litteken vervagen
23 juli 2024

Litteken vervagen: Wat is de beste methode?

Littekens zijn een natuurlijk onderdeel van het leven. Ze ontstaan nadat je huid schade heeft opgelopen en ze blijven bestaan als herinnering daaraan. Sommige littekens zijn opvallender dan anderen en het kan daardoor zo zijn dat je er liever helemaal van af wil. Het is lastig om littekens permanent te verwijderen, maar het is niet onmogelijk om ze te vervagen. Een litteken vervagen vergt goede verzorging en geduld. In deze tekst leggen wij je uit hoe je zelf het herstelproces kan ondersteunen om je litteken te vervagen.

TIP: Effectief je litteken vervagen? Gebruik dan deze zalf >>

Welke littekens bestaan er?

Een litteken is een teken van een herstelde huid na schade. De grootte van de schade bepaald vaak ook de grootte van het litteken. Een schaafwond laat meestal geen of een klein litteken achter terwijl een grote snee of chirurgische wond een groter en dieper litteken achterlaat. Er zijn verschillende soorten littekens. Deze kan je herkennen aan een aantal kenmerken (1):

1. Oppervlakkig litteken

Een oppervlakkig litteken ontstaat na een kleine snede tijdens (bijvoorbeeld) het snijden of wanneer je jezelf hebt geschaafd. Deze littekens herstellen snel en vervagen vaak ook snel, omdat zij niet veel dieper dan de bovenste huidlaag zitten. Dit zijn de enige littekens die soms uit zichzelf kunnen verdwijnen.

2. Atrofisch litteken

Atrofische littekens liggen net iets dieper dan de omliggende huid. Ze lijken soms haast op natuurlijke “deukjes” in de huid. Vaak ontstaan deze na waterpokken of acne, maar ze kunnen ook na een andere wond ontstaan.

3. Hypertrofisch litteken

Een hypertrofisch litteken is juist het tegenovergestelde van atrofisch. Deze littekens zijn net wat hoger dan de omliggende huid en je kan ze daardoor goed voelen wanneer je met je vingers over je huid beweegt. Vaak zijn deze littekens, in de vroege periode, ook lichtelijk verkleurd. Ze kunnen dan roze, rood of paars zijn. Naarmate het herstel vordert, zullen ze wat meer zakken en zal de kleur ook vervagen.

4. Keloïden

Een keloïd litteken is een litteken waarbij het littekenweefsel buiten de grens van de wond is gegroeid. Ze liggen hoog op de huid en kunnen er zelfs uitzien als een bult. Vaak hebben deze littekens ook een opvallende kleur, zoals diep roze, rood of paars. Deze littekens zakken vaak niet uit zichzelf en moeten professioneel behandeld worden wanneer je er last van hebt of wanneer je ze minder opvallend wil krijgen.

5. Contractuur litteken

Ten slotte heb je ook nog contractuur littekens. Deze littekens ontstaan meestal na een brandwond. Het litteken voelt gespannen en het trekt aan de huid eromheen. Bij diepere of grotere littekens kan het zelfs moeilijk en pijnlijk zijn om het lichaam (of de ledematen) rondom het litteken te bewegen.

KORTOM:
Er bestaan verschillende soorten littekens met elk hun eigen kenmerken en eigenschappen. Sommigen vervagen uit zichzelf terwijl er bij anderen professioneel moet worden ingegrepen om het litteken te behandelen. 

Zelf je litteken vervagen: Welke mogelijkheden zijn er

Littekens hebben gemiddeld 2 jaar nodig om volledig te herstellen. Gedurende deze periode zijn ze extra gevoelig en zal de kleur ook duidelijker zijn. Na twee jaar is het litteken meestal volledig hersteld en zal deze minder zichtbaar zijn dan voorheen. Om je litteken zo veel mogelijk te laten vervagen, is het belangrijk dat je er goed voor zorgt in de herstelperiode. De kans is dan groter dat je litteken vervaagt en dat de kleur minder opvalt. Wij hebben een aantal mogelijkheden voor je op een rij gezet die je kunnen helpen bij het litteken vervagen (2).

Litteken vervagen met Injecties op recept

Wanneer je veel last hebt van een keloïd litteken of hypertrofische littekens, kan je op recept van de huisarts een corticosteroïden injectie krijgen. Deze injecties helpen bij het verlagen van het litteken en kunnen ook de kleur verminderen. Je hebt vaak meerdere injecties nodig verdeeld over een periode van een aantal maanden. Je huisarts kan je hier meer over informeren.

Chemische peeling

Een chemische peeling is een peeling waarbij de bovenste huidlaag wordt verwijderd waardoor het lichaam gestimuleerd wordt om veel nieuwe huidcellen aan te maken. Hierdoor hersteld het litteken sneller en zal deze ook eerder vervagen. Er zijn verschillende soorten peelings. Welke het beste bij je past is afhankelijk van de gevoeligheid van je huid en de grootte/locatie van het litteken.

Litteken vervagen met Microneedling

Bij microneedling worden er minuscule gaatjes in de huid gemaakt. Deze gaatjes zijn zo klein dat ze onzichtbaar herstellen. In de tussentijd wordt hierdoor wel de collageenproductie van de huid gestimuleerd waardoor je littekenweefsel wordt versoepeld en deze zelfs kan vervagen.

Andere behandelingen

Naast bovenstaande opties om je littekens te vervagen, zijn er ook nog andere behandelingen waar je gebruik van kan maken zoals lasertherapie, fillers, subcisie behandelingen, voorgeschreven zalven, honing, vitamine E en nog veel meer.

KORTOM:
Wanneer je je litteken vervagen wil, zijn er heel veel verschillende opties die je hierbij kunnen helpen. Sommigen kan je zelf uitvoeren terwijl je een professional voor anderen nodig zal hebben. 

Onze tip bij je litteken vervagen: Edula® zalf

Hoewel bovenstaande opties heel effectief kunnen zijn bij het vervagen van je littekens (zowel herstellende als herstelde), zijn ze vrij intensief voor je huid. Wij hebben daarom een goede tip: Edula® zalf. Je kan tot maximaal 2 jaar invloed uitoefenen op het eindresultaat van een litteken. Is je litteken ouder? Dan kan je alleen nog de symptomen behandelen.

Edula® zalf is een natuurlijke zalf op basis van Goudsbloem. Deze vette zalf hydrateert en voedt de huid en vormt tegelijkertijd een beschermlaagje om irritatie te voorkomen. Dankzij de voedende eigenschappen krijgt je huid alle voedingsstoffen die het nodig heeft om je litteken goed te herstellen.

Edula® zalf is bovendien effectief bij klachten zoals jeuk, een trekkend gevoel, pijn, roodheid en droogte. Breng de zalf twee á driemaal daags aan en laat het goed intrekken. Gebruik bij voorkeur een steriel gaasje om het intrekken te bevorderen. Let wel op dat je de zalf pas gebruikt wanneer de huid gesloten is en een week nadat eventuele hechtingen verwijderd zijn. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Natuurlijke ingrediënten
  • Voorkomt overmatig littekenweefsel
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van jeuk, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Eerste hulp bij droge hielen: Dit is wat je moet doen

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0