uitslag na scheren
18 april 2024

Uitslag na het scheren: Kan je het voorkomen?

Scheren is voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld, maar toch gaat het nog weleens mis. Je hebt net in de verkeerde richting geschoren of het verkeerde middel gebruikt. Je kan dan last krijgen van uitslag na het scheren. Hoewel deze uitslag onschuldig is, kan het wel vervelend zijn. Het kan gaan jeuken, irriteren en soms zelfs bloeden. In deze tekst leggen we je uit waardoor deze uitslag kan ontstaan en of je het kan voorkomen. Daarna geven we je ook tips hoe je deze uitslag het beste kan behandelen.

TIP: Wil jij uitslag van het scheren direct herstellen? Gebruik dan deze zalf >>

Hoe ontstaat uitslag na het scheren?

Na het scheren kan je soms last krijgen van uitslag. Dit wordt in het Engels ook wel “razor burn” genoemd. Deze uitslag is tijdelijk, maar kan wel flink irriteren. Er zijn verschillende redenen waarom je last kan krijgen van scheeruitslag. De meest voorkomende redenen zijn (1):

 • Scheren zonder “glijmiddel” zoals scheerschuim, olie of douchegel
 • Tegen de haargroei in scheren
 • Een oud en/of bot scheermesje gebruiken
 • Een bepaald lichaamsdeel te vaak achter elkaar scheren
 • Scheerproducten gebruiken die de huid irriteren
 • Een scheermesje gebruiken waar nog veel haar of scheerproducten in zitten die niet uitgespoeld zijn

Ook kan je soms last krijgen van uitslag na het scheren wanneer je op dat moment een gevoeligere huid hebt, zoals na een verbranding door zonlicht of wanneer je last hebt van eczeem.

Symptomen van scheeruitslag

Scheeruitslag is over het algemeen makkelijk te herkennen, vaak ook omdat het pas ontstaat na het scheren. Vaak merk je het aan kleine, jeukende bultjes die op de plek van het scheren ontstaan (2). Ze kunnen wat rood uitslaan en gevoelig zijn wanneer je ze aanraakt. Heel soms ontstaan er kleine wondjes, vooral wanneer je eraan krabt, en deze kunnen dan gaan bloeden.

Uitslag na het scheren ontstaat vrijwel alleen op plekken waar je regelmatig scheert. Dit zijn namelijk vaak ook plekken met een gevoelige of dunnere huid. Denk hierbij aan je hals, je kruis, oksels en knieën. Scheeruitslag zal je minder vaak zien op je benen of armen, al komt het in sommige gevallen wel voor.

KORTOM:
Scheeruitslag ontstaat op plekken van je lichaam waar je je scheert. Het kan ontstaan wanneer je te weinig scheerproducten gebruikt, de verkeerde kant op scheert of wanneer je mesje oud en bot is. Je kan het meestal herkennen aan jeukende, kleine bultjes die gevoelig aanvoelen. 

Kan je uitslag na het scheren voorkomen?

Hoewel het nooit 100% garantie geeft dat je geen scheeruitslag meer krijgt, zijn er wel een aantal stappen die je kan nemen om de scheeruitslag zoveel mogelijk te voorkomen (3). Zo is het belangrijk om altijd een middel te gebruiken dat het mesje over je huid helpt glijden. Scheerschuim is een goede optie, maar ook scheerolie, douchegel of een ander “glijmiddel” is erg behulpzaam hierbij. Let wel op dat je huid niet slecht reageert op dit product, anders kan je juist last van irritatie krijgen.

Scheer daarnaast met de richting van je haargroei mee in plaats van ertegenin. Een scherp mesje moet voldoende van de haartjes kunnen wegscheren op deze manier en je voorkomt dat je haartjes gaan ingroeien. Daarbij is het ook belangrijk om het mesje tussen elke beweging door schoon te spoelen zodat er geen haartjes in blijven zitten. Zo houd je je mesje schoon en scherp en je huid ook schoon.

Na het scheren is het belangrijk om de huid te koelen zodat de poriën sluiten en om de huid eventueel in te smeren of masseren met een verzorgende lotion of olie.

KORTOM:
Hoewel je scheeruitslag nooit helemaal kan voorkomen, zijn er wel stappen die je kan nemen om de kans erop te verkleinen. 

Edula® zalf bij uitslag na het scheren

Heb je dan toch uitslag na het scheren ontwikkeld? Dan is dat gelukkig niet het einde van de wereld. Edula® zalf kan je hierbij helpen. Deze natuurlijke zalf is ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en farmaceuten en wordt al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt. Het is een zachte en vette zalf dat speciaal ontwikkeld is om de huid te verzorgen.

Edula® zalf is gemaakt op basis van een Goudsbloem extract dat de huid voedt en hydrateert. Hierdoor verminder je de kans op uitdroging door het scheren. Ook is het erg effectief bij het bestrijden van jeuk, pijn, roodheid en irritatie. Wanneer je last hebt van bultjes na het scheren, zal de zalf de huid kalmeren waardoor je minder last hebt van de klachten.

Breng Edula® zalf twee á driemaal daags aan op de schone huid en laat het goed intrekken. Je kan het eventueel inmasseren om de huid tegelijkertijd te versoepelen. Let wel op dat je schone handen gebruikt. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

 • Geschikt voor alle huidtypen
 • Natuurlijke ingrediënten
 • Hydraterend en vochtvasthoudend
 • Geschikt voor alle leeftijden
 • Helpt bij het verminderen van jeuk, irritaties en ontstekingen
 • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Droge vlekken op je huid: Wat kan je eraan doen?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0