littekenweefsel na operatie
21 mei 2022

Littekenweefsel na een operatie behandelen doe je op deze manier!

Littekens na een operaties zijn heel normaal en ook vrij veelvoorkomend. Het is dus niet gek dat er littekenweefsel na een operatie ontstaat. Dit weefsel ontstaat namelijk doordat je huid aan het herstellen is, maar het blijft altijd een wat gevoeliger plekje. Het is daarom van belang dat je al snel na de operatie begint met zorgen voor je littekenweefsel, zodat deze op een mooie en spoedige manier hersteld. Een goed verzorgd litteken is daarnaast ook een litteken dat minder snel zal opvallen. Wij hebben alle informatie over littekenweefsel na operatie voor je opgeschreven!

Zoek jij de beste zalf om jouw litteken te behandelen? Gebruik dan deze >>

Wat is littekenweefsel?

Littekenweefsel is een vezelrijk weefsel dat de normale huid vervangt na een wond. Het is een van de biologische herstelprocessen van je lichaam. Het is mogelijk om overal op je lichaam littekens te krijgen, zelfs op je organen. Littekenweefsel wordt gemaakt van collageen, hetzelfde stofje waar je huid uit bestaat. Bij littekens is de manier waarop het verweefd is echter anders. Waar je huid een soort vlechtwerk van weefsel is, gaat het weefsel van een litteken slechts één bepaalde richting op. (1)

Littekens zien er nooit hetzelfde uit. Dit is afhankelijk van de grootte van de wond en de manier waarop de wond is ontstaan. Littekenweefsel na een operatie ziet er vaak netter en meer gestructureerd uit dan een litteken van een schaafwond.

KORTOM:
Littekenweefsel is het weefsel dat de normale huid vervangt na een wond. Hoewel het van dezelfde stof wordt gemaakt, heeft het een andere structuur. Geen enkel litteken ziet er hetzelfde uit. 

Hoe verzorg je littekenweefsel na operatie?

Wanneer je net een operatie hebt gehad, zal je huid rondom de wond nog erg gevoelig zijn. Het is hierbij belangrijk dat je de instructies van je arts opvolgt met betrekking tot de verzorging van de nieuwe wond. Wanneer deze goed aan het helen is, is het tijd voor de verdere verzorging van je littekenweefsel. Er zijn hierbij verschillende dingen die je kan uitvoeren. Ze werken individueel, maar bij elkaar geef je je litteken de meest optimale verzorging.

1. Bescherm je litteken tegen de zon

Je huid is al gevoelig voor zonlicht, maar littekenweefsel is dat nog meer. Daarom is het extra belangrijk om je (geheelde) wond/litteken goed in te smeren met zonnebrandcrème wanneer je naar buiten gaat, zelfs als de zon niet zo sterk lijkt te zijn. Afhankelijk van de plek van het litteken kan je natuurlijk ook kleding dragen wat over het litteken heen valt. (2)

2. Littekenweefsel na operatie verzorgen: Masseer het

Je litteken masseren is ook een goede manier om je litteken te verzorgen. Een lichte massage werkt namelijk niet alleen ontspannend, maar ook helpt het om je litteken soepel te houden. Masseer elke dag de plek zo’n 1 á 2 minuten met je vingers. Let op dat je niet te veel druk gebruikt.

3. Vermijd het rekken van de huid

Wanneer je littekenweefsel na operatie goed gevormd lijkt te zijn, betekent dat niet dat je litteken gelijk stevig is. Littekens hebben namelijk een aantal jaar nodig om volledig te rijpen, waardoor ze in het begin nog makkelijk kunnen gaan irriteren. Vermijd daarom activiteiten of houdingen die de huid rondom het litteken erg rekken. Het kan namelijk nog vrij snel beschadigen of irriteren. (3)

Edula® zalf bij littekenweefsel na operatie

Wanneer je littekenweefsel na operatie begint te vormen is het ook het perfecte moment om deze te verzorgen met een veilige en beschermende zalf. Edula® zalf is hier een uitstekende optie voor. Deze zalf werkt namelijk herstellend en vochtvasthoudend, waardoor je huid niet snel zal uitdrogen. Deze zalf is ontworpen door dermatologen en farmaceuten waardoor het 100% veilig is voor elk huidtype en vanaf elke leeftijd. Edula® zalf vermindert jeuk, irritaties en ontstekingen en helpt daarbij ook om de huid soepel te houden.

Je kan Edula® zalf al gebruiken vanaf het moment dat de wond gesloten is. Al dien je wel te wachten tot een week nadat eventuele hechtingen uit de wond gehaald zijn. Daarna kan je het gemakkelijk aanbrengen met schone vingers en dit laten intrekken. Om het herstelproces te bevorderen, kan je er een steriel gaasje op leggen.

Edula® zalf heeft alle eigenschappen voor een uitstekende zalf bij littekenweefsel na operatie. Daarnaast is het:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Vochtvasthoudend en hydraterend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Wond-helend en ontstekingsremmend
  • Geschikt om pijn, jeuk en irritaties te verminderen
  • Gemaakt van 100% natuurlijke producten
  • Ook geschikt voor andere huidklachten, zoals een schilferige huid, eczeem, wondjes en een droge huid
  • Ontwikkeld door farmaceuten en dermatologen

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier >>

Edulazalf 30 gram tube

Lees ook:

Heb jij last van jeuk aan een litteken na een operatie? Zo kom je ervan af!

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0