goede genezing van de huid

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>

Chemische peeling: Edulazalf littekenzalf, 30 gram en 15 gram tubes afgebeeld in doosjes

Lees ook:

Peeling gezicht | Wat is het en wat is de aftercare? (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


0