litteken verzorgen na hechting
22 mei 2024

Litteken verzorgen na hechting: Dit is de beste manier

Sommige wonden zullen gehecht moeten worden voordat zij kunnen genezen. Vaak is dit het geval wanneer een wond een grotere opening heeft of als er dieper in de huid is gesneden. Om mooi te kunnen genezen, is er dan een beetje hulp van buitenaf nodig. Een hechting wordt vrijwel altijd door een professional gezet en kan het herstelproces bevorderen. Wel is het belangrijk om te weten hoe je voor een gehechte wond moet zorgen, ook wanneer de hechting er weer uit mag. Wij hebben een uitleg voor je geschreven over litteken verzorgen na hechting.

TIP: Wil jij zo min mogelijk kans op een zichtbaar litteken? Gebruik dan deze zalf >>

Wanneer moet men de huid hechten?

Iedereen loopt wel eens een wondje op, of je je nu hebt gesneden aan een keukenmes of buiten op straat bent gevallen. Meestal genezen deze wondjes vanzelf, maar soms grijpt men in door middel van een hechting. Of men de huid moet hechten, hangt af van een aantal factoren (1).

  • Grootte van de wond: Bij de grootte gaat het hier om zowel de lengte als de diepte. Wanneer het diep genoeg is dat er vlees, spier of zelfs bot is geraakt, zal er een hechting nodig zijn. Ook wonden die ondiep zijn, maar wel open staan moeten vaak gehecht worden.
  • Bloedverlies: Als het bloeden niet na 10 minuten stopt, ondanks dat je de wond goed dichtdrukt, dan zal een hechting ook nodig zijn om te helpen met het stoppen van het bloeden.
  • Locatie: Wonden op plekken die je veel beweegt, zoals gewrichten, zullen vrijwel altijd gehecht moeten worden in verband met het rekken van de huid. Ook wonden op gevoelige plekken zoals bij de genitaliën of in de mond zullen gehecht moeten worden.
  • Oorzaak: Een dieren- of mensenbeet zal altijd een hechting vereisen vanwege infectiegevaar. Ook wonden die veroorzaakt worden door een operatie worden vrijwel altijd gehecht.
  • Infectie: Als er een infectie ontstaat wordt deze vaak alsnog gehecht. Nadat een professional deze heeft schoongemaakt en je de nodige medicatie heeft gegeven.

KORTOM:
Een wond zal vanwege verschillende redenen gehecht moeten worden. Dit heeft te maken met een combinatie van factoren zoals de grootte, locatie en de oorzaak. Ook de hoeveelheid bloedverlies en of er een infectie is zal bepalen of je een hechting nodig hebt. 

Litteken verzorgen na hechting: Hoe doe je dit?

Wanneer de hechting nog in je huid zit, moet je hier zoveel mogelijk vanaf blijven. Je mag tijdens deze periode ook niet zwemmen, druk uitoefenen op de hechting en geen middelen erop smeren (tenzij de arts dit voorschrijft). Ook kan je het beste geen alcohol drinken en direct zonlicht vermijden (2).

Een hechting lost na verloop van tijd vanzelf op. Wanneer het geen zelf oplossende hechting betreft moet een arts deze verwijderen. Wanneer de hechtingen eruit zijn, is de wond gesloten, maar nog wel gevoelig. In deze periode kan je echter wel alvast beginnen met de litteken verzorging. Dat zijn dingen als (3):

1. Zonlicht vermijden

De wond en het jonge litteken zijn nog heel gevoelig in het begin en kunnen daardoor ook snel verkleuren door uv-straling. Vermijd daarom direct contact met zonlicht en bedek de huid met een luchtige en ademende stof. Lukt dit niet vanwege de locatie van de hechting? Smeer dan de (dichte!) wond goed in met zonnebrandcrème en probeer niet naar buiten te gaan wanneer de uv-straling op z’n sterkst is.

2. Litteken verzorgen na hechting: Lichte massage

Zodra de hechtingen eruit zijn en de wond volledig gesloten is, kan je beginnen met een lichte massage van de wond en het litteken. Dit houdt de huid soepel en voorkomt dat het gaat trekken. Begin in de eerste 4 weken met het masseren in de richting van het litteken. Je mag een beetje druk uitoefenen, maar niet zoveel dat het pijn gaat doen. Na 4 weken mag je in elke richting masseren.

3. Schoonhouden

Het schoon houden van de hechting en het litteken is essentieel, zelfs wanneer de wond al gesloten is. Vuil kan gaan irriteren of jeuken, waardoor je de wond kan openkrabben. Was de wond dagelijks met lauw water zonder enige middelen toegevoegd. Als het vuil hardnekkig is, kan je eventueel een milde zeep gebruiken. Dep de huid daarna droog met een schone doek.

Litteken verzorgen na hechting met Edula® zalf

Een andere belangrijke stap van het litteken verzorgen na hechting is het hydrateren en voeden van het litteken en de huid eromheen. Een litteken is stug en kan daardoor aan de huid gaan trekken. Daarnaast zorgt de ingreep ervoor dat de huid ook kan uitdrogen. Edula® zalf is een zeer geschikte zalf om de huid te voeden en hydrateren. Edula® zalf voedt de huid dankzij een Calendula (Goudsbloem) extract en vormt een beschermend laagje op de huid waardoor deze goed gehydrateerd blijft. Daarnaast is het erg effectief bij het bestrijden van uitdroging, roodheid, jeuk en schilfers. Edula® zalf bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die tijd bewezen als een kwalitatief hoogwaardig product met echte resultaten.

Na het sluiten van de wond kan je al beginnen met het smeren van Edula® zalf. Houdt er rekening mee dat je pas begint een week nadat eventuele hechtingen zijn verwijderd. Breng een laag Edula® zalf aan. Waar mogelijk de wond afdekken met een steriel gaasje. Gedurende de eerste 2 maanden 2 á 3 maal per dag, de derde en vierde maand 1 á 2 maal per dag. Daarna zolang als nodig 1 maal per dag totdat het litteken mooi genezen is. De zalf dient niet in gemasseerd te worden wanneer je een recent litteken hebt! Lees voor het gebruik de bijsluiter

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Natuurlijke ingrediënten
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van jeuk, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Hoe behandel je droge huid rond je ogen?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0