littekens masseren
19 juli 2024

Waarom het goed is je littekens te masseren

Bijna iedereen heeft ze: littekens. Deze ontstaan namelijk wanneer de huid beschadigd is geraakt en zijn een teken van herstel. Er bestaan verschillende soorten littekens en één ding hebben ze allemaal gemeen: ze moeten goed verzorgd worden. Littekens zijn namelijk heel gevoelig en met de juiste verzorging herstellen ze op een mooie manier. Een goede verzorgingsmethode is je littekens masseren. In deze tekst leggen we je uit hoe littekens ontstaan, waarom je ze moet masseren en hoe je ze masseert.

TIP: Wil jij de beste zalf om littekens te behandelen? Gebruik deze >>

Hoe ontstaan littekens?

Wanneer je huid kapot raakt, ontstaat er een wond. Dit is heel normaal. Een wond kan ontstaan door een ongeluk of door een chirurgische ingreep. Veel kleine wondjes en schaafwondjes herstellen vanzelf en vaak zonder achterblijvend letsel omdat zij oppervlakkig zijn. Grotere en diepere wonden hebben vaak een langer hersteltraject nodig. Hierbij maakt je lichaam extra collageen aan om te helpen bij het sluiten van de wond. Collageenvezels zijn stugger en gevoeliger. Ook zien ze er anders uit. Dit noemen we een litteken (1).

Er bestaan verschillende soorten littekens (2). Zo heb je de meest voorkomende littekens die eruit zien als een klein, wit streepje of vlekje. Direct na het herstel van de huid kunnen ze ietwat op de huid liggen en rood kleuren, maar na verloop van tijd trekt het gelijk met de rest van de huid en blijft er alleen een wit streepje over.

Ook bestaan er hypertrofische littekens. Deze komen meer omhoog en zijn vaak ook donkerder gekleurd. Er wordt hier overtollig collageen aangemaakt waardoor ze meer zichtbaar zijn. Hypertrofische littekens worden soms verward met keloïd littekens, maar deze zijn anders doordat een keloïd litteken buiten de grenzen van de wond groeit en een hypertrofisch litteken wel binnen de grenzen blijft.

Ook zijn er nog atrofische littekens. Deze zakken juist meer naar beneden waardoor er een klein “deukje” in de huid ontstaat. Dit zie je veel bij acne en waterpokken.

KORTOM:
Littekens ontstaan als gevolg van een beschadiging aan de huid. Er bestaan verschillende soorten, zoals de meest voorkomende variant, hypertrofische-, keloïd- en atrofische littekens. 

De voordelen van littekens masseren

Het masseren van je littekens lijkt misschien apart, maar het is juist heel nuttig. Er zijn namelijk verschillende voordelen waar je de effecten van zal merken wanneer je regelmatig je littekens masseert. Denk hierbij aan (3):

  • Het versoepelen van de huid. Het litteken zal hierdoor minder trekken en ook minder stug aanvoelen.
  • Verbetering van kleur. Wanneer je het litteken regelmatig masseert, stimuleer je de bloedtoevoer naar het litteken waardoor deze uiteindelijk meer gelijkmatig zal kleuren met de rest van de huid.
  • Het verlagen van het litteken. Bij hypertrofische en keloïd littekens kan het masseren van de huid helpen bij het verzwakken van het overtollige weefsel, waardoor de littekens meer gelijktrekken met de rest van de huid.
  • Littekens masseren kan pijn verlichten en jeuk verminderen.

Hoe kan je je littekens masseren?

Iedereen kan masseren, het is namelijk heel vanzelfsprekend. Wij zullen het toch nog even aan je uitleggen.

Allereerst wil je je handen schoonmaken om te voorkomen dat er vuil in het litteken terecht komt. Ook is het pas de bedoeling om de huid te masseren wanneer de wond gesloten is en de hechtingen eruit zijn. Hoewel de huid dan nog gevoelig zal zijn, mag je gewoon al masseren.

Plaats eerst je duim (of een andere vinger) op het litteken en maak zachte, cirkelvormige bewegingen met de klok mee. Je moet de druk goed kunnen voelen, maar het mag niet pijnlijk of oncomfortabel zijn. Als het niet oncomfortabel voelt, mag je de druk verhogen. Als dit wel het geval is, verminder het dan juist. Bij pijn of irritatie, stop direct.

Blijf circulaire bewegingen maken en beweeg daarna van boven naar beneden en van links naar rechts over het litteken. Bij kleine littekens is dit niet altijd nodig omdat je duim al groot genoeg is om het hele litteken te bedekken. Zorg ervoor dat je ook een deel van de omliggende huid meeneemt, zodat dit soepel blijft.

Het belangrijkste van deze techniek is routine. Neem elke dag 2 á 3 momentjes, verdeeld over de dag, om je litteken te masseren. Het hoeft echt niet lang te duren, zolang je het maar wel regelmatig doet. Dit zorgt namelijk voor de beste resultaten. Ben je niet zo zelfverzekerd om je litteken te masseren? Neem dan contact op met een erkend masseur.

KORTOM:
De beste manier van het masseren van je litteken is om je duim in circulaire bewegingen over je litteken en de omliggende huid te bewegen. Doe dit regelmatig voor de beste resultaten. 

Gebruik daarnaast Edula® zalf

Naast het masseren is het van belang om je litteken goed te verzorgen en te hydrateren. Edula® zalf is hier perfect voor! Het voedt en hydrateert de huid terwijl het tegelijkertijd een beschermende laag vormt om irritatie en jeuk tegen te gaan.

Edula® zalf is een vette zalf op basis van een Calendula (Goudsbloem) extract. Het is ontwikkeld door farmaceuten en dermatologen en het wordt al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt. Het is geschikt voor alle huidtypen en veilig om te gebruiken op littekens. De zalf versoepeld de huid en helpt bij klachten zoals jeuk, pijn, een brandend gevoel, bultjes, irritatie en zwellingen.

Na het sluiten van de wond kan je al beginnen met het smeren van Edula® zalf. Houdt er rekening mee dat je pas begint een week nadat eventuele hechtingen zijn verwijderd. Breng een laag Edula® zalf aan. Waar mogelijk de wond afdekken met een steriel gaasje. Gedurende de eerste 2 maanden 2 á 3 maal per dag, de derde en vierde maand 1 á 2 maal per dag. Daarna zolang als nodig 1 maal per dag totdat het litteken mooi genezen is. De zalf dient niet in gemasseerd te worden wanneer je een recent litteken hebt! Lees voor het gebruik de bijsluiter

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Natuurlijke ingrediënten
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van jeuk, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Wat is luierzalf en wanneer gebruik je het?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0