droge ruwe plekjes op huid
22 april 2024

Droge ruwe plekjes op je huid: Wat doe je eraan?

Heb jij last van een droge huid? Je bent niet alleen! Een droge huid kan heel erg vervelend zijn. Je huid voelt ruw aan, het kan gaan schilferen, jeuken en het kan zelfs pijn doen. Hoewel het onschuldig van aard is, is het toch fijn wanneer je dit goed kan behandelen. Wanneer je last hebt van droge ruwe plekjes op je huid wil je hier zo snel mogelijk vanaf komen, dat begrijpen wij maar al te goed. Daarom leggen wij in deze tekst uit hoe deze plekjes ontstaan en wat je kan doen om ze te behandelen en voorkomen. Lees snel verder!

TIP: Wil jij droge plekjes op de huid gelijk aanpakken? Gebruik dan deze zalf >>

Hoe ontstaan droge ruwe plekjes op je huid?

Een droge huid wordt ook wel xerosis or xeroderma genoemd (1). Je kan het herkennen aan droge en ruwe plekjes op de huid die schilferen, jeuken of pijn doen. In sommige gevallen kunnen ze zelfs gaan bloeden. Er zijn verschillende manieren waarop je last kan krijgen van een droge huid, wisselend van externe oorzaken tot interne gezondheidsklachten. Wij hebben de meest voorkomende oorzaken voor je op een rij gezet.

1. Vochttekort

Een van de meest voorkomende oorzaken van droge ruwe plekjes op de huid is een gebrek aan vocht. Wanneer de huid niet voldoende gehydrateerd is, kan deze droog en ruw aanvoelen, met schilfering en jeuk tot gevolg. Dit kan worden veroorzaakt door omgevingsfactoren zoals koud weer, droge lucht of overmatige blootstelling aan de zon, maar ook door interne factoren zoals uitdroging of een slechte vocht inbrengende routine.

2. (Onderliggende) Huidaandoeningen

Ook kunnen bepaalde huidaandoeningen de oorzaak zijn van deze droge plekjes op je huid. Denk hierbij aan eczeem, psoriasis of dermatitis. Sommige van deze aandoeningen ontstaan al op vroege leeftijd en komen in vlagen, anderen zijn van tijdelijke aard of worden veroorzaakt door een allergische reactie.

3. Irriterende producten

Wanneer je veel in aanraking komt met producten die de huid irriteren, zoals schoonmaakmiddelen of verzorgingsproducten met alcohol en veel parfum, kan je ook last krijgen van een uitdroogde huid. Vooral chemicaliën kunnen de natuurlijke vochtbalans en het olielaagje op je huid verstoren, waardoor deze sneller uitdroogt.

4. Levensstijl

Ten slotte kan ook je levensstijl een rol spelen bij de ontwikkeling van droge en ruwe plekjes huid. Wanneer je niet goed gebalanceerd eet en weinig water drinkt, bestaat er een kans dat de balans van je huid verstoord raakt. Hierdoor kan je dan last krijgen van droge plekjes. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen kan dit effect hebben.

KORTOM:
Droge plekjes op de huid kunnen door verschillende omstandigheden ontstaan. Vaak is dit echter het gevolg van een vochttekort, een onderliggende huidaandoening, irriterende producten of je levensstijl. 

Kan je droge en ruwe plekjes huid voorkomen?

Hoewel je er soms weinig controle over hebt wanneer je last krijgt van een droge huid, zijn er wel een aantal stappen die je kan nemen om de kans hierop de verkleinen. Denk hierbij aan de volgende tips (2):

  • Vermijd hoge temperaturen bij het baden of douchen
  • Douche niet te vaak, maar gebruik in plaats daarvan een washandje om jezelf mee te wassen
  • Gebruik huidproducten die de huid verzorgen en weinig tot geen alcohol, parfum of kleurstof bevatten
  • Vet je huid in na het douchen
  • Dep je huid droog met een schone handdoek, maar wrijf niet
  • Bescherm je huid tegen weersomstandigheden zoals kou, regen of direct zonlicht
  • Gebruik een bevochtiger in huis, zeker wanneer de verwarming ook aan staat
  • Drink voldoende water
  • Kijk of het mogelijk is van medicatie te wisselen (als dit de oorzaak is van je droge huid)
  • Ga op zoek naar medicatie voor je huidaandoening (als je hier last van hebt)

Edula® zalf gebruiken bij droge plekjes op de huid

Hoewel bovenstaande tips kunnen helpen bij het voorkomen van een droge huid, kan het best zijn dat je momenteel al last hebt van een droge huid of dat het terugkomt. In dat geval is het heel nuttig als je je huid gelijk kan gaan verzorgen met de juiste producten. Edula® zalf is hier een ideaal middel voor. Edula® zalf is namelijk een natuurlijke zalf die speciaal is ontwikkeld om te helpen bij klachten zoals droge en ruwe plekjes op huid. Dankzij het hoofdbestanddeel, Calendula (Goudsbloem), verzorgd deze zalf je huid op een natuurlijke en snelle manier. Edula® zalf bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die tijd bewezen als een kwalitatief hoogwaardig product met echte resultaten.

De fijne textuur van de zalf zorgt voor een goede hydratatie en voeding van de huid, terwijl de kalmerende eigenschappen ervoor zorgen dat irritatie en roodheid verminderen. Ook is het effectief bij huidaandoeningen zoals psoriasis en dermatitis. Breng de zalf twee á driemaal daags aan op de droge plekjes en laat het goed intrekken. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Natuurlijke ingrediënten
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van jeuk, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Uitslag na het scheren: Kan je het voorkomen?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0