roodheid in gezicht bij mannen
22 juli 2023

Roodheid in het gezicht bij mannen

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een roodheid in het gezicht bij mannen. Zo kan je bijvoorbeeld last krijgen van uitslag vanwege je baard, hitte, puistjes of een bepaalde huidaandoening of ziekte. Het kan soms lastig zijn om een oorzaak en diagnose vast te stellen wanneer er zoveel mogelijke opties zijn. Daarom willen wij je op weg helpen door een aantal bekende oorzaken van een rode huid bij mannen te benoemen. Ook zullen we je vertellen hoe je deze kan herkennen en behandelen. Lees snel verder!

Op zoek naar een zalf die helpt om de huid te kalmeren? Gebruik deze >>

Externe oorzaken roodheid in gezicht bij mannen

Roodheid in het gezicht kan veroorzaakt worden door zowel interne als externe factoren. Laten we eerst eens kijken naar de externe oorzaken. Roodheid kan optreden als reactie op irriterende stoffen, zoals bepaalde ingrediënten in crèmes, een allergische reactie op wol, of wanneer de huid wordt geschuurd door een materiaal. Bovendien spelen andere externe factoren ook een rol, zoals weersomstandigheden. Bij intense hitte kunnen bijvoorbeeld hittepuistjes ontstaan. Daarnaast kunnen koude, gure winden of juist droge, warme lucht leiden tot uitdroging en beschadiging van de huid, wat weer resulteert in rode uitslag. Hieronder vind je een overzicht van hoe je deze oorzaken kunt herkennen (1):

 • Irriterende stof: Jeuk na contact, oppervlakkige roodheid en/of allergische bultjes, een prikkende pijn na gebruik van een crème of zalf, of schaafplekken als de huid geschuurd is.
 • Hittepuistjes: Kleine bultjes op de huid die soms jeuken of een prikkend gevoel kunnen geven. Ze hebben een rode of roze kleur.
 • Droge/kapotte huid: De huid voelt ruw aan en vertoont kleine scheurtjes. In ernstigere gevallen kunnen deze scheurtjes zelfs gaan bloeden.
 • Scheren: Jeuk en irritatie na het scheren van de huid. Gezwollen huid dat gevoelig is en warm kan aanvoelen. (2)
 • Baardgroei: Je kan last krijgen van ingegroeide haartjes of een gevoelige huid dat reageert op de baardgroei. De huid jeukt en kan gaan prikken.

KORTOM:
Er zijn verschillende externe factoren die kunnen leiden tot een rode huid in het gezicht. Zo kan het ontstaan door contact met een irriterende stof, door hitte en inspanning of door de invloed van het weer op een droge/kapotte huid. Ook kan een rode huid ontstaan als reactie op het scheren van de huid of wanneer je een baard hebt. 

Interne oorzaken

Wanneer je last hebt van roodheid in gezicht bij mannen, kan dit ook veroorzaakt worden door interne dingen. Denk hierbij aan huidaandoeningen, ziekte, medicatie of hormonen. Jonge mannen en tieners kunnen namelijk last krijgen van puistjes en acne, maar je kan ook acne krijgen als reactie op medicatie. Daarnaast heb je sneller een rode gezichtshuid wanneer je last hebt van eczeem, rosacea of couperose. Hieronder staan een aantal interne oorzaken en hoe je ze kan herkennen:

 • Rosacea/couperose: je kan dit herkennen aan bultjes, puistjes en roodheid. Vaak gaat dit gepaard met rode blossen op de wangen. Wanneer er ook bloedvaatjes zichtbaar zijn, is dit een teken van couperose. (3)
 • Eczeem: dit kan je herkennen aan een gevoelige, ruwe en schilferige huid. Soms kunnen eczeemplekken ook vocht vrijlaten. De huid is rood van kleur met schilfers en het kan jeuken.
 • Hormonen: wanneer hormonen de oorzaak zijn van de rode huid, gaat dit vaak gepaard met zichtbare puistjes en mee-eters. Ze kunnen jeuken en pijnlijk aanvoelen. Bij krabben komt er pus uit en kan er een litteken achterblijven.
 • Medicatie: sommige medicijnen hebben als bijwerking dat er puistjes, bultjes op uitslag op je huid kan ontstaan. Dit is vaak onschuldig, maar kan wel vervelend zijn. Je kan je arts dan om een vervangend recept vragen.

KORTOM:
Interne factoren kunnen ook een oorzaak zijn van een rode gezichtshuid, denk hierbij aan huidaandoeningen zoals rosacea/couperose en eczeem, of juist hormonen of medicatiegebruik. 

Edula® zalf tegen roodheid in gezicht bij mannen

Hoewel roodheid in het gezicht in veel gevallen niks ernstigs is, kan je er wel mee zitten. Misschien heb je last van jeuk, irritaties of vind je het gewoon niet mooi staan. Gelukkig kan je het, over het algemeen, vrij makkelijk behandelen. Edula® zalf is hier een handig en effectief middel voor. Deze zalf bestaat namelijk niet alleen uit 100% natuurlijke ingrediënten, maar ook is het ontwikkeld door farmaceuten en dermatologen. Het wordt al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt en het is zeer effectief.

Edula® zalf voedt de huid en helpt om irritaties te kalmeren en verminderen. Daarnaast is het effectief tegen jeuk, droogheid en schrale plekken. Breng de zalf twee- tot driemaal daags aan op het gezicht en laat het goed intrekken. Doe dit bij voorkeur op een schone en droge huid. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje: 

 • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
 • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
 • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Geschikt voor elk huidtype
 • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huidlittekens en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier >>

Edulazalf 30 gram tube

Lees ook:

Dit is wat je kan doen tegen stressvlekken

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0