rode bultjes schaamstreek
2 februari 2023

Hoe ontstaan rode bultjes schaamstreek?

Heb jij ook wel eens last van rode bultjes in je schaamstreek? Dan ben je niet de enige. Heel veel mensen hebben soms last van irritatie rondom de schaamstreek. Dit kan verschillende oorzaken hebben, want de schaamstreek is nu eenmaal een gevoelig stuk huid waar je wat sneller last hebt van irritaties. Zo kunnen de bultjes ontstaan door het scheren, maar soms zijn er ook andere oorzaken die hierin meespelen. Wanneer je hier last van hebt is het goed om te weten wat de oorzaak is, zodat je deze op een gepaste manier kan behandelen.

TIP: Wil jij zo snel mogelijk van rode bultjes af? Gebruik dit >>

Wat veroorzaakt de rode bultjes schaamstreek?

Wanneer je last hebt van rode bultjes in de schaamstreek, is het goed om te kijken naar de mogelijke oorzaken zodat je precies weet wat er aan de hand is. Daarom is het goed om te kijken naar de volgende beschrijvingen en symptomen om te zien welke het beste bij jouw klachten aansluit.

1. Schade door het scheren

Wanneer je je schaamstreek scheert, kan dit irritaties opleveren. Dit is een veelvoorkomende oorzaak welke je kan herkennen aan ingegroeide haartjes, jeuk en een brandend gevoel. Deze bultjes ontstaan eigenlijk alleen één á twee dagen nadat je jezelf hebt geschoren en verdwijnen vanzelf. Ook zijn de bultjes zelf vrij klein en groeien ze niet.

2. Genitale psoriasis

Genitale psoriasis is psoriasis in de huidplooien rondom de schaamstreek. Dit kan voorkomen bij zowel mannen als vrouwen en ook heel vervelend voelen. De huid is wat roder en kan zelfs vuurrood eruitzien. Daarnaast zal het gaan jeuken en kan het een erg brandend gevoel geven. Soms ontstaan er ook kleine kloven in de huid. Genitale psoriasis ontstaat vaak als gevolg van psoriasis ergens anders op het lichaam, maar het kan ook een gevolg zijn van hevige stress of een eerdere beschadiging van de huid (1).

3. Een seksueel overdraagbare aandoening

Soms zijn rode bultjes in de schaamstreek een symptoom van een seksueel overdraagbare aandoening. Wanneer je hier last van hebt, kan het zijn dat je te maken hebt met genitale herpes of genitale wratten.

Genitale herpes:

Genitale herpes (of herpes genitalis) wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Je kan dit oplopen tijdens seks met een persoon die op dat moment last heeft van een koortslip of genitale herpes. Het virus blijft langdurig in je lichaam en kan opspelen op het moment dat je weerstand wat lager is. Dan kan je last krijgen van bultjes en blaasjes die je kan behandelen met een speciale zalf, maar ze gaan vaak ook vanzelf weer weg. Herpes genitalis is vrij onschadelijk, maar kan wel vervelend zijn (2).

Genitale wratten:

Genitale wratten zijn vlezige, huidkleurige of roze wratten die in groepen voorkomen. Het is een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen en je kan ze oplopen wanneer je seks hebt met een besmet persoon. Hoewel je veel soa’s met een condoom kan voorkomen, is dat bij genitale wratten niet altijd het geval omdat zij zich juist ook op de schaamstreek kunnen bevinden die niet bedekt worden met een condoom. Genitale wratten zijn niet glad en hebben een “bloemkool-achtige” structuur. De meest voorkomende klacht van de wratten is dat ze jeuken, maar vaak zijn ze wel pijnloos (3).

Wanneer je vermoed last te hebben van een soa, neem dan contact op met je arts of de GGD om je te laten testen.

KORTOM:
Wanneer je last hebt van rode bultjes in de schaamstreek, kan dit door meerdere dingen veroorzaakt worden. De meest voorkomende oorzaak is het scheren van de huid. Daarnaast kan het ook zijn dat je last hebt van genitale psoriasis of een seksueel overdraagbare aandoening. Het is daarom goed om te kijken naar andere klachten waar je eventueel last van hebt. 

Het gebruik van Edula® zalf bij rode bultjes in de schaamstreek

Rode bultjes in de schaamstreek zijn natuurlijk erg vervelend, maar gelukkig niet permanent. Je kan ze daarom goed behandelen met een zalf zoals Edula® zalf. Deze vette zalf wordt gemaakt van een Calendula tinctuur wat helpt om de huid te verzachten en te voeden. De zalf is ontwikkeld door dermatologen en farmaceuten en het wordt al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt. Het is dus geheel veilig voor alle huidtypen en alle leeftijden, zelfs wanneer je huid erg gevoelig is.

Edula® zalf helpt bij het verminderen van jeuk en irritaties en voedt de huid, waardoor de klachten snel zullen afnemen. Breng de zalf twee á driemaal daags aan op de betreffende plek en laat het goed intrekken. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Let op: Bij een seksueel overdraagbare aandoening helpt Edula® alleen bij het verlichten van de klachten. Het is dan nog steeds belangrijk om de oorzaak aan te pakken met behulp van een huisarts. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje: 

  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huidlittekens en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edulazalf hier en ervaar direct de vele voordelen voor je huid >>

Edulazalf 30 gram tube

Lees ook:

Irritatie na scheren schaamstreek: Wat kan je ertegen doen?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0