irritatie na scheren schaam
25 januari 2023

Irritatie na scheren schaamstreek: Wat kan je ertegen doen?

De schaamstreek is een gevoelig stukje huid. Dat is ook niet gek, want de huid is daar dunner, er bevinden zich meer vouwen in de huid, de zenuwuiteinden liggen aan de oppervlakte en je kleding schuurt er steeds langs. Dit zijn allemaal zaken die zich kunnen uiten tot een geïrriteerde schaamstreek. Het is ook niet gek om wat irritatie na scheren van je schaam(streek) te voelen. Toch zijn er mogelijkheden om deze irritatie te verminderen of om het juist helemaal weg te halen. Wij delen deze informatie graag met je!

Op zoek naar een zalf die helpt bij een geïrriteerde schaamstreek? Gebruik deze >>

Waarom ontstaat irritatie na scheren schaam(streek)?

Irritatie na scheren schaamstreek kan ontstaan vanwege verschillende redenen. Zo kan je last krijgen van jeukende en/of pijnlijke bultjes met ingegroeide haartjes. Dit is een veelvoorkomende klacht na het scheren en het ontstaat doordat de afgeschoren haartjes niet recht naar boven groeien, maar juist naar binnen krullen en blijven zitten in de huid waar ze gaan ontsteken. (1)

Een andere reden waarom je last van irritatie kan krijgen is door de zeep of olie die je gebruikt om te scheren. Juist omdat je schaamstreek zo gevoelig is, kan het zijn dat de stoffen in dit middel de huid irriteren. De huid wordt dan roder en kan flink gaan jeuken. Wanneer dit gepaard gaat met kleine snijwondjes in de huid, kan het ook een brandend gevoel geven.

Ten slotte heeft de scheer richting ook invloed op hoe je huid voelt na het scheren van de schaamstreek. Wanneer je tegen de haartjes in scheert, lijkt het misschien alsof je ze korter kan afscheren. De realiteit is echter dat je dan de kans op bultjes en wondjes flink vergroot, waardoor je uiteindelijk meer irritatie hebt dan profijt van het scheren. Scheer daarom altijd met de richting mee. (2)

KORTOM:
Er zijn meerdere redenen waarom je last kan krijgen van irritatie na scheren schaam. Zo kan je last krijgen van ingegroeide haartjes, kan de zeep gaan irriteren en heeft de scheer-richting ook invloed op hoe je huid erop reageert. 

Irritatie na scheren schaamstreek voorkomen met Edula® zalf

Natuurlijk zou het helemaal fijn zijn om geen last te hebben van irritatie na het scheren van je schaamstreek, maar soms ontkom je er niet aan. In dat geval is het handig om een middeltje bij de hand te hebben die je kan helpen om de irritatie te verlichten. Een uitstekende keus hiervoor is Edula® zalf. Deze vette zalf is gemaakt op basis van een Calendula extract en het wordt al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt voor de huid.

Edula® zalf is ontwikkeld door dermatologen en farmaceuten en het heeft een voedend en hydraterend effect op de huid. Daarnaast is het erg effectief tegen jeuk, irritatie en beginnende ontstekingen. Het gebruik van de zalf is simpel. Je brengt het twee á driemaal daags aan op de huid en laat het goed intrekken. Gebruik hiervoor eventueel een steriel gaasje om te voorkomen dat de zalf aan je ondergoed plakt. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje: 

 • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
 • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
 • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Geschikt voor elk huidtype
 • 100% natuurlijk
 • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huidlittekens en wondjes.

Tips voor het voorkomen en behandelen van irritatie aan je schaamstreek

Het is ook mogelijk om met een aantal trucs de irritatie aan je schaamstreek zo veel mogelijk te voorkomen. Dit kan je doen door de volgende tips te gebruiken:

 • Gebruik wekelijks een zachte scrub om de dode huidcellen te verwijderen.
 • Scheer altijd met de haargroei mee, NIET er tegenin.
 • Gebruik scheerschuim of scheerolie speciaal voor de schaamstreek. Deze irriteert niet.
 • Vervang regelmatig je scheermesje.
 • Masseer na het scheren de huid voorzichtig en smeer deze daarna in met Edula® zalf.

Mocht het toch zo zijn dat je last krijgt van irritatie na het scheren van de schaamstreek, dan kan je de volgende tips gebruiken (naast het gebruik van Edula® zalf) om de klachten te verminderen:

 • Gebruik een koel kompres om de pijn en de jeuk te verminderen.
 • Draag alleen katoenen ondergoed. Dit ademend beter en voorkomen dat het broeierig wordt bij je schaamstreek.
 • Vermijd contact met mogelijke irriterende stoffen zoals bodylotion.
 • Neem een havermout bad om de huid te verzorgen (3).

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier >>

Edulazalf 30 gram tube

Lees ook:

Welke verschillende soorten wonden bestaan er?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0