litteken puistjes
2 juni 2022

Hoe ontstaan litteken puistjes en hoe kom je ervan af?

Wanneer je last van acne hebt of hebt gehad, ben je vast ook bekend met litteken puistjes, of eigenlijk de littekens die overblijven nadat de puistjes verdwijnen. Ze laten een oneffen huid achter, wat erg frustrerend kan zijn. Daarnaast kunnen ze ook voor onzekerheden of een negatief zelfbeeld zorgen. Dat willen we natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Hoe deze litteken puistjes ontstaan en hoe je ze kan behandelen, leggen we je hier uit.

TIP: Zoek jij de beste zalf om littekens te voorkomen? Gebruik deze >>

Hoe ontstaan litteken puistjes?

Wanneer je last hebt van puistjes of acne, kan je hier littekens aan overhouden. Deze ontstaan wanneer de huid beschadigt raakt als gevolg van de puistjes. Dit kan ontstaan door een ontsteking aan het puistje wat doortrekt naar de huid, of wanneer je ze openkrabt en er een wondje ontstaat (1). Naast dat ze op verschillende manieren kunnen ontstaan, zijn er ook twee verschillende soorten littekens die je eraan kan overhouden:

  • Atrofische littekens. Deze komen het meeste voor en zij ontstaan wanneer er bindweefsel op de desbetreffende plek kapotgaat of wanneer je lichaam te weinig collageen aanmaakt op de plek van het wondje. Hierdoor “zinkt” het litteken als het ware in de huid en ontstaat er een klein deukje (2).
  • Hypertrofische littekens. Deze littekens zijn het tegenovergestelde van atrofische littekens en worden soms ook keloïden genoemd (3). Zij liggen juist hoger op de huid en ontstaan wanneer je huid te veel collageen aanmaakt op de plek van het wondje. Deze komen vooral voor bij borst- en rug acne.

KORTOM: 
Litteken puistjes kunnen ontstaan wanneer je puistjes ontstoken raken of wanneer je ze openkrabt. Er bestaan twee soorten littekens: atrofische littekens en hypertrofische littekens.

Kan je littekens van puistjes voorkomen?

Wanneer je gevoelig bent voor littekens, is het lastig, maar het is zeker mogelijk om littekens van puistjes te voorkomen. Het is hierbij van belang dat je je huid goed verzorgd en, wanneer je puistjes hebt, hier zo min mogelijk aan zit. Daarnaast is een gebalanceerd en gevarieerd dieet erg belangrijk. Onderstaande twee tips kunnen ook helpen bij het verminderen van de kans op puistjes.

1. Gebruik milde huidverzorgingsproducten

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten huidproducten op de markt, maar een groot deel daarvan bevat vrij agressieve ingrediënten. Door milde verzorgingsproducten te gebruiken en regelmatig je gezicht met lauw water te reinigen, houd je je huid kalm en ontstaan er minder snel ontstekingen.

2. Zorg dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt

Vitamine C functioneert als antioxidant in je lichaam. Het beschermt je lichaamscellen tegen oxidatieve schade en hersteld beschadigde cellen. Vitamine C draagt ook bij aan de productie van collageen, een belangrijke stof voor de gezondheid van je huid (4).

KORTOM:
Het is niet altijd mogelijk om puistjes en litteken puistjes te voorkomen, maar het helpt al een hoop wanneer je milde verzorgingsproducten gebruikt en wanneer je voldoende vitamine C en antioxidanten binnenkrijgt. 

Hoe behandel je litteken puistjes?

Het beste is natuurlijk om litteken puistjes te voorkomen zodat je er geen last van zal krijgen. Dit werkt echter niet in alle gevallen en soms heb je er ook gewoon al last van. Het beste wat je dan kan doen is om de bestaande litteken puistjes zo goed mogelijk te verzorgen. Ze verdwijnen hierdoor niet, maar ze worden wel minder zichtbaar. Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet. Let wel op dat littekens van twee jaar of ouder de vorm en kleur niet veel meer kunnen veranderen. Je kan hierbij echter wel klachten, zoals jeuk, verminderen.

1. Gebruik zonnebrandcrème

Nieuwe littekens, maar ook oudere littekens, zijn gevoelig voor zonlicht. Door blootstelling aan de zon, kunnen ze verkleuren waardoor ze meer opvallen. Het is daarom belangrijk om je huid regelmatig in te smeren met zonnebrandcrème, ook wanneer de zon niet zo fel lijkt.

2. Laat je professioneel behandelen

Huidartsen of huid klinieken bieden vaak verschillende opties aan om litteken puistjes te verwijderen en verminderen. Dit doen zij met verschillende technieken vanaf een speciale scrub tot aan een laserbehandeling (5). Dit zijn vrij kostbare behandelingen, maar kunnen goed van pas komen wanneer je veel last ervaart van je littekens.

3. Gebruik Edula® zalf bij litteken puistjes

Een andere manier om je litteken puistjes te behandelen is door Edula® zalf te gebruiken. Deze zalf helpt namelijk om de huid te versoepelen en om vocht vast te houden. Ook kan je littekens hiermee goed behandelen. Doordat de zalf helpt om de littekens te versoepelen, bewegen zij makkelijker mee met de huid en vallen ze minder op. Edula® zalf is bovendien ook effectief bij andere huidklachten zoals een droge huid, schilfers, eczeem en rosacea. Deze zalf bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die tijd bewezen als een kwalitatief hoogwaardig product.

Breng de zalf twee á driemaal daags aan op de huid en laat het goed intrekken. Herhaal zo vaak als nodig is. Lees de bijsluiter voor gebruik. 

Edula® zalf heeft meerdere eigenschappen die het een uitstekende zalf maken om te gebruiken bij litteken puistjes. Zo is Edula® zalf:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Verminderd pijn, jeuk en irritaties
  • Ontstekingsremmend
  • Geschikt om littekens te verzachten en versoepelen
  • Vochtvasthoudend en hydraterend
  • Veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>

litteken puistjes behandelen met Edula zalf

Lees ook:

Gebruik deze 5 tips voor een mooiere huid

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0