Bruine vlekken op de huid: Wat zijn het en wat kan je eraan doen?
Zie jij wel eens nieuwe bruine plekjes op je huid? Het kan zijn dat het een simpele moedervlek is, maar het kan ook een andere verkleuring van de huid zijn. Veel mensen hebben te maken met deze verkleuringen. De bruine vlekken op de huid kunnen verschillende oorzaken hebben. Wij leggen je in deze tekst uit wat het zijn, hoe ze ontstaan en wat je eraan kan doen.
TIP: Op zoek naar een goede huidherstellende zalf? Gebruik dan deze >>
Wat zijn bruine vlekken op de huid?
Bruine vlekken op de huid zijn het gevolg van een overproductie van melanine. Melanine is het pigment dat je huid, haar en ogen hun kleur geeft. Het beschermd je huid tegen Uv-stralen van de zon. Soms raakt dit proces echter verstoord wat kan leiden tot hyperpigmentatie. Dit is een ophoping van pigment op bepaalde delen van de huid. Hierdoor ontstaan er vlakke, donkere plekken die bruin of zwart van kleur kunnen zijn.
Er zijn verschillende soorten bruine vlekken op de huid. Denk hierbij aan ouderdomsvlekken, melasma en post-inflammatoire hyperpigmentatie (1).
- Ouderdomsvlekken komen over het algemeen het meeste voor en ontstaan door jarenlange blootstelling aan de zon. Ze verschijnen vooral op de delen van de huid die veel zonlicht krijgen, zoals het gezicht, de handen, de armen en de benen.
- Melasma is een vorm van hyperpigmentatie die vooral bij vrouwen voorkomt en wordt beïnvloed door hormonale veranderingen, zoals zwangerschap of het gebruik van de anticonceptiepil. Melasma uit zich meestal in het gezicht, bijvoorbeeld op de bovenlip, de wangen of het voorhoofd. Wanneer dit in de zwangerschap voorkomt, is het meestal van tijdelijke aard.
- Post-inflammatoire hyperpigmentatie ontstaat na een huidbeschadiging of ontsteking, zoals acne, eczeem, een wond of een insectenbeet. De huid reageert op de beschadiging door meer melanine aan te maken, waardoor er donkere vlekken achterblijven (2).
KORTOM:
Bruine vlekken op de huid zijn het gevolg van een overproductie van melanine. Wanneer dit proces verstoord raakt, ontstaat er hyperpigmentatie wat kan leiden tot ouderdomsvlekken, melasma of post-inflammatoire hyperpigmentatie.
Wat is het verschil tussen moedervlekken en bruine vlekken op de huid?
Moedervlekken en bruine plekken op de huid hebben beide te maken met pigmentatie, maar ze zijn niet hetzelfde. Moedervlekken zijn ophopingen van pigmentcellen die al vanaf de kindertijd kunnen ontstaan. Ze zijn meestal rond, licht tot donker gekleurd en kunnen vlak of verheven zijn (3). Bruine plekken zijn daarentegen het gevolg van een overproductie van pigment. Ze zijn vrijwel altijd vlak en ontstaan vaak op latere leeftijd pas, niet in de kindertijd. Ze ontstaan ook door verschillende factoren, zoals zonlicht, hormonen, huidbeschadiging of medicijnen terwijl moedervlekken gewoon ontstaan.
Wie krijgen bruine vlekken op de huid?
In principe kan iedereen bruine vlekken krijgen. Sommige mensen lopen hier echter een groter risico op dan anderen. Dit heeft te maken met verschillende factoren zoals je huidtype, genetische aanleg, leeftijd, levensstijl en gezondheid. Iemand die bijvoorbeeld nooit zonnebrandcrème smeert zal er sneller last van hebben dan iemand die dit wel doet.
Wel is bekend dat mensen met een witte of lichtere huidskleur minder melanine in hun huid hebben, waardoor zij gevoeliger zijn voor zonschade en hyperpigmentatie dan mensen met een donkere huidskleur (4). Toch kunnen zij er ook last van krijgen in sommige gevallen.
Kan je bruine vlekken op de huid voorkomen?
Hoewel bruine vlekken op de huid meestal onschuldig zijn, kunnen ze wel storend zijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ze te voorkomen of te verminderen. Allereerst is het heel belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de zon. Door dagelijks een zonnebrandcrème of speciale dagcrème met een hoge beschermingsfactor te gebruiken, bescherm je je huid al goed. Daarnaast is het ook belangrijk om (in de zomer) bedekkende kleding te dragen en de schaduw op te zoeken wanneer de zon op zijn hoogst staat.
Daarnaast is het belangrijk om je huid te verzorgen met producten met de juiste ingrediënten die je huid ondersteunen zoals vitamine C en collageen. Ook helpt het om je huid zo nu en dan te scrubben met een zachte scrub (zeker als het om je gezicht gaat) zodat je de dode huidcellen kan verwijderen.
Heb je al last van bruine vlekken op de huid? Dan kan je een beroep doen op een professionele service zoals een chemische peeling of een laserbehandeling. Deze behandelingen zijn redelijk kostbaar, maar kunnen er wel voor zorgen dat jij minder onzeker rondloopt als je last hebt van de vlekken.
Ten slotte is het goed om te letten op je levensstijl. Wanneer je veel rookt, drinkt en ongezond eet heb je een grotere kans op pigmentvlekken dan wanneer je een gezonde en gebalanceerde levensstijl volgt.
KORTOM:
Het is mogelijk om pigmentvlekken te voorkomen of te verminderen. Het belangrijkst is om je huid te beschermen tegen de zon en om je huid goed te voeden met de juiste voedingsstoffen. Daarnaast kan het ook helpen om af en toe je huid te scrubben en om een gezonde levensstijl te volgen.
Edula® zalf bij bruine pigmentvlekken
Naast het beschermen van je huid tegen de zon en je huid goed verzorgen, kan Edula® zalf ook bijdragen. Deze zalf is gemaakt door dermatologen en farmaceuten en het wordt al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt. Edula® zalf is namelijk gemaakt op basis van een Calendula (Goudsbloem) extract waardoor het heel zacht en gezond voor de huid is.
Edula® zalf helpt de huid te herstellen, voeden en om het te hydrateren. Het helpt bij het verminderen van jeuk, zwellingen, pijn en irritaties en het helpt ook om de huid soepel en stevig te houden. Dit zijn factoren die ook kunnen bijdragen aan het ontstaan van bruine vlekken. Bij post-inflammatoire hyperpigmentatie, zoals hierboven beschreven kan Edula® zalf het ontstaan van vlekken tot een minimum beperken. Bij ouderdomsvlekken kan het helpen de vlekken te verlichten. Breng Edula® zalf twee á driemaal daags aan (waarvan 1 keer voor het slapen gaan) en laat het goed intrekken. Lees voor gebruik de bijsluiter.
Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:
- Geschikt voor alle huidtypen
- 100% natuurlijk
- Hydraterend en vochtvasthoudend
- Geschikt voor alle leeftijden
- Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
- Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingen, eczeem, rosacea, droge huid en wondjes.
Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.
Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de vele voordelen voor je huid >>