knie operatie herstel
4 augustus 2023

Knie operatie herstel: hoe lang duurt het en wat kun je verwachten?

Als je een knie operatie hebt ondergaan, wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer op de been zijn. Maar hoe lang duurt het herstel na een knie operatie en wat kun je doen om het te bevorderen? In dit artikel geven we je enkele tips en adviezen over knie operatie herstel.

Op zoek naar een zalf om littekens tot een minimum te beperken? Gebruik deze >>

Hoelang duurt een knie operatie herstel?

De duur van een knie operatie herstel hangt af van verschillende factoren, zoals het type operatie, je leeftijd, je gezondheid en hoe actief je bent. Over het algemeen kun je rekenen op een herstelperiode van 6 tot 12 weken na een knieoperatie (1). In sommige gevallen kan het langer duren, bijvoorbeeld als er complicaties optreden of als je een prothese hebt gekregen. In het geval van complicaties is het dan erg belangrijk om contact op te nemen met je arts om hier opnieuw naar te laten kijken.

Een knie operatie herstel bestaat uit verschillende fasen, waarbij je steeds meer belasting op je knie kunt zetten en meer oefeningen kunt doen. Het is belangrijk om de instructies van je arts en fysiotherapeut goed op te volgen en jezelf niet teveel te forceren. Een goede balans tussen rust en beweging is dan ook essentieel.

Zelf kan je ook onderstaande tips volgen bij het herstel van een knie operatie:

 • Houd je knie hoog en koel het om de zwelling en pijn te verminderen.
 • Gebruik pijnstillers volgens voorschrift om de pijn te verlichten.
 • Doe regelmatig de voorgeschreven oefeningen om de bloedcirculatie, de spierkracht en de beweeglijkheid van je knie te verbeteren.
 • Vermijd activiteiten die veel druk op je knie zetten, zoals traplopen, hurken of springen.
 • Draag eventueel een brace of bandage om je knie te ondersteunen.
 • Eet gezond en drink voldoende water om je lichaam te helpen herstellen. Zeker voldoende vocht is nodig om de afvalstoffen uit je lichaam te spoelen.

KORTOM:
Afhankelijk van verschillende factoren kan het herstel na een knie operatie zo’n 6 tot 12 weken duren. Gedurende deze periode kan en mag je steeds meer, maar je moet dit wel geleidelijk opbouwen. 

Hoe ga je om met littekens na je knie operatie herstel?

Omdat een knieoperatie niet zomaar een simpele ingreep is, is de kans groot dat je achteraf een litteken zal houden. Dit is heel normaal en ook niks om je voor te schamen. Toch is het wel fijn als je zo min mogelijk last hebt van je litteken. Het is daarom belangrijk om goed voor je lichaam en litteken te zorgen. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om goed voor je litteken te zorgen (2):

 • Voorkom druk op je litteken en houd daarom je benen omhoog.
 • Wanneer de wond dicht is, mag je weer douchen, doe dit voorzichtig en voorkom dat er shampoo, douchegel of andere middelen op je wond/litteken terecht komen. Dep na het douchen de wond met een zachte en schone handdoek, wrijf niet.
 • Wanneer de wond is gesloten, kan je zachtjes het litteken masseren om deze en de huid eromheen soepel te houden.
 • Houd de wond schoon en voorkom dat er stof of vuil in komt wanneer deze nog open is.
 • Vermijd het krabben aan de wond wanneer deze aan het herstellen is. Door te krabben kan je de wond irriteren en/of groter maken waardoor je achteraf een groter litteken eraan overhoudt.
 • Vermijd direct contact met zonlicht en smeer het litteken altijd in met zonnebrandcrème wanneer je er toch de zon mee in gaat.

Edula® zalf bij knie operatie herstel

Een goede manier om je littekens te verzorgen is door een helende zalf te gebruiken zoals Edula® zalf. Deze zalf bevat o.a. een goudsbloem tinctuur (Calendula) welke herstellende eigenschappen heeft. Daarnaast heeft het als voordeel dat het voedend en hydraterend werkt, wat de huid op en rondom het litteken soepel houdt. Zo zal je minder snel last krijgen van een trekkend gevoel bij het bewegen van je knieën. Bij consequent en langdurig gebruik zal je litteken er een stuk mooier uit komen te zien.

Je mag Edula® zalf al gebruiken wanneer de wond gesloten is en een week nadat eventuele hechtingen eruit zijn gehaald. Breng het dan twee á driemaal daags aan op het litteken en laat dit goed intrekken. Het is aan te raden om een steriel gaasje over de zalf leggen om zo een vochtig wondmilieu te creëren, wat het herstelproces bevordert. Edula® is geschikt voor alle leeftijden en alle huidtypen. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

 • Geschikt voor alle huidtypen
 • 100% natuurlijk
 • Hydraterend en vochtvasthoudend
 • Geschikt voor alle leeftijden
 • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
 • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier >>

Edulazalf 30 gram tube

Lees ook:

Wat kan je doen bij een vette huid?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0