brandende huid
25 augustus 2023

Tips voor het behandelen van een brandende huid

Een brandende huid overkomt iedereen wel eens, maar het is zeker geen pretje. Het kan voelen alsof je huid in brand staat, tintelt, prikt of jeukt. Wanneer je hier last van hebt, is het dan ook heel begrijpelijk dat je dit graag wil behandelen. Toch kan het lastig zijn om te weten waar je moet beginnen. Wij helpen je hier graag mee verder. In deze tekst lees je meer over hoe een brandende huid ontstaat, hoe je het kan herkennen en wat je eraan kan doen.

Op zoek naar een zalf die je huid direct zal kalmeren? Gebruik deze >>

Hoe ontstaat een brandende huid?

Een brandende huid kan ontstaan door een prikkeling of beschadiging van de zenuwen in de huid of elders in het lichaam. De zenuwen geven dan verkeerde of overdreven signalen door aan de hersenen, waardoor je pijn, warmte of andere sensaties ervaart. Dit kan komen door (1):

  • Een ontsteking zoals bij gordelroos, een schimmelinfectie of bij herpes. De ontsteking irriteert de zenuwen in de huid en veroorzaakt roodheid, zwelling en blaren.
  • Een beschadiging aan de zenuwen, zoals bij diabetes, overmatig gebruik van alcohol of een vitaminetekort. Door de beschadiging wordt de zenuwfunctie verminderd of verstoord. Dit kan leiden tot een tintelend gevoel, een dof gevoel, of juist overgevoeligheid waardoor een simpele aanraking al last kan veroorzaken.
  • Een klemzittende zenuw. In sommige gevallen kan je last krijgen van een klemzittende zenuw. Dit komt ook wel voor bij een hernia of carpaletunnelsyndroom.
  • Een allergische reactie of irritatie van de huid. Verschillende cosmetica, medicijnen, planten of irriterende stoffen zoals schoonmaakmiddel kunnen ook een brandend gevoel veroorzaken. De huid reageert dan op de stof met een ontstekingsreactie zoals jeuk, prikkelingen, roodheid en bultjes.
  • Een huidaandoening zoals rosacea, eczeem of psoriasis. De huid is dan chronisch ontstoken en gevoelig voor prikkels. De huid kan ook schilferen, barsten of bloeden. Vaak gaat dit gepaard met een brandend gevoel.
  • Langdurige stress. Wanneer je veel last hebt van stress, kunnen je zenuwen overprikkeld raken en de bloedvaten verwijden. Hierdoor krijg je sneller een warm gevoel en kan de huid op deze plekken ook gaan branden.

KORTOM:
Een brandende huid kan ontstaan door verschillende factoren, zoals ontstekingen, beschadigingen, allergische reacties, huidaandoeningen of stress. Hierdoor kan je last krijgen van verschillende huidklachten, waaronder een brandend gevoel. 

Hoe kan je een brandende huid herkennen?

Een brandende huid kun je herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Een tintelend gevoel in de huid
  • De huid slaat rood uit of je krijgt opeens blosjes
  • Er ontstaat jeuk en/of je krabt veel op een bepaalde plek
  • Je krijgt last van afwisselend warme of koude sensaties op de huid zonder dat je koorts hebt
  • Er ontstaan plotselinge pijnscheuten op een plek van het lichaam die op elektrische schokken lijken.
  • Het kan zijn dat de huid juist minder gevoelig en haast dof voelt.
  • De huidirritatie zit je concentratie in de weg en kan je slaap belemmeren.

Een brandende huid voelt anders voor iedereen en kan zelfs bij een enkel individu verschillen afhankelijk van de plek van het lichaam. Houd daarom altijd de symptomen bij wanneer je denkt last te hebben van een brandende huid. Dan kan je hier later naar terugkijken als je de informatie nodig hebt voor bijvoorbeeld een huisarts.

Wat kan je doen tegen een brandende huid?

Als je last hebt van een brandende huid, is de eerste stap om de oorzaak te achterhalen. Denk goed terug aan wat je hebt gedaan en wat het mogelijk heeft kunnen veroorzaken. Schrijf dit, samen met de symptomen op. Hiermee kan je dan naar de huisarts. Ook wanneer je de klachten niet weet te achterhalen is het belangrijk contact op te nemen met je arts. Die kan dan kijken of het mogelijk ergens een bijwerking van is. Afhankelijk van de oorzaak kan je huisarts medicijnen voorschrijven die helpen tegen de pijn, de ontsteking of de zenuwbeschadiging. Soms is er ook een andere behandeling nodig, zoals fysiotherapie, injecties of operaties.

Zelf kan je ook een aantal dingen doen die de klachten mogelijk verminderen (2):

  • Koel de huid met een (bedekte) ice-pack of met lauw/koud water. Doe dit niet langer dan 20 minuten per keer.
  • Als je de oorzaak weet is het belangrijk om diezelfde prikkels te vermijden.
  • Vermijd contact met stoffen die de huidige irritatie nog erger kunnen maken, zoals geparfumeerde zeep, alcohol, cosmetica en schoonmaakmiddelen.
  • Probeer te ontspannen en zoek afleiding.
  • Neem eventueel een pijnstiller als je erge last hebt van de pijn.

Wanneer de klachten niet afnemen, is het belangrijk om contact op te nemen met een arts die je hierbij verder kan helpen.

Gebruik Edula® zalf bij een brandend gevoel van de huid

Wanneer je veel last hebt van een brandende huid, kan het soms ook helpen om hier een zalf op te smeren. Edula® zalf is hier zeer geschikt voor. Het is een vette zalf op basis van een Calendula extract dat een verkoelend effect heeft op de huid. Daarnaast staat Calendula erom bekend dat het zowel voedend is voor de huid als dat het effectief is bij irritaties, zwellingen, pijn en jeuk. Deze zalf wordt daarom al meer dan 35 jaar gebruikt in de farmaceutische industrie.

Edula® zalf is geschikt voor alle leeftijden en elk huidtype. Breng de zalf twee á driemaal daags aan op een schone en droge huid en laat het goed intrekken. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • 100% natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier >>

Edulazalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Oud litteken verwijderen: Is het mogelijk?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0