zweetuitslag
6 september 2023

Heb je last van zweetuitslag? Dit is wat je kan doen!

Nu het weer flink warm is buiten, kan je te maken krijgen met zweetuitslag. Dit is een vervelende huiduitslag die ontstaat wanneer je zweetklieren verstopt raken. Behalve warm weer, kan het ook voorkomen in andere situaties waarbij je veel zweet. Het is een onschuldig fenomeen, maar het kan wel veel last veroorzaken. In dit blog lees je wat zweetuitslag is, wanneer het ontstaat en wat je kan doen om het te behandelen.

Op zoek naar een zalf die direct helpt om de huid te kalmeren? Gebruik deze >>

Wat is zweetuitslag?

Zweetuitslag is een reactie van de huid op overmatig zweten. Zweten is een natuurlijk proces om je lichaamstemperatuur te reguleren. Normaal gesproken wordt het zweet via kleine kanaaltjes in de huid afgevoerd. Deze monden uit in poriën en hier ontstaan hele kleine druppeltjes waardoor je huid nat aanvoelt. Bij veel zweten kunnen de druppels zelfs van je afstromen. De poriën kunnen soms verstopt raken. Dit kan door dode huidcellen, bacteriën, vuil of cosmetica. Het zweet kan hierdoor niet afgevoerd worden en het hoopt zich op. Dat leidt tot irritaties en kan zelfs een ontsteking of infectie van de zweetklieren veroorzaken. (1)

KORTOM:
Zweetuitslag is een reactie van de huid wanneer je lichaam je zweet niet kwijt kan vanwege verstopte poriën. 

Is zweetuitslag schadelijk?

In principe is zweetuitslag onschuldig, maar het kan vervelend voelen. Er bestaan echter verschillende vormen van. De meest voorkomende vorm is miliaria rubra. Dit wordt ook wel prickly heat of tropische rode hond genoemd. Hierbij ontstaan er kleine rode bultjes die kunnen irriteren en jeuken. Ze komen het meeste voor in huidplooien zoals die van de nek, oksels, liezen en onder de borsten. Ook kan het voorkomen op plekken waar je huid strak bedekt wordt met kleding (2).

Een andere variant van zweetuitslag is miliaria crystallina. Dit wordt ook wel sudamina genoemd en deze kan je herkennen aan kleine, heldere vochtblaasjes die makkelijk barsten. Ze jeuken niet en doen vaak ook geen pijn, maar ze kunnen er minder aantrekkelijk uitzien. De verstopping is in dit geval erg oppervlakkig (3).

Een zeldzamere vorm die ook wat vervelender is, is miliaria profunda. De verstopping zit hierbij dieper in de huid waardoor er grote bulten ontstaan die kunnen lijken op insectenbeten. Ook kunnen ze rood zijn, warm aanvoelen en een prikkend gevoel geven.

Ten slotte is er nog miliaria pustulosa. Hierbij zit er pus in de bultjes als gevolg van een bacteriële infectie. Deze variant kan ook erg pijnlijk en irriterend zijn.

KORTOM:
Zweetuitslag is niet schadelijk, wel kan het irriteren. Er bestaan verschillende soorten zweetuitslag zoals miliaria rubra, miliaria crystallina, miliaria profunda en miliaria pustulosa.

Wie is er vatbaar voor uitslag door zweten?

Zweetuitslag kan in principe bij iedereen voorkomen, maar sommige mensen hebben er meer kans op dan anderen. Risicogroepen die meer kans maken op het krijgen van zweetuitslag zijn:

 • Baby’s en jonge kinderen.
 • Ouderen.
 • Mensen met overgewicht.
 • Mensen met een chronische aandoening.
 • Bepaalde medicijngebruikers.
 • Mensen die reizen naar een warm en vochtig klimaat wanneer ze er zelf niet vandaan komen

Zweetuitslag behandelen met Edula® zalf

Zweetuitslag is meestal niet ernstig en gaat vaak vanzelf over als je de uitlokkende factoren vermijdt of vermindert. Wanneer je er wel al last van hebt, kan je het zelf behandelen door er een vette zalf op te smeren zoals Edula® zalf. Deze zalf is gemaakt op basis van Calendula extract (Goudsbloem). Het is een voedende zalf die geschikt is voor alle huidtypen en elke leeftijd. Je zult er snel verlichting door ervaren.

Edula® zalf voedt de huid en helpt deze om gehydrateerd te blijven. Ook helpt het tegen jeuk en irritaties, waardoor je minder last zal hebben van de kleine bultjes. Breng het 2 á 3 maal daags aan en laat het goed intrekken. Zorg dat de huid vooraf wel goed schoon en droog is. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

 • Geschikt voor alle huidtypen
 • 100% natuurlijk
 • Hydraterend en vochtvasthoudend
 • Geschikt voor alle leeftijden
 • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
 • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Andere methoden om uitslag van zweet te behandelen

Er zijn zelf nog een aantal andere dingen die je kan doen om zweetuitslag te beperken.

 • Draag losse, luchtige en katoenen kleding die het zweet goed absorbeert. Linnen is ook altijd goed!
 • Vermijd synthetische stoffen of kleding dat te strak zit.
 • Ga regelmatig de schaduw in en verkoel je lichaam met airco, een ventilator of een lauwe douche.
 • Drink voldoende water.
 • Reinig je huid regelmatig en dep deze droog in plaats van wrijven.
 • Vermijd producten die je poriën kunnen verstoppen zoals make-up.
 • Probeer van de blaasjes af te blijven en krab niet.
 • Als de zweetuitslag niet beter wordt of zelfs verergerd, neem dan contact op met je huisarts.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier >>

Edulazalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Waarom moet je oppassen met littekens in de zon?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0