puist littekens
11 oktober 2022

Puist littekens – Hoe ontstaan ze en wat kan je ertegen doen?

Puist littekens kunnen erg hinderlijk zijn wanneer je hier last van hebt. Het kan zijn dat je ze niet mooi vindt of dat ze je herinneren aan een tijd die minder fijn was. Toch hebben veel mensen puist littekens omdat acne een veelvoorkomende aandoening is. Gelukkig hoef je er niet langdurig mee rond te lopen, want er zijn een aantal manieren die kunnen helpen bij het verminderen of vervagen van de littekens. In deze tekst vind je informatie over het ontstaan van littekens van acne en hoe je deze het beste kan behandelen.

Op zoek naar een zalf om littekens van puisten te voorkomen of te behandelen? Gebruik deze >>

Hoe ontstaan puist littekens?

Acne is een bekende aandoening die vooral in de pubertijd voorkomt. Het ontstaat wanneer de talgklieren in de huid ontstoken raken (1). Als een gevolg hiervan kunnen er puistjes ontstaan. Soms zijn dit er slechts een paar, bij anderen juist heel veel. Acne komt het meeste voor op het gezicht, de schouders, rug, de borst en de nek. Het kan bij uitzondering ook op andere plekken voorkomen. Hoewel acne geen littekens hoeft achter te laten, gebeurt dit nog wel regelmatig. Dit heeft te maken met de volgende redenen (2):

 • Wanneer je pijnlijke en ontstoken puisten hebt. Deze beschadigen de huid en kunnen littekens achterlaten.
 • Je behandelt de puisten niet of te laat, waardoor ze gaan ontsteken.
 • Je krabt ze open of probeert ze teveel uit te knijpen.
 • Wanneer littekens van acne in de familie voorkomt. Hoe je huid erop reageert is erfelijk.

Bovenstaande redenen zijn geen garantie dat je last krijgt van littekens. Iemand die aan alle “eisen” voldoet, kan ook geen littekens krijgen terwijl iemand anders er juist wel veel last van heeft. Dit verschilt per persoon en er is geen duidelijke indicator om dat van tevoren te kunnen voorspellen.

KORTOM:
Littekens van puisten ontstaan als gevolg van puisten/acne. Meestal ontstaan ze wanneer ze zijn ontstoken of wanneer je er veel aan zit en/of niet behandeld. Toch hoeft dit geen garantie te zijn dat je littekens krijgt. Dat verschilt per persoon.

Puist littekens behandelen met Edula® zalf

Wanneer je naar de drogist staat, zijn er rijen aan producten die allemaal claimen om je van je puistjes af te helpen of om je littekens te verminderen. Vaak zitten hier echter allemaal onnodige en soms zelfs schadelijke stoffen in die je beter kan vermijden. Edula® zalf is een 100% natuurlijke zalf die is ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en farmaceuten. Er zitten geen extra stofjes in en het is dus geschikt voor alle leeftijden en alle huidtypen. De zalf is gebaseerd op een tinctuur van goudsbloem, een wondermiddel van de natuur. Edula® hydrateert en voedt de huid en zorgt ervoor dat de huid soepel blijft. Dit is ideaal wanneer je puist littekens hebt. De zalf zorgt ervoor dat het herstelproces van de (kapot gekrabde/uitgedrukte) puisten aanzienlijk wordt bevordert.

Edula® zalf helpt ook bij het verminderen van jeuk, zwellingen en irritaties en het kan zelfs ontstekingen verminderen. Doordat het helpt tegen ontstekingen, is de kans op littekens daardoor ook kleiner. Je kan de zalf twee á driemaal daags aanbrengen op de te behandelen huid, waarvan 1 keer voor het slapen gaan. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

 • Geschikt voor alle huidtypen
 • 100% natuurlijk
 • Hydraterend en vochtvasthoudend
 • Geschikt voor alle leeftijden
 • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
 • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Andere tips voor het behandelen van puist littekens

 • Smeer je littekens goed in met zonnebrandcrème om ze tegen te zon te beschermen.
 • Smeer geen geparfumeerde of irriterende stoffen op je gezicht.
 • Was je huid regelmatig met lauw water en een zacht, niet schurend, doekje.
 • Bij ernstige last van de littekens kan je ook een dermatologische behandeling laten uitvoeren zoals een fruitzuurpeeling.
 • Bescherm je gevoelige huid tegen harde, koude wind, regen en sneeuw door er een laagje over aan te trekken zoals een sjaal, kraag of muts.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier >>

Edulazalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Pijnlijke littekens: Wat kan je ertegen doen?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0