luierzalf
4 juli 2024

Wat is luierzalf en wanneer gebruik je het?

Wanneer er een baby op de wereld komt, is alles nieuw voor hen. Nieuwe indrukken, nieuwe gevoelens en nieuwe sensaties. Ook hun huidje is nieuw en deze is daarom ook nog erg gevoelig voor irritatie, zeker wanneer zij opeens 24 uur per dag een luier dragen. Het kan dan best voorkomen dat je baby last krijgt van luieruitslag of eczeem. Een goede oplossing hiervoor is luierzalf. In deze tekst leggen we je uit wanneer je luierzalf gebruikt, waar het uit bestaat en welke goede alternatieven er bestaan.

TIP: Op zoek naar een zalf voor alle huidproblemen van je baby? Gebruik dan deze zalf >>

Wat is luierzalf?

Luierzalf wordt ook vaak zinkzalf of billenzalf genoemd. Het is een smeerbaar middel dat je gebruikt op de gevoelige op kapotte huid van baby’s en kleine kinderen. Over het algemeen bestaat luierzalf uit een basis in combinatie met zinkoxide. Zinkoxide droogt de huid en vormt een beschermende laag. Daarnaast is het effectief bij jeuk en heeft het een verkoelend effect (1).

Vaak wordt luierzalf op de huid aangebracht wanneer baby’s irritatie of smetplekjes hebben rondom de billen en genitaliën vanwege het dragen van een luier. Hoewel luiers vocht goed opnemen, kan het continue dragen van deze broekjes ervoor zorgen dat het gaat broeien bij de billetjes, zeker tijdens de zomer. Zinkzalf helpt dan bij het indrogen van de smetplekjes en het voorkomen/behandelen van verdere irritatie (2). Luierzalf wordt ook wel preventief ingezet om irritatie juist te voorkomen wanneer je het idee hebt dat het zal gaan irriteren.

KORTOM:
Luierzalf wordt ook wel zinkzalf genoemd. Het is een zalf dat veel bij baby’s en kinderen wordt gebruikt wanneer zij last hebben van luieruitslag. Zinkzalf werkt licht indrogend en helpt bij jeuk. 

Wanneer gebruik je luierzalf?

In principe wordt luierzalf vooral ingezet bij luieruitslag, smetplekjes en irritatie van het dragen van een luier bij baby’s en kleine kinderen. Ook kan het bij andere klachten worden ingezet zoals kapotte mondhoeken, uitingen van het Herpes virus rondom de mond, bij eczeem, doorligwonden en bij een jeukende huid. Je gebruikt luierzalf vrijwel alleen wanneer er sprake is van natte plekken of smetplekken vanwege de indrogende werking.

Luierzalf heeft vrijwel geen bijwerkingen, maar soms kan het leiden tot huidirritatie. Dit kan voorkomen wanneer je het op de droge en gevoelige huid smeert wanneer er geen sprake is van een natte/broeierige plek.

Edula® zalf als luierzalf

Wanneer er sprake is van een droge huid of schilferige plekken, dan kan je het beste geen luierzalf gebruiken. De indrogende werking kan dan juist voor verdere irritatie zorgen. In deze gevallen heb je vaak meer baat bij een vette zalf zoals Edula® zalf. Deze natuurlijke zalf is geschikt voor alle huidtypen en dus ook babyhuidjes. Daarnaast is deze zalf ook prima te gebruiken als vervanger van luierzalf.

Edula® zalf is een natuurlijke zalf op basis van een Calendula extract. Het voedt en hydrateert de huid en het vormt tegelijkertijd ook een beschermende laag om verdere irritatie te voorkomen. Het is ideaal wanneer je kind last heeft van eczeem, een droge huid, schilfers, luieruitslag, baby acne en rode babybillen. Ook kan het ingezet worden bij irritatie door luiers of andere kledingstukken. Edula® zalf helpt tegen jeuk, roodheid, schilfers, pijn en bultjes. Daarnaast kan het ook als gewone hydraterende zalf worden ingezet. Breng de zalf twee á driemaal daags aan op de droge en schone huid en laat het goed intrekken. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Natuurlijke ingrediënten
  • Voorkomt overmatig littekenweefsel
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van jeuk, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Hoe werkt tepelkloven zalf?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0