vrouw met een litteken dat jeukt
26 maart 2021

Heb jij last van een litteken dat jeukt? Dit kan je eraan doen

Als je last hebt van een litteken dat jeukt geeft dat veel ongemak. Daarnaast kan het krabben ervoor zorgen dat je het litteken verergert. Maar hoe komt dat en hoe kan je het oplossen? In het volgende artikel vertellen we je daar meer over.

TIP: Zoek jij de beste zalf om een jeukend litteken te verhelpen? Gebruik deze >>

Proces littekenvorming

Laten we je eerst wat meer vertellen over het proces van littekenvorming. Wondgenezing is een complex proces waarbij littekenvorming kan ontstaan. Direct nadat er letsel is opgetreden start het proces van genezing om bloedverlies te voorkomen(1). Dit wordt gevolgd door de volgende 3 fases:

  1. De ontstekingsfase; het lichaam reinigt de wond en start het genezingsproces. Littekenweefsel en collageenvezels worden aangemaakt om de huid te dichten. Kenmerkend in deze fase is de roodheid van zowel de wond als de huid eromheen. Deze fase duurt zo’n 1 tot 4 dagen
  2. De regeneratiefase; In deze fase wordt er nieuw weefsel aangemaakt. Onderdelen van de huid zoals zenuwen, bloedvaten en lymfevaten herstellen zich. Kenmerkend voor deze fase is de roodheid van de wond, rondom de wond wordt dit minder. Deze fase kan tot 3 weken duren
  3. De rijpingsfase; Het litteken gaat rijpen en zal gedurende de tijd oppervlakkiger, soepeler en minder rood worden. Deze fase start na 3 weken en kan zeker wel 1 tot maximaal 2 jaar duren

Naarmate de huid dieper en groter beschadigd loopt de kans op dat de huid niet normaal hersteld en zodoende een blijvend litteken veroorzaakt. Een litteken kan klachten zoals jeuk, pijn, stugheid en roodheid veroorzaken. De één heeft hier meer last van dan de ander, maar een goede verzorging van het litteken is altijd belangrijk.

KORTOM:
Wondgenezing is een complex proces met verschillende fases waarbij littekenvorming kan ontstaan.

Vers litteken jeukt

Heb jij een litteken dat kort geleden is ontstaan dan is het vrij logisch dat je jeuk ervaart. De wond is immers nog steeds aan het genezen en gaat door verschillende fases om uiteindelijk tot een litteken te komen. Doordat de huid aan het herstellen is kan dit jeuk veroorzaken. Een tekort aan vocht speelt daarbij ook een rol, de beschadigde huid heeft moeite om vocht vast te houden. Je litteken is in deze periode ook gevoelig voor invloeden van buitenaf zoals warmte en kou. De littekenhuid is daarnaast nog gevoelig voor trekkrachten. Wist je dat littekenweefsel na een jaar pas zo’n 75 procent van de oorspronkelijke trekkracht bezit?

Oud litteken jeukt

Heb jij een litteken dat al door de rijpingsfase heen is dan kan je nog steeds klachten zoals jeuk ervaren, zelfs jaren later. Probleem hier is dat littekenweefsel moeite heeft met vocht vast te houden en de balans in je huid zodoende verstoord raakt. Je litteken dient dus gehydrateerd te worden, waardoor het tekort aan vocht aangevuld wordt. In de winterperiode kan je hier extra last van krijgen door een combinatie van kou buiten, en warmte en droogte binnen. Je litteken droogt dan nog verder uit en kan dan jeuken en trekkerig aanvoelen. Een goede littekenzalf helpt om het vocht vast te houden en maakt het littekenweefsel soepeler. Een gehydrateerde huid zal minder snel jeuken en soepeler aanvoelen.

KORTOM:
Zowel bij een recent- als bij een oud litteken heeft de beschadigde huid moeite om vocht vast te houden. Het litteken dient daarom gehydrateerd te worden.

Een jeukend litteken behandelen met Edula® zalf

Heb jij last van jeuk? Maak dan gebruik van Edula® zalf. Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product en is zeer geschikt om littekens te behandelen. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld. Verder heeft het in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde bewezen. Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is. Het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Dankzij het herstellende vermogen geneest een wond mooier en sneller. De kans op een litteken wordt zo aanzienlijk verminderd. Edula® zalf zorgt voor een beschermlaagje waardoor het litteken wordt gehydrateerd. Daarnaast zullen eventuele klachten zoals pijn of jeuk verminderen of zelfs verdwijnen.

Na het sluiten van de wond kan je al beginnen met het smeren van Edula® zalf. Houdt er rekening mee dat je pas een week nadat eventuele hechtingen zijn verwijderd begint. Wanneer je een oud litteken hebt dat jeukt kan je uiteraard direct starten. Breng een laag Edula® zalf aan. Waar mogelijk de wond afdekken met een gaaskompres. Gedurende de eerste 2 maanden 2 á 3 maal per dag, de derde en vierde maand 1 á 2 maal per dag. Daarna zolang als nodig 1 maal per dag. De zalf dient niet in gemasseerd te worden bij recente littekens! Lees voor het gebruik de bijsluiter

  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • 100% veilig en natuurlijk

 Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de vele voordelen voor je huid >>

Verdere tips:

  • Om direct de klachten te verminder kan je het litteken koelen. Bijvoorbeeld met ijs of een ice- pack. Laat dit echter niet direct op de huid komen, doe er bijvoorbeeld een washandje omheen.
  • Bescherm je litteken de eerste 2 jaar tegen UV licht. Door invloed van UV licht, van zowel de zon als zonnebank, kan een recentelijk litteken donkerder kleuren, rood worden of gaan irriteren.
  • Stel je litteken de eerste 2 jaar niet bloot aan te grote temperatuurverschillen.
  • Vermijd intensief sporten, dit kan teveel druk op het litteken veroorzaken.
  • Trek geen te strakke kleding aan over het litteken, zo kan er teveel druk op komen te staan en hierdoor kan het litteken geïrriteerd raken of zelfs beschadigen.

Litteken jeukt: Edulazalf littekenzalf, 30 gram en 15 gram tubes afgebeeld in doosjes

Lees ook:

Zalf voor littekens na operatie | Edula® zalf ruim 30 jaar bewezen! (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0