header van de pagina: Littekens behandelen. Afbeelding van een vrouw met een litteken op haar buik ontstaan na een keizersnede
20 februari 2021

Hoe je littekens het beste kunt behandelen

Vrijwel iedereen heeft wel een litteken. Sommige zijn wat groter dan de ander en sommige zijn weer meer zichtbaar dan andere. Over het algemeen geeft een litteken weinig tot geen problemen, maar je kan er soms ook goed last van hebben. Bovendien ervaren mensen soms ook cosmetische- en zelfs psychische bezwaren. Een litteken zal vrijwel nooit helemaal weg gaan, maar gelukkig kan je het herstelproces wel sterk beïnvloeden door littekens te behandelen. In het volgende artikel vertellen je wat meer over littekens en de behandeling ervan.

Littekens behandelen: het ontstaan van een litteken

Een litteken ontstaat wanneer de huid beschadigd. Dit zorgt er dan voor dat je geen egale huid meer hebt. Meestal is dit een gevolg van een operatie, ongeval of huidziekte. Het genezingsproces is afhankelijk van de grootte van een litteken en de omstandigheden waarin het hersteld. In de meeste gevallen zal een litteken er in het begin wat dik en rood uitzien. Het kan echter tot 2 jaar na de huidbeschadiging duren voordat het litteken geleidelijk aan wat minder opvallend en smaller wordt. Om het genezingsproces te versnellen en ondersteunen is het belangrijk een litteken te behandelen. Het liefst zo snel mogelijk. Littekenclassificatie is van groot belang bij het bepalen van een geschikte behandelstrategie. Littekens kunnen worden ingedeeld in hypertrofische, keloïde of atrofische littekens(1).

TIP: Zoek jij zalf om jouw littekens direct effectief te behandelen? Bestel hier >>

Littekens behandelen, de klachten kunnen zijn:

  • het roder en dikker worden van het litteken
  • bewegingsbeperking van een gewricht
  • cosmetische bezwaren
  • jeuk
  • pijn

Welke factoren kunnen van invloed zijn op het vormen van een litteken?

  • De plaats op het lichaam

Als het litteken op een plek zit die veel beweegt, dan kan een litteken zich uitrekken en groter worden. Bijvoorbeeld in de buurt van een gewricht.

  • Je leeftijd

Een oudere huid heeft meer tijd nodig om te herstellen. Daar tegenover staat dat een jonge huid dus sneller hersteld. Echter is de kans dan ook groter dat de huid een teveel aan nieuwe huid aanmaakt. Zodoende kan het litteken zo dikker en groter worden.

  • Erfelijke factoren

Sommige mensen hebben door erfelijkheid een grotere kans op het aanmaken van een teveel aan littekenweefsel.

  • Infecties

Een (bacteriële) infectie kan het genezingsproces ernstig beïnvloeden. Met als eventuele gevolgen een dikker of groter litteken.

  • Je huidskleur

Er is een verhoogd risico op het ontwikkelen van een abnormaal litteken voor mensen met een gekleurde huid.

Littekens behandelen, de huid:

De huid bestaat uit verschillende huidlagen. Wanneer je een wond hebt, zijn één of meerdere van deze lagen huid beschadigd. Of je wel of niet een litteken krijgt is afhankelijk van welke van deze huidlagen beschadigd zijn. Indien er sprake is van een oppervlakkige beschadiging van de huid zal er over het algemeen geen litteken ontstaan. De huid zal zich dan meestal zelf zonder problemen herstellen. Wanneer de diepere huidlagen beschadigd zijn, kan er echter wel littekenweefsel ontstaan.

Zolang de huidbeschadiging niet oppervlakkig blijft, is iedere plaats op het lichaam gevoelig voor littekens. Acne kan ook zorgen voor littekens. Wanneer je de puistjes kapot knijpt of openkrabt beschadig je zo de onderliggende huidlagen.

