uitslag
31 januari 2023

Wat zijn de oorzaken van uitslag op de huid?

Je hebt er vast wel eens mee te maken: uitslag op de huid. Soms is het een klein plekje dat een paar dagen jeukt en vanzelf weer weggaat. Andere keren blijft het langer aanhouden en kan je er veel last van ondervinden. Uitslag is hoe dan ook geen pretje en het is daarom begrijpelijk dat je er snel vanaf wil komen. Het belangrijkste om van uitslag af te komen is om te weten wat de oorzaak is. Wanneer je namelijk de oorzaak weet, is het ook makkelijker om een oplossing te vinden. Juist daarom besteden we vandaag aandacht aan de verschillende oorzaken van huiduitslag en wat je ertegen kan doen.

TIP: Op zoek naar een zalf die zeer goed werkt bij uitslag? Gebruik deze >>

De meest voorkomende oorzaken van uitslag

Onder uitslag verstaan we een zwelling, irritatie of jeuk op een plek van het lichaam. Het kan elke plek op het lichaam zijn en het kan op elke leeftijd voorkomen. Hoewel we uitslag vaak zien als iets roods, kan het op verschillende huidkleuren een andere uiting hebben. Zo lijkt het soms meer blauwig of paars op een donkere huidskleur (1). Veelvoorkomende symptomen zijn jeuk, schilferige plekjes, bultjes, roodheid en soms ook blaasjes met vocht. Deze kunnen pijnlijk of strak aanvoelen. De volgende dingen kunnen allemaal oorzaken zijn van huiduitslag (2):

1. Infectieziekten

Zeker wanneer je jong bent en nog niet alle vaccinaties hebt, kan je last krijgen van bepaalde infectieziekten die huiduitslag veroorzaken. Denk hierbij aan rodehond, krentenbaard, waterpokken en mazelen. Ook als volwassene kan je te maken krijgen met infectieziekten zoals schurft, huidschimmels, wondroos en petechiën. Veel infectieziekten zijn onschadelijk, maar de klachten kunnen wel vervelend zijn. Wanneer je vermoed dat je last hebt van een infectieziekte, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts om een behandelplan door te spreken.

2. Allergieën

Een andere veelvoorkomende oorzaak is een allergie. Soms is dit iets waar je pas op latere leeftijd achter komt, en soms ontdek je het al heel snel. Je krijgt dan een reactie op bepaalde stoffen zoals huisstofmijt, pollen, zon(licht) of bepaalde soorten voeding en kleding.

3. Huidaandoeningen

Naast infectieziekten en allergieën kan je ook last krijgen van uitslag door een huidaandoening. Aandoeningen zoals rosacea, psoriasis en eczeem gaan vrijwel altijd gepaard met plekjes en irritaties op de huid.

4. Insectenbeten

Zeker in de zomer komen er vaak meer insecten tevoorschijn, maar je hebt het niet altijd door wanneer je geprikt of gebeten wordt. Een insectenbeet zoals die van een steekvlieg of mug kan jeuk en een pijnlijk plekje veroorzaken. Wespensteken en bijensteken voel je vaak wel en die kunnen ook een reactie van de huid opwekken.

5. Stress en spanning

Soms zijn er geen externe factoren die een rol spelen bij de huiduitslag, maar juist een intern probleem zoals stress en spanning. Je bent vast wel bekend met blozen als je je ergens voor schaamt. Een stress-reactie op het lichaam werkt soortgelijk. Bij (langdurige) stress kan je namelijk last krijgen van stressbultjes, jeuk of andere irritaties op de huid.

6. Overige oorzaken

Naast de bovengenoemde 5 mogelijke oorzaken zijn er ook nog andere oorzaken die invloed kunnen hebben op hoe je huid reageert en waar je last van krijgt. Dit zijn dingen als:

  • Flinke hitte of juist erge kou
  • Medicatie
  • Auto-immuunziekten
  • Kleding en andere textielsoorten
  • Planten en schimmels
  • Zwangerschap
  • HIV
  • Parfum, douchegel, shampoo of andere verzorgingsproducten

Wat moet je doen bij uitslag?

Wanneer je last van uitslag hebt, is dat natuurlijk erg vervelend. Gelukkig is het in de meeste gevallen niet schadelijk. Je kan de klachten vaak ook behandelen zodra je weet wat de oorzaak is. Daarom is het belangrijkste om te doen: uitzoeken wat de oorzaak is. Heb je recent een nieuw verzorgingsproduct gebruikt of andere kleding gekocht? Of ben je juist in contact geweest met een vreemde plant of schimmel? Denk terug aan het moment dat de klachten begonnen en wat je aan het doen was en wat je op dat moment aan had. Ook is het goed om terug te denken aan eventuele eerdere huidklachten of medicatie die je gebruikt.

Wanneer je hebt vastgesteld wat de oorzaak is, is het goed om te bedenken of je de oorzaak makkelijk weg kan halen. Als je last van uitslag hebt door een wollen trui, dan is het probleem snel opgelost door geen wol meer te dragen. Bij huidaandoeningen, zwangerschap of medicatie ligt het iets gecompliceerder. Het is dan verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Die kan je eventueel verder helpen bij het vinden van een passende oplossing. Stop zelf nooit met het nemen van medicatie wanneer je vermoed dat dat de oorzaak is. Je arts kan juist helpen bij het vinden van een alternatief.

KORTOM:
Wanneer je last hebt van huiduitslag is het belangrijk om vast te stellen wat de oorzaak is. Daarna kan je op zoek gaan naar een passende oplossing. Lukt dat niet zelf? Neem dan contact op met je huisarts. 

Edula® zalf bij het behandelen van uitslag

Wanneer je last hebt van uitslag, kan het soms even duren voordat dit verdwijnt. In de tussentijd kan het erg gaan irriteren. Daarom is het handig om deze klachten te behandelen met een goede en betrouwbare zalf zoals die van Edula®. Edula® zalf heeft een verzorgende werking die de natuurlijke huid barrière versterkt en zorgt dat de huid niet uitdroogt. Het herstelproces kun je op die manier aanzienlijk versnellen. Edula® zalf is een zalf die bestaat uit natuurlijke ingrediënten.

Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld en in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde heeft bewezen. Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is. Zo verbetert het de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Verder werkt het wond-helend en ontstekingsremmend. Edula® zalf zorgt voor een beschermlaagje, waardoor je huid wordt gehydrateerd. Dankzij het herstellende vermogen geneest de geïrriteerde huid mooier en sneller. Daarnaast zullen klachten zoals roodheid en jeuk verminderen of zelfs verdwijnen.

Breng de zalf twee á driemaal daags aan op de te behandelen plek en laat dit goed intrekken. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje: 

  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huidlittekens en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>

uitslag snel verhelpen met Edula zalf

Lees ook:

Irritatie na scheren schaamstreek: Wat kan je ertegen doen?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0