uitslag bij een baby die op de arm van haar moeder zit
24 februari 2021

Heeft jouw baby last van uitslag?

Uitslag bij een baby is er in verschillende vormen en kan verschillende oorzaken hebben en het kan overal op het lichaam voorkomen. In sommige gevallen kan het te maken hebben met een allergie of zelfs een infectie. Een babyhuid is nog niet volledig ontwikkeld en is zodoende erg gevoelig, waardoor uitslag snel kan optreden. Uitslag kan gepaard gaan met jeuk en pijn en dat is vervelend voor zowel jouw baby als voor jezelf. Je zou de pijn of jeuk graag over willen nemen, alleen kan dat niet. Gelukkig kan Edula® zalf in veel gevallen een oplossing bieden.

TIP: Wil jij de beste zalf om uitslag bij een baby te verhelpen? Gebruik deze >>

De meest voorkomende en goed te behandelen oorzaken van uitslag baby zijn:

Luier uitslag baby

Luieruitslag komt door warmte of vocht in de luier, vaak ontstaan door ontlasting. In de luier gaat dit broeien en door wrijving kunnen de billen van je baby geïrriteerd raken(1). Luieruitslag is 1 van de meest voorkomende babykwaaltjes en kenmerkt zich door rode billen en de huid daaromheen kan schraal of kapot zijn. Er kunnen ook blaasjes en vochtige plekjes zichtbaar zijn.

Luieruitslag is helaas niet te voorkomen, maar de volgende tips verkleinen de kans hierop aanzienlijk:

 • Maak alleen gebruik van on-geparfumeerde en alcoholvrije doekjes
 • Maak het luiergebied grondig, maar voorzichtig schoon met lauw warm water
 • Verschoon je baby regelmatig, vooral snel na een poepluier
 • Gebruik extra absorberende luiers en doe deze niet te strak om, zodat er lucht kan circuleren
 • Smeer de billen van je baby in met Edula® zalf, zo bescherm en verzorg je de babyhuid

Eczeem

Eczeem is een verzamelnaam van allerlei aandoeningen die rode en jeukende uitslag tot gevolg hebben. Het is een ontsteking van de bovenste huidlagen met als gevolg roodheid, jeuk en zwelling. Er kunnen schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes ontstaan. Water en zeep maken de klachten erger. Gemiddeld heeft 7,5% van alle baby’s last van eczeem. Eczeem kan je vaak goed onder controle krijgen met Edula® zalf. Smeer de babybillen 2 tot 3 maal per dag dun in. Zodra de eczeem minder wordt volstaat 1 á 2 keer per dag.

Warmte uitslag baby

Warmte uitslag bestaat uit kleine bultjes gevuld met vocht. Dit is een huiduitslag die ontstaat in warme en vochtige omstandigheden en kan flinke jeuk veroorzaken. De bultjes ontstaan doordat de zweetkanaaltjes van je baby verstopt raken. Ze verschijnen voornamelijk in de huidplooien, zoals in de liezen, oksels en nek. Het is een onschuldig kwaaltje, maar maakt wel duidelijk dat je baby het te warm heeft gehad. Kleed je baby dus luchtig op warme dagen en zorg voor een aangename temperatuur in de babykamer. Vaak ben je er binnen enkele dagen vanaf, maar Edula® zalf zal dit proces versnellen en verminderd de jeuk. Is je baby er na een week nog niet vanaf, neem dan contact op met je huisarts.

Schimmelinfectie

Indien de luieruitslag niet vanzelf overgaat, dan kan het zijn dat je baby last heeft van een schimmelinfectie. Door wrijving in combinatie met weke babybillen kan de huid kapot gaan. De huid kan dan geïnfecteerd raken met de gistsoort candida en de luieruitslag verergeren. Het is geen ernstig huidprobleem, maar kan wel heel vervelende zijn voor je baby vanwege de jeuk en branderig gevoel die het veroorzaakt. Vermoed je dat je baby een schimmelinfectie heeft neem dan contact op met je huisarts.

Baby acne

Soms krijgen baby´s in de eerste weken na de geboorte last van baby acne. Dit zijn puistjes die veroorzaakt worden door hormonen uit de baarmoeder. Smeer de puistjes dun in met  Edula® zalf, wat er voor zorgt dat ze eerder verdwijnen. Probeer de puistjes zeker niet uit te drukken.

Zonneallergie

Indien je baby zonneallergie heeft reageert de huid allergisch op zonlicht. Meestal gebeurd dit nadat de huid hier enkele uren aan bloot is gesteld. Dit begint meestal in het voorjaar en wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid aan ultraviolet licht. Denk je dat je baby hier last van heeft neem dan contact op met je huisarts.

Kenmerken van zonneallergie zijn:

 • Rode huiduitslag
 • Schilfertjes
 • Eczeem
 • Witte blaasjes
 • Zwelling van de huid
 • Jeukende blaren

Droge of gevoelige huid

Omdat de huid van je baby nog niet volledig ontwikkeld is kunnen er droge plekjes ontstaan. Dit uit zich vooral in de huidplooien, zoals in de liezen, oksels en nek. Invloeden van buitenaf kunnen de babyhuid aantasten, denk hierbij aan kou, warmte, de zon, water en zeep. Bescherm je baby goed met Edula® zalf en smeer eventuele droge plekjes dun in. Ga je de zon in, bescherm de huid dan met een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor, minimaal factor 50.

KORTOM:
Een babyhuid is nog niet volledig ontwikkeld en is zodoende erg gevoelig, waardoor uitslag snel kan optreden met als gevolg vervelende jeuk en pijn.

Naast de hierboven genoemde voorbeelden zijn er nog veel meer vormen van uitslag die verschillende oorzaken kunnen hebben, denk hierbij aan krentenbaard, de mazelen, rode hond, waterpokken, netelroos, roodvonk etc. Ben je niet zeker van je zaak neem dan altijd contact op met je huisarts!

Uitslag baby behandelen met Edula® zalf

Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld en in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde heeft bewezen. Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is, het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Dankzij het herstellende vermogen geneest de uitslag mooier en sneller. De kans op eventuele littekens wordt daardoor aanzienlijk verminderd. Lees voor het gebruik de bijsluiter

 • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
 • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
 • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Geschikt voor elk huidtype
 • 100% veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de vele voordelen voor je huid >>

Uitslag baby: Edulazalf littekenzalf, 30 gram en 15 gram tubes afgebeeld in doosjes

Lees ook:

Luieruitslag baby? | Behandel dit effectief met Edula® zalf! (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


0