Littekens behandelen, de soorten littekens:

  • Gewoon litteken

litteken op de knie na operatie, als voorbeeld voor littekens behandelen

Een gewoon litteken ontstaat wanneer een wond zich op een normale wijze geneest. Het litteken ziet er meestal uit als een smalle streep die lichter, ofwel donkerder is dan de normale huidskleur.

  • Atrofisch litteken

Atrofische littekens komen over het algemeen voor na een huidaandoening. Acne is hier een voorbeeld van. De littekens vormen dan ronde putjes in de huid. Na verloop van tijd worden deze wat minder zichtbaar. Atrofische littekens zullen echter nooit helemaal verdwijnen. Littekens kunnen wel vermeden worden door puistjes niet uit te knijpen.

  • Hypertrofisch litteken

groot hypertrofisch litteken aan de zijkant van het gezicht van een vrouw

Hypertrofische littekens (Latijn voor “verdikt”) zijn opvallender dan atrofische littekens. Ze steken namelijk boven het huidoppervlak uit. Dit soort littekens kan na verloop van tijd uitbreiden. Daarnaast kan het pijnlijk zijn of jeuken.

  • Keloïd litteken

Keloïd litteken op de arm

Keloïde littekens lijken wel wat op hypertrofische littekens. Deze littekens onderscheiden zich doordat ze over het wondgebied heen groeien. Zo ontstaat er een onregelmatige en abnormale toename van littekenweefsel. De uitstulpingen kunnen ook verkleuren.

KORTOM:
Het genezingsproces van een litteken is afhankelijk van de grootte van een litteken en de omstandigheden waarin het hersteld. Voor een zo goed mogelijk eindresultaat is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met het behandelen ervan.

Littekens behandelen met Edula® zalf

Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product en zeer geschikt om littekens te behandelen. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld. Verder heeft het in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde bewezen. Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is. Het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Edula® zalf zorgt voor een beschermlaagje waardoor je wond wordt gehydrateerd. Dankzij het herstellende vermogen geneest de wond mooier en sneller. De kans op littekens wordt daardoor aanzienlijk verminderd. Daarnaast zullen eventuele klachten zoals pijn of jeuk verminderen.

Na het sluiten van de wond kan je al beginnen met het smeren van Edula® zalf. Houdt er rekening mee dat je pas begint een week nadat eventuele hechtingen zijn verwijderd. Breng een laag Edula® zalf aan. Waar mogelijk de wond afdekken met een steriel gaasje. Gedurende de eerste 2 maanden 2 á 3 maal per dag, de derde en vierde maand 1 á 2 maal per dag. Daarna zolang als nodig 1 maal per dag totdat het litteken mooi genezen is. De zalf dient niet in gemasseerd te worden wanneer je een recent litteken hebt! Lees voor het gebruik de bijsluiter

  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • 100% veilig en natuurlijk

Wat kan je zelf nog meer doen, naast littekens behandelen?

  • Strakke kledingstukken kan je het beste vermijden. Ze kunnen het litteken beschadigen of irriteren.
  • Verse littekens zijn veelal nog erg gevoelig voor invloeden van buitenaf. Het is verstandig om het litteken niet bloot te stellen aan extreme temperaturen (extreme kou en warmte zoals zonnebanken, zonnebaden en sauna’s).
  • Wees voorzichtig met gymnastiekoefeningen en krachtsporten. De littekenhuid is gevoelig en kan gemakkelijk beschadigen. Denk er ook aan dat de littekenhuid na 1 jaar maximaal slechts zo’n 75% van de oorspronkelijke trekkracht bezit.
  • Verzorg het litteken regelmatig met een vochtherstellende crème zoals Edula® zalf. Een litteken mist een goede vochthuishouding en dient hierdoor extra aandacht te krijgen.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de vele voordelen voor je huid >>

Littekens behandelen: Edulazalf littekenzalf, 30 gram en 15 gram tubes afgebeeld in doosjes

Lees ook:

Ontstoken litteken na operatie | Dit is wat je eraan kan doen! (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


0