Pas een operatie ondergaan? Start dan snel met het gebruik van een littekenzalf!
Indien je een operatie moet ondergaan ontkom je er eigenlijk niet aan dat je daar een litteken aan overhoudt. Zo’n litteken kan klachten geven als pijn of jeuk, maar vooral de zichtbaarheid is veel mensen een doorn in het oog. Je kan een operatielitteken echter tot een minimum beperken door snel na de operatie te starten met het gebruik van een goede littekencreme of zalf, zoals Edula® zalf.
Zoek jij de beste zalf om een litteken te behandelen na een operatie? Gebruik dan Edula® zalf >>
Littekens na een operatie
Littekenvorming is de natuurlijke genezende reactie van het lichaam om de huid te herstellen na een verwonding. Een ideaal litteken is plat, dun en qua kleur afgestemd op de omringende huid. Incisieplanning, de huidsluiting en de verzorging na de operatie zijn essentieel om een onopvallend litteken te creëren.(1)
Overmatige littekens kunnen echter aanzienlijke cosmetische, functionele en psychologische problemen veroorzaken. Er is een breed scala aan crèmes, zalven, lotions en oliën beschikbaar voor littekenbehandeling. Echter ontbreekt veelal het klinische bewijs van de werking van vele van deze middelen.(2)
De huid moet zichzelf na een operatie goed kunnen herstellen. Daarbij kan je hem een handje helpen met een goede hydraterende littekencreme of zalf na de operatie. Zo kan de huid zich makkelijker herstellen, hydrateren en bovendien kalmeren. Water is absoluut essentieel voor de normale werking van de huid en vooral voor de buitenste laag.
Mogelijke klachten van een operatielitteken:
Littekencreme of zalf na een operatie?
Er is een duidelijk verschil tussen een crème en een zalf. Een crème is een verzorgingsproduct dat je bijvoorbeeld gebruikt voor een droge huid zonder dat dit een aandoening of ziekte is. Crèmes worden dus vooral cosmetisch gebruikt. Een crème is een samenstelling van water en vet. Een zalf (zoals Edula® zalf) kan gebruikt worden tegen aandoeningen of ziektes, om zo de symptomen te bestrijden. Het wordt dus vooral farmaceutisch gebruikt. Een zalf is een vet smeersel waar weinig water in zit. De functie van een zalf is het vocht in de huid te laten zitten door het beschermen van de huid met een vettig laagje. Een zalf beschermt daarom beter dan een crème. Een zalf zorgt ervoor dat de huid vet blijft en niet uitdroogt.
KORTOM:
-
Een zalf is een vet smeersel, hierin zit weinig water
-
Een crème is een samenstelling van water en vet
Proces littekenvorming na een operatie
Wondgenezing is een complex proces waarbij littekenvorming kan ontstaan. Direct nadat er letsel is opgetreden start het proces van genezing om bloedverlies te voorkomen(3). Dit wordt gevolgd door de volgende 3 fases:
- De ontstekingsfase; het lichaam reinigt de wond en start het genezingsproces. Littekenweefsel en collageenvezels worden aangemaakt om de huid te dichten. Kenmerkend in de fase is de roodheid van zowel de wond als de huid eromheen. Deze fase duurt zo’n 1 tot 4 dagen
- De regeneratiefase; In deze fase wordt er nieuw weefsel aangemaakt. Onderdelen van de huid zoals zenuwen, bloedvaten en lymfevaten herstellen zich. Kenmerkend voor deze fase is de roodheid van de wond, rondom de wond wordt dit minder. Deze fase kan tot 3 weken duren
- De rijpingsfase; Het litteken gaat rijpen en zal gedurende de tijd oppervlakkiger, soepeler en minder rood worden. Deze fase start na 3 weken en kan zeker wel 1 tot maximaal 2 jaar duren
Naarmate de huid dieper en groter beschadigd, wat het geval is bij een operatie, loopt de kans op dat de huid niet normaal hersteld en zodoende een blijvend litteken veroorzaakt.
KORTOM:
Wondgenezing is een complex proces met verschillende fases waarbij littekenvorming kan ontstaan.
Wanneer kan je beginnen met een littekencreme of zalf na een operatie?
Dit kan direct nadat de wond gesloten is. Houd er wel rekening dat dit pas na een week kan nadat eventuele hechtingen verwijderd zijn. Voor een zo goed mogelijk eindresultaat is het van belang om zo snel mogelijk te starten met het gebruik van een littekenzalf. Is een litteken ouder dan 2 jaar dan zal er qua uiterlijk niet veel meer veranderen aan een litteken. Wel kan een littekenzalf dan eventuele klachten verminderen.
Een litteken na een operatie behandelen met Edula® zalf
Edula® zalf heeft zich al ruim 30 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld. Verder heeft het in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde bewezen. Edula® zalf verbeterd de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Edula® zalf zorgt voor een beschermlaagje waardoor de huid wordt gehydrateerd. Dankzij het herstellende vermogen geneest het operatielitteken mooier en sneller. Daarnaast zullen eventuele klachten zoals pijn, roodheid of jeuk verminderen.
Breng een laag Edula® zalf aan. Waar mogelijk de wond afdekken met een gaaskompres. Gedurende de eerste 2 maanden 2 maal per dag, de derde en vierde maand 1 maal per dag. Daarna zolang als nodig 1 maal per dag totdat het litteken mooi genezen is. De zalf dient niet in gemasseerd te worden!
- Vochtvasthoudende en wond helende zalf
- Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
- Vermindert jeuk, pijn en roodheid
- Voorkomt ontstekingen
- Geschikt voor elk huidtype
- 100% veilig en natuurlijk
Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.
Extra tips naast littekencreme of zalf na een operatie
Het herstelproces kan aanzienlijk verkort worden door een goede verzorging van het litteken. Een goede hygiëne en rust zijn hier de belangrijkste pijlers. De volgende tips helpen hierbij:
- Hou voldoende rust
Voor een goede genezing is rust zeer belangrijk, doe daarom rustig aan in de eerste 6 weken. - Verschoon je wond dagelijks
Doe dit met lauw water en een ongeparfumeerde milde zeep. Douchen mag, maar baden mag pas weer zodra de wond niet meer vloeit. Pas op met het afdrogen, doe dit deppend. - Beperk lichamelijke inspanning
Doe geen zwaar lichamelijk werk zoals stofzuigen of de ramen lappen, sporten is in de eerste weken helemaal uit den boze. - Eet gezond, drink voldoende water en rook niet
Wellicht vanzelfsprekend, maar een ongezonde leefstijl zal het genezingsproces negatief beïnvloeden. - Draag losse en luchtige kleding
Dit voorkomt dat de kleding tegen de wond aan schuurt en deze zodoende geïrriteerd raakt. - Masseer het litteken
Na 6 weken kan je beginnen met het litteken regelmatig te masseren. Hierdoor houdt je het litteken soepel en zacht. Zo voorkom je ook verklevingen van het littekenweefsel. - Pas op met UV stralingen
Ga niet te lang en onbeschermd in de zon de eerste 2 jaar na een operatie. UV stralingen (ook van de zonnebank) kunnen het litteken doen verkleuren.
Lees ook:
Ontstoken litteken na operatie | Dit is wat je eraan kan doen! (edulazalf.nl)