Littekens verwijderen met plastische chirurgie
Over het algemeen zijn littekens permanent wanneer je deze niet behandeld. Wel kan je, met behulp van zalf en andere middelen, proberen de littekens te minimaliseren. Wanneer je erg last hebt van je litteken, kan je deze echter wel zoveel mogelijk laten verwijderen door middel van plastische chirurgie, maar dit is een best heftige ingreep. In deze tekst leggen we je alles uit wat je moet weten over littekens verwijderen met plastische chirurgie.
TIP: Wil jij je litteken minimaliseren? Gebruik dan deze zalf >>
Hoe kan je littekens verwijderen met plastische chirurgie?
Het doel van littekens verwijderen met plastische chirurgie is om ze minder opvallend te laten zijn. Dit kan je helpen om je minder onzeker over je litteken te voelen. Afhankelijk van de grootte en de plek van het litteken, zijn er verschillende varianten van plastische chirurgie die je hierbij kunnen helpen.
Minimale invasieve procedures
Voordat je begint aan een heftige ingreep, zal je arts je eerst adviseren om met een minimale invasieve procedure te beginnen. Afhankelijk van het litteken en je eigen voorkeur, zijn er verschillende methoden waar je voor kan kiezen. Dit zijn onder andere (1):
- Corticosteroïde injecties
- Bleomycine injecties
- Laserbehandelingen
- Microneedling
- Cryochirurgie
- Chemische peelings
- (Micro)Dermabrasie
Littekencorrectie met plastische chirurgie
Wanneer bovenstaande opties onvoldoende zijn of wanneer je deze liever niet wil doen, kan je kiezen voor littekencorrectie door middel van plastische chirurgie (2). Bij deze correctie kan de chirurg het litteken openmaken en opnieuw hechten of een andere richting op laten gaan. De chirurg let erop om het litteken met de huidlijnen te laten lopen, waardoor deze minder opvalt.
Bij kleine littekens is dit vaak voldoende, bij grotere littekens wordt er soms gebruik gemaakt van een weefselexpansie waarbij een deel van de huid meer wordt uitgerekt om het litteken te verbloemen. Ook kan er soms gebruik gemaakt worden van huidtransplantatie bij erg grote of extreme littekens. Er wordt dan een stukje huid van een ander lichaamsdeel genomen om op deze plek te hechten.
KORTOM:
Je kan littekens laten verwijderen door een plastisch chirurg, maar vaak wordt er eerst gekeken naar andere mogelijke opties. Ga je dan toch voor plastische chirurgie, dan is de behandeling afhankelijk van de grootte en ernst van het litteken.
Hoe verloopt het proces van littekens verwijderen met plastische chirurgie?
Wanneer je kiest voor een plastische chirurgie behandeling voor je littekens, bespreek je dit van tevoren eerst met je huisarts of dermatoloog. Daarna neem je contact op met de chirurg. Eerst heb je met hen een intakegesprek waarbij je je reden voor de behandeling aangeeft en waarin jullie een planning kunnen maken. Na enige wachttijd volgt de behandeling.
Voorafgaand aan de behandeling zal je een plaatselijke verdoving krijgen of ga je onder algehele narcose. Dit laatste gebeurt vrijwel alleen bij grote ingrepen. De chirurg zal daarna aan de slag gaan om het litteken te behandelen.
Na de ingreep mag je, bij een plaatselijke verdoving, vrijwel direct naar huis. Heb je een algehele narcose gehad? Dan moet je eerst nog even bijkomen en uitrusten in het ziekenhuis. Vaak mag je aan het einde van de dag wel naar huis mits je gezond bent.
Thuiszorg na littekens verwijderen met plastische chirurgie
Na de behandeling zal het litteken erg gevoelig zijn en is het belangrijk dat je 1 tot 2 weken rust neemt en weinig onderneemt (3). Ook daarna moet het litteken herstellen en is het belangrijk hier goed voor te zorgen en er niet teveel druk op uit te oefenen. In het begin zal je ook last krijgen van blauwe plekken en/of zwellingen, maar dit hoort bij het proces. Neem altijd contact op als je je zorgen maakt.
KORTOM:
Voor de behandeling wordt een planning gemaakt en op de dag van de behandeling zelf krijg je een plaatselijke verdoving of ga je onder algehele narcose. Na je behandeling is het belangrijk voldoende rust te nemen.
Edula® zalf ter ondersteuning van het herstel
Bij het herstellen van je litteken, is het belangrijk dat je deze goed verzorgd. Denk hierbij aan het hydrateren van de huid en deze niet te veel te belasten. Edula® zalf kan je hier goed bij helpen.
Edula® zalf is een zalf op basis van een Calendula extract. Deze zalf is natuurlijk en helpt de huid te voeden en hydrateren en ondersteunt daarbij het herstelproces van de huid. De zalf is bovendien ook effectief bij klachten zoals jeuk, zwellingen, pijn en roodheid. Edula® zalf bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die tijd bewezen als een kwalitatief hoogwaardig product met echte resultaten.
Na het sluiten van de wond kan je al beginnen met het smeren van Edula® zalf. Houdt er rekening mee dat je pas begint een week nadat eventuele hechtingen zijn verwijderd. Breng een laag Edula® zalf aan. Waar mogelijk de wond afdekken met een steriel gaasje. Gedurende de eerste 2 maanden 2 á 3 maal per dag, de derde en vierde maand 1 á 2 maal per dag. Daarna zolang als nodig 1 maal per dag totdat het litteken mooi genezen is. De zalf dient niet in gemasseerd te worden wanneer je een recent litteken hebt! Lees voor het gebruik de bijsluiter
Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:
- Geschikt voor alle huidtypen
- Natuurlijke ingrediënten
- Hydraterend en vochtvasthoudend
- Geschikt voor alle leeftijden
- Helpt bij het verminderen van jeuk, irritaties en ontstekingen
- Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingen, eczeem, rosacea, droge huid en wondjes.
Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.
Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>
Bekijk ook:
Droge ruwe plekjes op je huid: Wat doe je eraan?