moeder verschoont luier van een baby
18 februari 2021

Heeft je baby luieruitslag? Dit kan je eraan doen

Je kent het wel, je verschoond je baby en ziet dat hij of zij rode billen heeft. Het gaat dan vaak om luieruitslag waar je baby last van heeft. Eén van de meest voorkomende kwaaltjes bij baby’s. Geen zorg, want vrijwel iedere baby krijgt er weleens mee te maken. Vaak is het onschuldig en ook makkelijk te verhelpen. Toch kan het zo zijn dat jouw baby er flink last van heeft. Wat is luieruitslag nou eigenlijk en hoe kan je het behandelen?

Wat is luieruitslag?

Vrijwel iedere ouder komt het weleens tegen bij het verschonen: rode babybilletjes. De huid van- en rondom de billen van je baby kan dan rood, schraal, geïrriteerd en in sommige gevallen zelfs wat kapot zijn. Er kunnen ook vochtige plekken en kleine blaasjes zichtbaar zijn. Vaak zie je dat de uitslag ook verspreid is naar de bovenbeentjes en de liezen. In zo’n geval heeft je baby last van luieruitslag (luierdermatitis) en dit kan pijnlijk zijn en het kan ook behoorlijke jeuk veroorzaken. Je merkt soms ook op dat je baby meer kan huilen, minder eetlust heeft en dat hij of zij meer prikkelbaar kan zijn.

TIP: Zoek jij zalf waar je luieruitslag het snelste mee kan verhelpen? Gebruik deze >>

Oorzaken luieruitslag baby

De oorzaak valt eigenlijk altijd terug te herleiden naar de luier. Doordat het vaak warm en vochtig in de luier wordt kan de huid daar vrij eenvoudig geïrriteerd raken. Doordat urine en ontlasting in de luier ophoopt maakt het de huid weker. Ook zitten er bepaalde stoffen in de ontlasting en soms ook in de luier zelf die de huid extra irriteren. Vooral diarree kan zorgen voor erge luieruitslag. Daarnaast schuurt de tere babyhuid langs de luier wat er dus voor kan zorgen dat de huid beschadigd(1). Als je je baby te lang een volle luier aanlaat, wordt het alleen maar erger. Regelmatig verschonen is dus zeker geen overbodige luxe en doe dit meteen als je baby heeft gepoept.

Andere factoren die luieruitslag kunnen verergeren:

  • Het doorkomen van tandjes, dit gaat vaak gepaard met diarree (spuitluiers)
  • Een behandeling met een antibioticakuur
  • Gebruik van zeep bij het wassen
  • Eczeem, indien je baby hier last van heeft kan dit de luieruitslag verergeren
  • Je baby te weinig in de blote billen laten liggen
  • Gebruik van bepaalde verzorgingsproducten die parfum of een andere stof bevatten, waarop de huid van je baby slecht reageert
  • Gebruik van luiers met een plastic broekje, hierin wordt het vaak broeierig

KORTOM:
Luieruitslag is meestal te herleiden naar de luier. Zorg dus dat je deze regelmatig verschoont.

Luieruitslag baby voorkomen

Een luier moet regelmatig worden verschoond, zo’n acht keer per dag verschonen Hou je hier ook zeker aan, zodat eventuele irritaties van ontlasting en vocht tot een minimum worden beperkt. Wacht niet met verschonen als de luier al redelijk vol zit.

Tijdens het verschonen dien je het luiergebied grondig schoon te maken, maar wees wel voorzichtig. Gebruik ongeparfumeerde billendoekjes of een washandje met lauw water. Wrijf vooral niet te hard en dep daarna de huid goed droog, ook tussen de huidplooien. Pas als de huid goed droog is doe je een nieuwe luier om en doe deze niet te strak om.

Luieruitslag baby behandelen met Edula® zalf

Veel luiercrèmes op de markt vallen onder de categorie ‘cosmetica’. Deze zijn bedoeld om de huid te beschermen, reinigen of parfumeren. Echter zijn ze niet bedoeld om te genezen en zodoende hebben ze vaak ook geen effect op de roodheid of irritatie zelf, al wordt dit vaak wel gesuggereerd op de verpakkingen en de reclames.

Om luieruitslag te behandelen en om de huid van je baby te beschermen tegen irritatie van ontlasting en vocht, kan je zijn of haar billen het beste insmeren met Edula® zalf. Smeer de billen twee á driemaal daags dun in tot de huid weer volledig hersteld is. Edula® zalf is een wondzalf, die Calendula oertinctuur bevat, bereid uit Calendula officinalis, in Nederland bekend onder de naam Goudsbloem. Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld en in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde heeft bewezen.

Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is, zo verbetert het de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Verder werkt het wond-helend en ontstekingsremmend. Edula® zalf vormt een buffer die het vochtverlies van de huid beperkt, waardoor de huid de kans krijgt zich sneller te herstellen. Lees voor het gebruik de bijsluiter

Edula® zalf heeft een lichte aangename geur en is uitstekend geschikt voor alle huidtypen en laat zich snel en soepel verwerken.

  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • 100% veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn en overtuig jezelf.

Schimmel

Heeft je baby na een week nog steeds last van luieruitslag dan kan het zijn dat een schimmel de oorzaak is. Neem in zo’n geval contact op met je huisarts. Deze kan dan een anti-schimmelzalf voorschijven.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de vele voordelen voor je huid >>

Luieruitslag baby: Edulazalf littekenzalf, 30 gram en 15 gram tubes afgebeeld in doosjes

Lees ook:

Uitslag baby | Wil je dit zo snel mogelijk behandelen? | Edula® zalf (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0