droge huid rond ogen
17 mei 2024

Hoe behandel je droge huid rond je ogen?

Een droge huid kan heel vervelend zijn, maar heb je wel eens last gehad van een droge huid rond je ogen? Dit is heel vervelend, omdat de huid daar extra gevoelig is en krabben lastig wordt gemaakt. Vaak ontstaat dit echter niet zomaar en is er een onderliggende oorzaak die dit veroorzaakt. In deze tekst kijken we naar de mogelijke oorzaken van een droge huid rondom je ogen en hoe je dit het beste kan behandelen.

TIP: Wil jij snel van een droge huid rond je ogen af? Gebruik dan deze zalf >>

Hoe ontstaat een droge huid rond je ogen?

Een droge huid is vrijwel altijd het gevolg van een vochttekort van je huid, ongeacht de plaats op het lichaam. Normaal gesproken is er een laag gehalte vet/olie aanwezig in je huid waardoor de vochtbalans op peil blijft. Dit is onder andere waar je talgklieren voor zijn. Wanneer er echter minder natuurlijke vetten of talg aanwezig zijn, kan de huid hierdoor uitdrogen. De huid rondom je ogen is heel dun en daardoor extra gevoelig door uitdroging. Dit heeft er mede ook mee te maken dat er rondom je ogen minder ruimte is voor talgklieren en natuurlijke vetten. Er kan dus al snel droogheid ontstaan. Hieronder hebben we de meest voorkomende oorzaken van een droge huid rondom je ogen opgeschreven (1).

1. Omgevingsfactoren

Je omgeving speelt een grote rol bij het uitdrogen van je huid. Wanneer het kouder wordt, is er vaak ook minder luchtvochtigheid waardoor je huid sneller uitdroogt. Dit geldt ook voor woningen en ruimtes waarbij de verwarming aan staat. Daarnaast kan veelvuldig contact met water of vaak douchen met heet water er ook voor zorgen dat het natuurlijke laagje oliën van je huid gewassen wordt, waardoor deze kan uitdrogen.

2. Leeftijd

Naarmate je ouder wordt, neemt de natuurlijke talgproductie van het lichaam af. Hierdoor vergroot de kans op het uitdrogen van de huid. Daarnaast wordt de huid dunner waardoor het nog gevoeliger is.

3. Een reactie op producten

Juist omdat de huid rondom je ogen zo gevoelig is, kan het ook zijn dat je hier sneller een reactie op (cosmetische) producten merkt. Waar je elders op je lichaam geen reactie hebt, kan de huid rondom je ogen juist wel uitdrogen of irriteren wanneer je daar vaker make-up draagt of een zonnebrandcrème smeert. Heb je allergieën? Dan kan het ook zijn dat je ogen reageren op de kleine, fijne deeltjes van het allergeen in de lucht. Denk hierbij aan huisdierenschilfers of pollen.

4. Huidaandoeningen

Ook huidaandoeningen kunnen droge huid rondom de ogen veroorzaken. Rosacea, eczeem en psoriasis hebben als symptoom dat de huid droger aanvoelt en kan gaan schilferen. Wanneer één of meerdere van deze aandoeningen in de familie voorkomen, bestaat er een kans dat jij het ook hebt. Ook als je hier eerder in je leven last van hebt gehad, kan het zijn dat het dit keer teruggekeerd is op je gezicht of rondom je ogen.

KORTOM:
Een droge huid ontstaat wanneer er een vochttekort is in je huid. Omdat de huid rondom je ogen extra gevoelig is, kan dit hier sneller voorkomen. Veelvoorkomende oorzaken van een droge huid zijn onder andere omgevingsfactoren, leeftijd, een reactie en/of huidaandoeningen. 

Edula® zalf bij droge huid rond je ogen

Een zeer goede manier om een droge huid te behandelen is door middel van een vette, milde zalf die de gevoelige huid ondersteunt. Edula® zalf is hier een uitstekende keus voor. Edula® zalf wordt namelijk op basis van een Calendula (Goudsbloem) extract gemaakt en kan op alle huidtypen worden gebruikt. Het is ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en farmaceuten en wordt ook al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt.

Edula® zalf hydrateert en voedt de huid en vormt tegelijkertijd een beschermlaagje om uitdroging te voorkomen. Daarnaast is het ook effectief bij klachten zoals schilfers, jeuk, roodheid, barstjes en pijn. Breng de zalf twee á driemaal daags aan en laat het goed intrekken. Doe dit bijvoorbeeld vlak voor het slapengaan en na het opstaan. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Natuurlijke ingrediënten
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van jeuk, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Andere tips bij droge huid rond je ogen

Naast het gebruiken van Edula® zalf zijn er ook nog andere dingen die je kan doen om je droge huid te verminderen. Zo kan je het beste de huid wassen met lauw water met milde zeep of helemaal zonder zeep. Dep daarna de huid droog met een schone handdoek.

Vermijd gebruik van irriterende cosmetische producten en kies alleen make-up die ook speciaal is ontwikkeld voor de gevoelige huid. Op het moment dat je veel last hebt van een droge huid rondom je ogen, kan je het beste make-up tijdelijk vermijden tot de huid minder gevoelig is.

Ten slotte is het belangrijk om je ogen en de huid daaromheen goed te beschermen. Draag bijvoorbeeld een zonnebril wanneer de zon schijnt en bescherm je ogen tegen kou en gure wind. Werk je veel op een droog kantoor? Dan kan een luchtbevochtiger al helpen om de lucht iets minder droog te maken.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Litteken verzorging na operatie: Hoe kan je dit het beste doen?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0